Appeltje te schillen met Van Basten

door Heitinga02 22

Appeltje te schillen met Van Basten

door Heitinga02 22

Laatst geüpdatet

Voor Boudewijn Zenden (32) staat er morgenavond tegen Ajax meer op het spel dan het bereiken van de kwartfinale van de UEFA Cup. De Limburger - zondag nog trefzeker bij Paris St. Germain (1-3) - streek met zijn ploeggenoten van Olympique Marseille gisteren al neer in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk en heeft in de Amsterdam ArenA nog een appeltje te schillen met Marco van Basten.

'Onder zijn bondscoachschap ben ik - tegen Liechtenstein - één keer opgeroepen. En daarna is het angstvallig rustig gebleven', herinnert de 54-voudig international het abrupte einde van zijn indrukwekkende interlandcarrière. 'Ik houd er niet zo van om oude koeien uit de sloot te halen, maar kan wel zeggen, dat dit niet prettig is geweest', graaft hij in zijn geheugen.

De hernieuwde ontmoeting met Van Basten - vorige week vlak voor het duel in het Stade Velodrome (2-1) - was oppervlakkig. 'We hebben elkaar even gedag gezegd', zei Zenden, die als invaller het veld betrad. 'We mogen onszelf verwijten dat we de score niet verder hebben opgevoerd dan 2-1. Gek genoeg speelden we vóór de rode kaart van Gregory van der Wiel beter dan tegen tien'.

De rasoptimist ziet in de gevaarlijke uitgangspositie ook een voordeel. 'Vorig seizoen wonnen we in eigen huis met 3-1 van Zenit St. Petersburg, terwijl het 5-0 had moeten zijn. Achteraf kun je misschien wel zeggen dat we daardoor met té veel zelfvertrouwen naar Rusland zijn gereisd. We verloren met 2-0 en lagen uit de UEFA Cup. We zijn daardoor nu gewaarschuwd'.

Hoewel het duel met Ajax morgen wordt gespeeld, vloog Olympique gisteren al vanuit Parijs naar Schiphol. 'We speelden zondag tegen Paris St. Germain, konden wel terug naar Marseille, maar zouden dan op dinsdag wéér in het vliegtuig moeten stappen', zei hij met de zweetdruppeltjes op zijn voorhoofd. Waar de reserves in de vooravond kort aan de slag gingen op het veld van vv Noordwijk, werden de basisspelers onderworpen aan een kort strandloopje. 'Dat was na alle trainingskampen met Oranje wel een déjà vu', lachte Zenden voordat hij kort door het ijskoude zeewater banjerde. 'Alles in het teken van het herstel'.

Aan de kust genoot de zwager van John Heitinga na van de wedstrijd in het Parc des Princes. 'Als je scoort, één assist geeft, als doorgebroken speler verantwoordelijk bent voor de rode kaart van Zoumana Camara én in de media wordt uitgeroepen tot man van de wedstrijd, is dat een heerlijk gevoel', beschreef de middenvelder zijn gemoedstoestand. 'Zeker als je weet dat Paris St. Germain-Olympique Marseille de 'Barça-Real Madrid van Frankrijk' is, we koploper Olympique Lyon tot op één punt zijn genaderd en ik de laatste tijd niet zo vaak in de basis stond'.

De oud-speler van PSV, FC Barcelona, Chelsea, Middlesbrough en Liverpool kende een sterke start van het seizoen, speelde bijna alles. 'Maar in januari raakte ik geblesseerd aan een zenuw in mijn onderbeen, waardoor ik geen gevoel meer had in mijn voet. De blessure kon alleen met rust genezen en terwijl ik aan de kant stond, begon het elftal te draaien. Ik hoop dat ik in Parijs mijn kans heb gepakt en de trainer overtuigde van mijn waarde'.

Zijn routine kan van pas komen, denkt de oud-international. 'Ajax heeft zonder meer een elftal met veel kwaliteit, maar bestaat uit veel jonge jongens en heeft minder routine dan Marseille. Dat kan - als wedstrijden heel close worden - wel eens de doorslag geven'. In de hoofdstad hoopt Zenden zich in de kijker van een mooie club te spelen. 'Ik heb een aflopend contract en ben in de zomer vrij om te gaan en staan waar ik wil', gooit hij er een open sollicitatie uit. 'Nee, PSV heeft me nog niet benaderd. Maar Nederland is zeker een optie voor me. Ik sta overal voor open. Alhoewel, voor Qatar en dergelijke vind ik het nog te vroeg'.

Ajax is morgen gewaarschuwd. 'Het is helaas geen garantie. Maar na de ingebruikname van de ArenA heb ik daar een aantal keren met PSV gespeeld. En ik kan met niet herinneren dat ik er ooit heb verloren', zegt Zenden. 'En ook met het Nederlands elftal kwam ik daar altijd graag'. Ook uit de cijfertjes put hij vertrouwen. 'Gek genoeg zijn wij dit jaar uit beter dan thuis. Dat blijkt uit alle statistieken'.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties