Ajax start onderzoek na aankoop Mislintat via Duitse zakenrelatie

door Jesse ter Haar 1221

Bron NOS

Ajax start onderzoek na aankoop Mislintat via Duitse zakenrelatie

door Jesse ter Haar 1221

Bron NOS

Laatst geüpdatet

Ajax start een onderzoek naar aanleiding van een aankoop die Sven Mislintat deed op de slotdag van de transferperiode, zo meldt de NOS. De directeur voetbalzaken kocht Borna Sosa via een Duits zaakwaarnemerskantoor, dat beschikt over aandelen in een bedrijf dat door Mislintat zelf werd opgericht.

Het bedrijf Matchmetrics GmbH is eigendom van Mislintat. Het gaat om een commercieel datasysteem om voetballers mee in kaart te brengen. De bestuurder richtte het bedrijf met vier anderen op, waarna de aandelen evenredig werden verdeeld. Vijf weken na zijn intrede bij Ajax echter, kwam er meer aandelen in het bezit van Mislintat. Hij werd plots de grootste aandeelhouder met een totaal van 35 procent van de aandelen.

Tegelijkertijd, zo zouden stukken uit het Duitse handelsregister hebben laten zien, kreeg een Duits zaakwaarnemerskantoor (AKA Global) ook aandelen in het bedrijf. Arthur Beck en Kerim Cerit runnen het makelaarskantoor en met eerstgenoemde sprak Mislintat meermaals tijdens de transferperiode. Eerst rond de transfer van Eduard Spertsyan, maar die transfer ketste nog af. Later volgde hetzelfde rond de transfer van Borna Sosa en toen werd de transfer wel afgerond.

'De handelswijze staat op gespannen voet met de eigen corporate governance verklaring van de club. Daarin staat dat een directeur van Ajax geen besluiten kan nemen over onderwerpen waarbij deze een tegenstrijdig belang heeft', zo schrijft men bij de NOS. Dreigt zoiets toch plaats te vinden, dan moet de directeur in kwestie om goedkeuring vragen bij de Raad van Commissarissen. De RvC moet vervolgens naar buiten toe verklaren hoe de betrokkenen zich tóch aan de governance code hebben gehouden.

In een reactie laat Ajax weten niet op de hoogte te zijn geweest van de aandelen van AKA Global in Matchmetrics. De club besprak de kwestie met Sven en kreeg een uitgebreide toelichting. 'Sven heeft verklaard dat in 2020 een investeringsronde heeft plaatsgevonden waarbij verschillende partijen in Matchmetrics geïnvesteerd hebben. Bij het maken van de afspraken ter zake de investering is meteen ook afgesproken dat deze lening op een later moment omgezet zou worden naar een 3% aandeelhouderschap, aldus Sven.'

Ajax start onderzoek

Toch laat Ajax het er nog niet bij zitten en start men vanuit de club zelf een onderzoek naar de transfer. 'Ajax is dit uiteraard nader aan het bekijken en wordt daarbij geassisteerd door externe adviseurs. Sven verleent daarbij volledige medewerking, waaronder het delen van alle relevante documenten', laat de club nog weten.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.