Ajax blijft PSV op het gebied van Europese inkomsten ver voor

door Jesse ter Haar 160

Bron Voetbal International

Ajax blijft PSV op het gebied van Europese inkomsten ver voor

door Jesse ter Haar 160

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Ajax staat op het gebied van inkomsten uit Europees voetbal nog ver voor op PSV, zo zocht Voetbal International uit. Bovendien prolongeerde Ajax recent zijn titel in de Eredivisie en dus ligt nog een seizoen vol met Europese inkomsten voor de hand. De Amsterdamse club is daardoor immers al zeker van Champions League-voetbal tijdens het volgende seizoen.

Voetbal International nam de periode van 2018 tot en met 2022 om de inkomsten van Ajax en PSV naast elkaar te leggen. Gemiddeld gezien incasseerden de Amsterdammers per seizoen 41 miljoen euro meer dan de club uit Eindhoven.

In het seizoen 2018/2019 waren de verschillen tussen de twee topclubs het grootst. Tijdens het succes-seizoen verdiende Ajax 78 miljoen euro aan UEFA-premies, terwijl PSV het moest doen met 'maar' 29 miljoen euro. Een verschil van 49 miljoen euro dus. In het afgelopen seizoen kwam dat verschil weer dichtbij, want toen was het verschil 47 miljoen euro tussen Ajax (65 miljoen euro) en PSV (18 miljoen euro).

Het totaal aan inkomsten van Ajax over de genomen periode staat vast op 232 miljoen euro, terwijl PSV het met 67 miljoen euro moet doen. Dit gaat puur over de premies vanuit de UEFA. De recettes zijn hierin zodoende niet meegenomen. Verder maakte Ajax op het financiële vlak een behoorlijke ontwikkeling door. De inkomsten van de Amsterdammers zijn ten opzichte van de vorige vierjarige periode met een factor van zeven vermenigvuldigd.

Champions League-seizoen 2021/2022

Het bedrag dat Ajax tijdens de afgelopen Champions League-campagne vergaarde, had nog een stuk hoger uit kunnen vallen. Was de ploeg van Erik ten Hag erin geslaagd Benfica uit te schakelen, dan had Ajax immers nog eens 12,5 miljoen euro extra mogen bijschrijven. Dat bedrag zou zijn opgebouwd uit 10,6 miljoen euro voor plaatsing voor de kwartfinales, terwijl de kaartverkoop ook nog eens een geschatte twee miljoen euro per thuisduel oplevert.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties