'Mislintat adviseerde Sosa over te stappen naar zaakwaarnemer Beck'

door Jesse ter Haar 987

Bron De Telegraaf

'Mislintat adviseerde Sosa over te stappen naar zaakwaarnemer Beck'

door Jesse ter Haar 987

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Sven Mislintat heeft Borna Sosa op de slotdag van de transfermarkt aangeraden om van zaakwaarnemer te wisselen, zo schrijft De Telegraaf. Eerder was Thies Bliemeister van CAA Stellar zijn agent, maar de directeur voetbalzaken van Ajax raadde hem aan om over te stappen naar Arthur Beck - de man met aandelen in het eigen bedrijf van Mislintat. Alleen op die manier zou de transfer kunnen worden afgerond. Dat gebeurde, via Mislintats zakenrelatie Beck.

De bestuurder is medeoprichter van het bedrijf Matchmetrics GmbH. Aanvankelijk deelde hij de aandelen evenredig met vier aandelen, maar kort na zijn aanstelling bij Ajax kreeg hij plots 35 procent van de aandelen in handen. Tegelijkertijd kreeg ook Duits zaakwaarnemerskantoor AKA Global aandelen in de organisatie. AKA Global wordt gerund door Kerim Cerit en de genoemde zaakwaarnemer Beck.

Mislintat had contact met Beck inzake de transfer van Eduard Spertsyan, maar dat ging niet door. De transfer van Sosa echter wel. Het grote probleem hierbij is het feit dat de handelswijze van Mislintat niet samengaat met de corporate governance van de club. Volgens deze bepaling mag een directeur van Ajax geen besluiten nemen over onderwerpen waarbij deze een tegenstrijdig belang heeft. Gezien de aandelen die Beck heeft, kan het zo worden beoordeeld dat er sprake is van een dergelijk belang.

Aanvankelijk was Bliemeister dus de zaakwaarnemer van Sosa. Op 31 augustus echter, kreeg de back een bericht van Mislintat. Daarin stond de vraag of Sosa wilde videobellen, wanneer hij via de beeldverbinding niet alleen de Mislintat maar ook Beck trof. Op een ander moment vertelt Sosa aan Bliemeister dat hij de transfer naar Ajax enkel kan maken wanneer hij overstapt naar Beck. Mislintat zou immers alleen zaken willen doen met zijn landgenoot en niet met een zaakwaarnemer van CAA Stellar. Sosa stond niet te springen om de overstap van Bliemeister naar Beck, maar wilde graag naar Ajax en besloot het toch te doen.

Het werk van Beck in de transfer van Sosa ging verder dan alleen het opstellen van het contract. Namens Ajax ging hij de onderhandelingen in met VfB Stuttgart en kwam hij tot een te betalen transfersom. 'Het heeft ermee te maken dat Mislintat en zijn oude werkgever Stuttgart op slechte voet met elkaar staan. Maar ook bij de uiteindelijk afgeketste deal van Eduard Spertsyan werd Beck er door Mislintat tussen geschoven.'

Vragen aan Van Halst

Naar aanleiding van het verhaal rond Mislintat zijn er aan Jan van Halst - de tijdelijke algemeen directeur van Ajax - elf vragen gesteld. Voorbeelden zijn of er voor de aanstelling van Mislintat is geïnformeerd bij zijn vorige werkgevers Arsenal, Dortmund en Stuttgart, waarom Ajax toestemming heeft gegeven dat Mislintat bij zijn in dienst treden twintig procent van de aandelen van Matchmetrics GmbH behield en waarom Mislintat niet op non-actief wordt gesteld. De reactie van Van Halst: 'Wij waren voordat Sven Mislintat werd aangesteld reeds op de hoogte van zijn aandeelhouderschap in Matchmetrics. Hierover zijn destijds contractuele afspraken gemaakt.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.