De Jong nam contact op met Ajax: 'Vond het nodig om me te laten horen'

door Bart Veenstra 5

Bron De Telegraaf

De Jong nam contact op met Ajax: 'Vond het nodig om me te laten horen'

door Bart Veenstra 5

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV, hoopt dat de clubs in de Eredivisie zich blijven houden aan de coronaprotocollen. Naar verluidt laten sommige clubs spelers minder lang in isolatie, omdat ze nauwelijks tot geen klachten ondervinden van de omikronvariant. Een onwenselijke ontwikkeling, zo vindt De Jong.

'Het klopt dat sommige voetballers het als een lichte verkoudheid ervaren, en anderen er helemaal geen last van hebben, maar de protocollen zijn niet voor niets opgesteld', aldus De Jong tegenover De Telegraaf. 'Het is belangrijk dat die goed worden nageleefd en dat positief getesten de afgesproken periode van zelfisolatie doorlopen', zegt De Jong, die aangeeft dat het aan de clubartsen - die een eed hebben afgelegd - is om een beslissing te nemen wanneer een speler weer kan trainen.

De Jong zag ook dat Ajax de coronaregels negeerde bij de terugvlucht van het positief geteste viertal uit Portugal. 'Hierover heb ik wel contact opgenomen met Ajax. Wat ik daarbij gezegd heb, laat ik tussen ons. Maar ik vond het nodig om me wel te laten horen en vragen te stellen, zoals we dat ook vorig jaar hebben gedaan toen Ajax en Feyenoord zich niet hielden aan de quarantaineregels voor de Zuid-Amerikaanse spelers na de kerstvakantie.'

Lastige periode

De besmettingen in Nederland nemen toe en dat betekent dat er ook voor de voetballerij een lastige periode aanbreekt. Aan het begin van deze week volgt er een digitale meeting voor de clubs, waarin de afspraken over het wel of niet door laten gaan van wedstrijden nog eens goed doorgenomen worden.

'Daar is behoefte aan bij de clubs, zodat de zaken duidelijk zijn', zegt De Jong. 'Alleen als een club niet dertien spelers, onder wie één keeper, op de been kan brengen of als er sprake is van een acute uitbraak waarbij het aantal positieve gevallen in korte tijd erg is opgelopen, zullen wedstrijden uit het schema worden gehaald. De inzet is om zoveel mogelijk duels door te laten gaan.'

Lees meer over: