Ajax - AZ in cijfers: Gevaar van Ajax komt vooral via linkerkant

door BartVeenstra 14

Bron Ajax Showtime

Ajax - AZ in cijfers: Gevaar van Ajax komt vooral via linkerkant

door BartVeenstra 14

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax won zondagmiddag met 2-0 van AZ en pakte daarmee officieus de landstitel. Enkele spelers van Ajax staken er met kop en schouders bovenuit.

Voordat we de individueel ingaan op enkele spelers kijken we eerst naar het verschil tussen de eerste en de tweede helft. Ajax had in beide helften meer balbezit - 58 en 63 procent - maar het verschil zat hem vooral in het aantal kansen dat gecreëerd werd. In de eerste helft wist Ajax zes schoten te lossen, waarvan twee op doel. AZ kwam tot vijf schoten, waarvan eveneens twee op doel. Beide ploegen creëerden voor rust één hele grote kans.

Na rust was het spelbeeld compleet anders. Waar de eerste helft nog in evenwicht was, was de tweede helft duidelijk voor Ajax. Liefst vijftien keer schoot Ajax, waarvan acht op doel. AZ kwam tot twee pogingen, waarvan geen enkele op doel. Bovendien wist Ajax in de tweede helft liefst tien keer van binnen de zestien van AZ te schieten. In totaal creëerde Ajax in de tweede helft liefst vijf hele grote kansen.

Klaassen: aanjager en belangrijke doelpuntenmaker

De man van de wedstrijd was, het kan ook bijna niet anders, Davy Klaassen. Zijn twee doelpunten waren het bewijs dat de middenvelder een perfect gevoel heeft voor waar hij moet staan om een doelpunt te maken. Als we naar de heatmap van Klaassen kijken, valt op dat hij eigenlijk overal op het veld wel te vinden was: op rechtsbuiten, op linksbuiten en ook geregeld in de spitspositie. Als aanjager van het team was Klaassen wederom belangrijk.

Klaassen had tegen AZ in totaal 62 balcontacten, waarvan hij dertien keer balverlies leed. Daarnaast had de middenvelder een passzuiverheid van 79 procent. Bovendien leverde hij nog twee keypasses. Klaassen is met zijn loopwerk vooral belangrijk in het creëren van ruimte, al valt dat in statistieken nauwelijks uit te drukken. Zijn twee belangrijke doelpunten doen dat natuurlijk wel.

Gevaar komt wederom vanaf de linkerkant van Ajax

Het was niet voor het eerst dit seizoen, maar tegen AZ kwam het gevaar bij Ajax vooral vanaf de linkerkant. Linksback Nicolás Tagliafico kwam in het duel met AZ tot vijf voorzetten, waarvan er één slaagde. De Argentijn leverde bovendien een assist op de 2-0 door bij een corner door te koppen, waarna Klaassen kon scoren. Bovendien leverde Tagliafico één keypass.

Op rechtsback kwam Devyne Rensch niet tot voorzetten en ook niet tot het leveren van keypasses. Invaller Noussair Mazraoui kwam dat wel. Hij leverde vier keer een voorzet, al waren die voorzetten helaas niet succesvol. Daarnaast leverde Mazraoui één keypass.

Op linksbuiten kon Dusan Tadić wederom zijn ei kwijt. De Serviër speelde statistisch gezien wederom een uitstekende wedstrijd. Tadić leverde zes keer een keypass, gaf zeven keer een voorzet waarvan er drie succesvol bleken en bovendien leverde hij ook nog een assist op de 1-0 van Klaassen (al mag de assist bij die treffer ook deels op naam van Sébastien Haller komen te staan). In totaal creëerde Tadić verder twee hele grote kansen.

Vanaf rechts speelde Antony in de basis. In de 64 minuten die hij speelde leverde hij één keypass en gaf hij één voorzet, die wel meteen aankwam bij een teamgenoot. Hele grote kansen wist hij echter niet te creëren. Invaller David Neres deed dat wel. Hij creëerde één hele grote kans en leverde bovendien één keypass. Bovendien was Neres uiterst zuiver in zijn passing: 95 procent. Antony (72 procent) en Tadić (79 procent) presteerden op dat vlak minder.

Martínez levert topprestatie

Lisandro Martínez speelde tegen AZ statistisch gezien een uitstekende wedstrijd. De Argentijn stond verdedigend zijn mannetje, maar was ook aanvallend belangrijk. Zo wist hij zelfs één hele grote kans te creëren voor Ajax en bovendien gaf hij één keypass.

In verdedigend opzicht was hij de baas op het veld. De Argentijn ging zes keer een duel aan - vier over de grond, twee in de lucht - en won die alle zes. Ook kwam Martínez tot zes cruciale ingrepen, één geblokt schot, drie onderscheppingen en twee balveroveringen met een goed uitgevoerde tackle. Bovendien werd hij geen enkele keer voorbij gespeeld. Martínez had verder 94 balcontacten, waarvan hij hem veertien keer verloor. Zijn passzuiverheid bleek 84 procent. Dit had er deels mee te maken dat zes van zijn tien lange passes niet aankwamen bij een teamgenoot.

Ook Jurriën Timber speelde een goede wedstrijd. De talentvolle verdediger kwam tot 92 balcontacten, waarvan hij er dertien verspeelde. Zijn passzuiverheid komt neer op een percentage van 89 procent: 73 van zijn 82 passes kwamen aan. Timber waagde zeven keer de lange bal en daarin was hij vier keer succesvol. De duels in de lucht (twee) won hij, maar over de grond verloor hij er wel drie van de vier. Wel verrichte Timber twee keer een cruciale ingreep, verrichte hij twee onderscheppingen, veroverde hij één keer de bal met een tackle en werd hij geen enkele keer voorbij gespeeld.

Ryan Gravenberch blijkt tegen AZ weer in topvorm te zijn

Hij zou de laatste tijd niet in vorm zijn, zo gaven de analytici aan, maar tegen AZ liet Ryan Gravenberch zien dat daar eigenlijk niets van waar is. Gravenberch had liefst 95 balcontacten tegen AZ en leed slechts veertien keer balverlies. Bovendien had de talentvolle middenvelder, die zijn negentiende verjaardag binnenkort mag vieren, een passzuiverheid van 92 procent. Van zijn 76 passes kwamen er maar liefst 70 aan.

Daar zaten ook drie keypasses bij. Bovendien verdeelde Gravenberch vijf keer het spel met een lange bal en vijf keer deed hij dit succesvol. Daarnaast gaf hij vijf keer een voorzet, waarvan er twee succesvol waren.

Naast hem stond Edson Álvarez. De Mexicaan had 73 balcontacten en hij leed slechts 8 keer balverlies. De controleur zag 53 van zijn 59 passes, negentig procent, aankomen bij een teamgenoot. Verder was Álvarez - wederom - belangrijk met twee onderscheppingen en vier balveroveringen door het goed uitvoeren van een tackle.

Verschil tussen een mindere en een topprestatie zit 'm in een klein hoekje voor Haller

Sébastien Haller lijkt steeds meer in het spel van Ajax te komen en zijn trainer Erik ten Hag verdedigt hem constant vanwege zijn uitstekende rendement. Tegen AZ kwam Haller tot 48 balcontacten in 85 minuten, wat betekent dat hij ongeveer eens in de twee minuten bereikt werd door zijn teamgenoten. Zijn passzuiverheid was 71 procent en precies de helft van de duels die hij aanging won hij: 7 van de 14.

Haller was bovendien belangrijk bij de openingstreffer van Ajax. Met een overstapje - wel of niet bewust - zorgde hij ervoor dat Klaassen de score kon openen. De spits krijgt echter geen assist op zijn naam, net als dat er achter zijn naam ook geen doelpunten staan. Haller kreeg tegen AZ wel twee hele grote mogelijkheden om te scoren, maar liet dat na. Invaller Brian Brobbey kreeg in zijn speeltijd van tien minuten ook één hele grote kans, maar miste deze eveneens.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties