Ajax - NAC: Vijf opvallende duels na eeuwwisseling

door Thijs Zwagerman 7

Zondagmiddag om 12.15u neemt Ajax het in de Johan Cruijff ArenA op tegen NAC Breda. Sinds de eeuwwisseling was De Parel van het Zuiden achttien keer te gast in Amsterdam, maar niet al die duels verliepen voor Ajax even succesvol. Ajax Showtime zet vijf opvallende wedstrijden op een rijtje.

18 november 2001: 1-3, het einde van Adriaanse

Begin deze eeuw beet Ajax zich op zeer pijnlijke wijze in de eigen ArenA stuk op NAC Breda. Nadat Rafael van der Vaart de thuisploeg al vroeg in de wedstrijd op voorsprong had gebracht, ging het helemaal mis voor Ajax. Zlatan Ibrahimovic ontbrak door een schorsing, maar met gewaardeerde krachten als John Heitinga, Cristian Chivu, de scorende Van der Vaart en Andy van der Meijde in de ploeg, ging Ajax hard onderuit.

NAC-aanvaller Christiano kopte voor de rust de gelijkmaker binnen, waarna NAC in de tweede helft middels doelpunten van Earnest Stewart en andermaal Christiano de wedstrijd in haar voordeel besliste. Bij NAC Breda had huidig assistent-trainer Alfred Schreuder een basisplaats. De pijnlijke nederlaag tegen de Bredanaars vormde ruim een week later een belangrijke reden voor de Ajax-directe om toenmalig trainer Co Adriaanse te ontslaan.

Opstelling Ajax: Fred Grim; John Heitinga, Cristian Chivu, André Bergdølmo (66’ Mido), Tim de Cler; Tomás Galásek (62’ Richard Knopper), Rafael van der Vaart, John O’Brien; Andy van der Meijde, Nikos Machlas, Wamberto.

Trainer: Co Adriaanse

22 augustus 2004: 6-2, de wedstrijd van Ibrahimovic

De 6-2 overwinning in 2004 zal voor altijd worden gekenmerkt door de wonderbaarlijke sologoal van Zlatan Ibrahimovic. De Zweed wilde graag zijn gewenste transfer naar Juventus maken, maar doordat de clubs er nog altijd niet uit waren, had Ibrahimovic 'gewoon' een basisplaats in het duel met NAC, terwijl zijn rivaal en ploeggenoot Rafael van der Vaart vanaf de tribune geblesseerd toekeek. Van der Vaart was tijdens Zweden - Nederland geblesseerd geraakt na een tackle van Ibrahimovic en beweerde dat de spits hem expres wilde blesseren.

Ibrahimovic werd hierdoor aanvankelijk bij ieder balcontact uitgefloten door het Ajax-publiek, dat zelfs Van der Vaart toe begon te zingen. Zlatan liet zijn voeten spreken en kreeg in de 76ste minuut wat hij wilde: luid applaus en gejuich van de Ajax-supporters. Na een magistrale individuele actie waarbij de Zweed de volledige NAC-defensie en doelman te machtig was, tekende hij voor de 5-1. In de wedstrijd, die uiteindelijk in 6-2 eindigde, zorgden John Heitinga, Wesley Sneijder, Maxwell en een eigen doelpunt van Mike Zonneveld voor de overige treffers.

Opstelling Ajax: Maarten Stekelenburg; Nigel de Jong (72’ Anthony Obodai), John Heitinga, Julien Escudé, Maxwell; Steven Pienaar, Tomás Galásek, Wesley Sneijder; Tom de Mul (70’ Daniël de Ridder), Zlatan Ibrahimovic, Nourdin Boukhari.

Trainer: Ronald Koeman

Samenvatting Ajax - NAC Breda 6-2 (Link voor app-gebruikers):

13 september 2009: 6-0, Cvitanich’ beste optreden in het Ajax-shirt

In 2009 had Ajax weinig moeite met NAC Breda. De ploeg van trainer Martin Jol kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong, door een doelpunt van Darío Cvitanich. De Argentijnse spits, die in het Ajax-shirt nooit helemaal wist te overtuigen, speelde tegen NAC waarschijnlijk zijn beste wedstrijd als Ajacied, want na de 1-0, was Cvitanich ook verantwoordelijk voor de vierde en de zesde Ajax-treffer. Na het completeren van zijn hattrick werd de spits door Jol naar de kant gehaald. In zijn plaats kwam Marko Pantelic binnen de lijnen en zodoende maakte de net aangetrokken Serviër zijn officiële debuut voor Ajax. In het restant van het seizoen veroverde Pantelic al snel een basisplaats en groeide hij uit tot publiekslieveling. De spits was in 25 wedstrijden liefst zestien keer trefzeker, waarna hij na slechts één seizoen in Amsterdam vertrok naar Olympiakos Piraeus.

Cvitanich verdween een halfjaar na zijn hattrick tegen NAC Breda door de achterdeur en werd verhuurd aan het Mexicaanse CF Pachuca. Jan Vertonghen, Luis Suárez en Kennedy Bakırcıoğlu maakten in 2009 de overige doelpunten tegen NAC.

Opstelling Ajax: Maarten Stekelenburg; Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Urby Emanuelson; Kennedy Bakırcıoğlu, Eyong Enoh (46’ Vurnon Anita), Demy de Zeeuw, Ismaïl Aissati (72’ Miralem Sulejmani); Darío Cvitanich (77’ Marko Pantelic), Luis Suárez.

Trainer: Martin Jol

Samenvatting Ajax - NAC Breda 6-0 (Link voor app-gebruikers):

19 november 2011: 2-2, dolend Ajax laat NAC ontsnappen

Ajax verkeert in november 2011 in zwaar weer. Op bestuurlijk niveau is er een ongekende machtsstrijd gaande, terwijl de Amsterdammers op het veld veel punten laten liggen. Tegen NAC Breda lijkt er echter geen vuiltje aan de lucht. Miralem Sulejmani zorgt in de eerste helft voor de 1-0 en hoewel Ajax niet heel goed speelt, lijkt invaller Derk Boerrigter de ploeg van trainer Frank de Boer een kleine vijf minuten voor tijd te verzekeren van de overwinning door de 2-0 binnen te schieten.

Niets is echter minder waar, want in de laatste minuten van het duel komt NAC Breda langszij. Een minuut na het doelpunt van Boerrigter tekent Santi Kolk voor de 2-1, waarna oud-Ajacied Robbert Schilder de ArenA in de slotminuut stil krijgt met een geweldige rake knal van afstand. De malaise bij Ajax duurt zodoende voort, maar ondanks de onrust binnen de directie, bemachtigen de Amsterdammers aan het einde van het seizoen de 31ste landstitel. Iets waar het na afloop van het duel met NAC absoluut niet naar uitziet.

Opstelling Ajax: Kenneth Vermeer; Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Vurnon Anita; Eyong Enoh, Christian Eriksen, Theo Janssen (66’ Thulani Serero); Miralem Sulejmani, Dmitri Bulykin (29’ Nicolás Lodeiro), Lorenzo Ebecilio (76’ Derk Boerrigter).

Trainer: Frank de Boer

Samenvatting Ajax - NAC Breda 2-2 (Link voor app-gebruikers):

19 april 2015: 0-0, Fischer viert rentree in oersaai duel

Het seizoen 2014/2015 is een teleurstellend seizoen voor Ajax. De Amsterdammers eindigen op ruime afstand van PSV op de tweede plaats in de Eredivisie en presteren erg wisselvallig. Zo wordt er in het thuisduel met NAC Breda doelpuntloos gelijkgespeeld. Hoogtepunten vallen er nauwelijks te noteren, al raakt Daley Sinkgraven in de eerste helft nog wel de lat uit een goede vrije trap.

In de tweede helft is de rentree van Viktor Fischer het hoogtepunt. De Deen vervangt Kolbeinn Sigthórsson na ruim een uur spelen en maakt zo voor het eerst in maar liefst veertien maanden tijd minuten in Ajax 1. Bij NAC Breda speelt oud-Ajacied Demy de Zeeuw de hele wedstrijd mee en de middenvelder ziet zijn ploeggenoot Gill Swerts in de laatste minuut nog een rode kaart pakken. Doelpunten blijven echter uit en zo eindigt het duel in 0-0.

Opstelling Ajax: Jasper Cillessen; Ricardo van Rhijn, Joël Veltman, Niklas Moisander, Jaïro Riedewald; Riechedly Bazoer (72’ Thulani Serero), Daley Sinkgraven (79’ Ricardo Kishna), Davy Klaassen; Anwar El Ghazi, Kolbeinn Sigthórsson (64’ Viktor Fischer), Lucas Andersen.

Samenvatting Ajax - NAC Breda 0-0 (Link voor app-gebruikers):

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: metthijs@gmail.com)