Borst maakt zich zorgen om spitspositie: 'Wat een armoe'

BartVeenstra, 19-10-2020 om 08:00, 8016 views, Algemeen Dagblad |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Hugo Borst snapt er niets van dat het bij Ajax ontbreekt aan een topspits. De Amsterdamse club heeft in zijn ogen al jaren geen topper in de punt van de aanval staan en dat baart de columnist van het Algemeen Dagblad zorgen. 'Wat een armoe. Zo'n puissant rijke club en dan de belangrijkste positie in een elftal laten bezetten door een senior of het lievelingetje van de trainer of een eeuwig talent', schrijft Borst in zijn column in het Algemeen Dagblad.

Tegen sc Heerenveen mocht Lassina Traoré opdraven als spits. 'Sterke gozer, daar niet van, maar hij mist finesse - en nog veel meer', schrijft Borst, die vindt dat juist directeur voetbalzaken Marc Overmars moet weten dat de beste spitsen van Nederland bij Ajax speelden. 'Laten we het een traditie noemen. Maar houd die dan intact. Werk daar serieus aan. Het is al jaren niet pluis in de zone waar een echte nummer 9 hoort te excelleren.'

Borst noemt enkele Ajax-spitsen uit het verleden op: Johan Cruijff, Wim Kieft, Marco van Basten, Patrick Kluivert, Zlatan Ibrahimovic en Luis Suárez. 'Waar kijken we de laatste jaren naar? Slechte spitsen, jonge spitsen, aardige spitsen, modale spitsen. Woensdag tegen Liverpool staat Tadic weer in de spits. Dat doet hij knap, maar een gelegenheidsspits blijft hij', vindt Borst.

De columnist vraagt zich dan ook af wat er misgaat in Amsterdam omtrent die spitspositie. 'Waarom werd Lewandowski op zijn zestiende niet gescout? Of Aubameyang? Of Lukaku? Waar in de scouting gaat het precies mis? Of faalt de jeugdopleiding? Donyell Malen vertrok bij Ajax op zijn zestiende, Steven Bergwijn op zijn dertiende', aldus Borst, die besluit door te schrijven dat Ajax wel zocht naar een nieuwe nummer 9. 'Ten Hag heeft het zelf gezegd: Ajax heeft afgelopen zomer naarstig naar een nummer 9 gezocht. Ze konden hem niet vinden. Ze zeggen dat Brian Brobbey het wordt. Echt? Van het niveau Cruijff? Van Basten? Kluivert? Zlatan? Suárez?'

Support Ajax met deze wedstrijdsjaal voor duels met Liverpool!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PetrosQ
Ik vind het een ouderwetse opvatting van Hugo Borst. Als je de halve finales van de CL haalt zonder topspits, wat is dan het probleem?

Ajax wint met 5-1 van Heerenveen zonder topspits. Prima. Laten we dat een heel seizoen doen en we worden kampioen.

Je zet een elftal neer, met een bredere basis van een man of 15 waarmee je meerder tactieken kan spelen. Als in het perfecte plaatje geen topspits zit, maar wel een hele bruikbare speler (al was het maar als bliksemafleider, aanspeelpunt of een verdedigende spits), dan is dat meer dan prima.

Het gaat erom dat je wint en successen hebt, niet dat je de beste spits van de wereld hebt.
1 0
ajaxxcied4life
Hugo zijn redding is dat aan dat dorpje aan de Maas de haat jegens Ajax groter is dan de liefde voor hun bouwvalclubje (Ja ja, Hugo is voor Sparta maar als Rotterdammer weet je hoe de vlag er bij dit soort lieden bijhangt als het over Ajax gaat). Ieder ander serieus zelfrespecterend nieuwsmedium zou zo een 'journalist' de straat op trappen als je deze onzin uit je pennetje laat vloeien. Dat de jeugdopleiding heeft gefaald op bepaalde punten is de reden geweest voor de implementatie van het plan Cruijff. Dat eigenjeugdspelers op jonge leeftijd naar het buitenland verkassen voor het geld en vervolgens aldaar mislukken en bij het weeshuis psv terecht kunnen, is niets nieuws onder de Zon. Daar de conclusie aan verbinden dat Ajax zijn jeugdopleiding faalt en daarnaast het talent van Brobbey in twijfelt trekt, is een valse analogie en getuigt van zeer slechte journalistiek gepaard met een subjectieve inborst aangezien hij als journalist had moeten weten dat Bergwijn in de periode dat het Plan Cruijff vorm kreeg na een conflict met Orlando Trustfull en de vader van Bergwijn is vertrokken. Indien hij dat niet weet is dat al helemaal lachwekkend. Dat hij deze idioterie in een column opdreunt, waarin je in beginsel weliswaar je eigen mening mag uiten, maar je je als sportjournalist zijnde je nog steeds aan de feiten moet houden is best sneu. Wat ik overigens dan niet lees is dat nu Ajax wel geld in kas heeft wel de speciale talenten zoals als Hansen en Van Axel Dongen voorlopig binnenboord kan houden. Dat zijn de feiten. Maar goed, feiten doen er natuurlijk niet meer zo erg toe vandaag de dag.
1 0
PierreHeno
Hugo Borst is een Ajax hater en daarnaast vooral een complete halve gare die nergens echt wat van af weet en van voetbal al helemaal niets. Nou...dan zit je prima naast Henry Schut bij Langs de Lijn want dat is namelijk net zo'n debiel....en ook niet bepaald een Ajax fan.
1 0
Juichtoon
Luis Suarez diende volgens Hugo in zn Ajax-tijd met pek en veren het land uit verjaagd te worden. Dus toen we die topspits hadden, moest ie ook weg.
Borst heeft niet veel op met Ajax.
0 0
jutter
Borst heeft natuurlijk gelijk. Traoré is een dissonant bij Ajax 1, kan daar als spits totaal niet uit de voeten, komt op alle facetten van het voetbal te kort. En valt alleen op door zijn sterke fysiek en harde werken, en dat is natuurlijk bij lange na niet voldoende! Ik heb het hier al tig keer geschreven dat deze jongen er niets van kan en dat Ajax heeft nagelaten om een goede centrumspits aan te trekken ook gezien andere mogelijke gegadigden. Een onvergeeflijke en kapitale blunder van de technische staf (Ten Hag) en directie (TD Overmars). Dat zal nog ettelijke keren hier en elders aangehaald worden, vrees ik. Met mogelijk nare gevolgen voor genoemde heren op de wat langere termijn!
2 -7
Hwb
Waarom is het niet aantrekken van een spits een blunder van Ten Hag? Dat is zijn taak helemaal niet. Ten Hag mag je op heel veel beoordelen, maar transferzaken horen daar niet toe.
0 0
ajaxxcied4life
Op-jutter
0 0
waayop
Tjsa Hugo doet of de goede spitsen voor het oprapen liggen. En aan die uitzonderlijke spitsen hangt het duurste prijskaartje. Neemt niet weg dat de extra kwaliteit in de spits ontbreekt. Tot dusver heeft Ajax het echter zonder die topspits uitstekend gedaan. Kun je nagaan hoe goed het team is Hugo.
1 -1
WillyBrokamp
Tja de pillenpopper heeft daar toch een punt. Traore heeft de draaicirkel van een vrachtwagen en de motoriek van een zak hooi. Bovendien scoort hij nooit en dat is best wel belangrijk als je in de spits staat toch....
2 -2
Jeugd
Wat je ook van Hugo vind, hij heeft hier wel een punt. Traore is het niet en gaat het niet worden. Dus niet allemaal massaal in de zielige verdedigingsreflex. Missen we een topspits, ja. Ik zou zeggen laat Brobbey het maar eens proberen als we niet beter hebben.
3 -3
Frank1978
Borst zou zich pas echt zorgen maken als er ook nog een Lewandowski bij ons in de spits zou staan.
0 0
ram
Napraters blijven napraten. Als Teg Hag gewoon was doorgegaan met Tadic in de spits, had werkelijk niemand hierover gejankt.
1 -1
Rinus M.
Grappig, enkele weken terug stoorde hij zich ook al aan Antony, een nutteloze pleintjesvoetballer noemde hij die toen. Je ziet het pas als je het doorhebt, zeggen we dan in Amsterdam.
2 0
Frank1978
Deze man valt amper serieus te nemen als het over voetbal gaat. Noemde in 2004 de halve finale plek van Oranje een wanprestatie, alsof wij toen zo'n geweldig sterke selectie hadden die het EK wel even zou gaan winnen.
2 0
de-Ajacied
Hugo lijdt de aandacht graag af van zijn eigen clubje: feijenoord. Ook al verschuilt hij zich laf achter Sparta.
4 -3
Amsteraaij
Je kan veel zeggen over Borst maar de man is écht niet voor Feyenoord
1 -1
AlexIbarra
Toch zijn we in de laatste 10 jaar zonder topspits succesvoller geweest dan in de 10 jaar daarvoor met o.a. Suarez en Zlatan.

Die lijn doortrekkend zouden we met Labyad in de spits de CL moeten gaan winnen. ;)
1 -2
wladimir
Traoré is een prima spits voor de Eredivisie. Laat hem maar eens een paar wedstrijdjes staan.
1 -2
MK77
Volgens mij is Hugo een beetje zuur dat Traoré niet aan Sparta verhuurd is. Daar zaten ze namelijk erg op te wachten
1 -1
Web
Net alsof je zo even een blijk open kan trekken met spitsen
Ajax heeft met Tadic wel een spits die goed functioneert, ook het team beter laat voetballen
Beetje hetzelfde type als toen in de tijd met Pettersson
Misschien dat Brobbey het kan worden, maar ga hem aub niet vergelijken met de spitsen die hij opnoemt, leg je druk alweer veel te hoog
2 0
Meerkoet
Ja tis maar hoe je het ziet.
Tuurlijk zie ik ook graag een Zlatan of van Basten.
Feit is wel dat dit Ajax veel doelpunten maakt.
Dus tja .........
0 0
TwoLegsAlwaysWin
Wat een gezanik van Hugo Borst en ook zo makkelijk. Lassina Traore is pas 19 jaar en zal zich nog verder ontwikkelen. Overigens is hij veel en veel beter dan Labyad in de spits positie. Nog een keer, ik herhaal 19 jaar!
0 -2
Ajax27
Danilo Pereira. Zou nog wel eens een enorm goede kunnen gaan worden. Kan zomaar volgend jaar in de spits belanden als je ziet hoe hij is gestart bij Twente. Ik hoop dat ie de lijn doorzet en met een bak vertrouwen terugkomt.
0 0
Lazell
Ipv afvragen kun je ook eens Google'n, Hugo. Deze column is zo makkelijk... Zo slecht gaat het niet namelijk, je hebt alleen pech dat je talenten worden weggeplukt (Malen, Redan), in een enorm gat vallen (Dolberg) of er nog niet klaar voor zijn (Brobbey). In de tussentijd is Tadic een prima alternatief en met hem erbij ga je geen aankopen doen als Brobbey, Traore en eventueel Hansen klaar worden gestoomd.
2 0
kampioenenjood
Ik vind ook dat Traore tekort komt en denk niet direct dat hij na een verhuurperiode het wel heeft. Het lijkt er ook op dat hij de slimmigheidjes van een echte spits (zoals Huntelaar was) niet heeft. Komt weinig voor de man of loopt uit de rug weg. Wel een sterke spits en iemand die je kunt aanspelen met een verdediger in zijn rug zodat spelers kunnen aansluiten, maar dat is niet het spel dat Ajax wilt spelen. Voor zijn eigen ontwikkeling was een verhuur misschien wel beter geweest, zodat hij elke wedstrijd kan spelen.
2 0
goajaxgo
Heel soms heeft Hugo ook wel eens gelijk. Vraag me dit al jaren af.
2 -2
ambtenaar
Beetje pech gehad met Dolberg.

Maar Traore komt nog veel te kort, die had je moeten verhuren.
3 0
Amp
Ja, en had ajax een spits gehaald voor behoorlijk wat knaken, dan had ie weer geroepen dat de jeugd zo een drama is of dat ze geen kansen krijgen. Onzinnigheden roepen zal wel in de naam zitten...
0 0
PeterVKV
Brobbey is nog niet fit genoeg voor de eredivisie zegt TH....dit betekent dus dat hij er aan komt. Ik heb er alle vertrouwen in. Stuk beter dan Traore, die overigens verder best wel nuttig is in de spits door zijn harde werken en de gaten die hij trekt.
2 0
AFCAMM
Het is wel iets minder simpel dan ‘Ajax heeft al jaren geen fatsoenlijke spits’. Met een beetje meer geluk en andere omstandigheden had Dolberg hier ook nog de sterren van de hemel kunnen spelen. Dat is helaas niet zo, maar toch niet omdat Dolberg een slechte spits is?

Het moet ook gewoon mee zitten. Een minder goede spits was hier misschien wel geslaagd. Dat ligt niet alleen aan de kwaliteit.
1 -2
Lagasj
Het gaat er niet om of de man gelijk heeft of niet.
We kunnen hier zelf ook wel zien dat Ajax scouting en daarbij Overmars hebben gefaald.
Geen behoorlijk RC in de verdediging, geen vervanger voor Nico indien deze weg gaat.
Geen volwaardige spits want Traore is niet CL waardig.
En dan hebben we het nog niet over alle misperen als Magalan, Alvarez, Labyad, Ten Hag, Kik Pierie, Marin.
En Daar komt Klaiber ook nog bij want in niets een Ajax speler.
Kortom: van het Ajax spelletje houden wil niet zeggen dat je klakkeloos alles goed vind wat er achter de schermen aan aankoopbeleid goedkeurt.
Overmars en de scouting falen aantoonbaar.
Hoe lang zitten we b.v. nog met deze waardeloze trainer opgescheept?
Overmars heeft ongezond veel macht als TD.
1 -10
Jehebtnietaltijdbalbezit
‘Overmars en de scouting falen aantoonbaar’.
Anthony en Kudus. I rest my case.
2 -1
atouba19
Wat een onzin zeg..
Vind Schuurs een behoorlijke RC. Zet hier achter Timber en Alvarez en je hebt gewoon 3 behoorlijke RC.
Martinez kan Nico prima opvolgen. En Nico gaat hoogswaarschijnlijk pas in de zomer. Genoeg tijd nog!

Tegenover Magallan, Alvarez, Labyad, Pieri en Marin zet ik even :
Frenkie de Jong, Sanchez, Ziyech, Kudus, Antony, Neres, Onana, Blind, Tadic, Schuurs en ik vergeet er vast nog een aantal.
En daarbij weet Marc onze falende aankopen niet slecht te verkopen. Zie marin (10mil) en Magalan ( 8 mil indien crotone niet degradeert ).

En daarbij vergeet niet dat Troare pas 19 jaar is. Hij is misschien niet zo verfijnd als onze laatste spitsen Dolberg en Milik maar kan toch aardig een bal vasthouden en kaatsen.
2 0
masterrr
Baart mij ook zorgen dat er geen topspitsen doorkomen bij Ajax
Wat gaat er mis?
0 0
Leprechaun
Ajax speelt toch eigenlijk al jaren zonde échte centrumspits? We moeten het gewoon hebben van dynamiek. Veel positiewisselingen voorin, middenvelders die aansluiten, etc.
1 -2
Leprechaun
Ajax heeft Lukaku wel degelijk willen overnemen van Anderlecht. Maar die was toen niet haalbaar.
0 0
ajaxxcied4life
Hugo zijn enige redding is dat aan dat dorpje aan de Maas de haat voor Ajax groter is dan de liefde voor dat bouwvalclubje. Iedere ander serieus nieuwsmedium trapt je de straat op als je zulke onzin uit je pennetje laat vloeien. Dat de jeugdopleiding heeft gefaald op bepaalde verklaart de implementatie van het plan Cruijff. Dat spelers naar het buitenland gaan op jonge leeftijd voor het geld en vervolgens mislukken en bij weeshuis psv terecht kunnen is niets nieuws. Daar de conclusie aan verbinden dat Ajax faalt, of Brobbey dan geen apart talent zou zijn is een valse analogie en getuigt van zeer slechte journalistiek gepaard met h
0 -1
fanforeffer
Papegaai.
0 0
ajaxxcied4life
Maar goed. Het werd gisteren dus 5-1. En dat zonder goede centrumspits volgens . En zo geschiedde
4 0
ST
Vergeet niet dat Traoré nog maar 19 jaar oud is. Er zit nog heel veel rek in hem! Desondanks, ben ik het eens dat het armoe is dat hij en Huntelaar de enige spitsen in de selectie zijn. Zij zijn als je het over een heel seizoen bekijkt van een lager niveau dan de spitsen van Pisvee, Feyenoord en AZ. Als je de ambitie hebt om het Bayern van NL te zijn en weer te overwinteren in Europa dan kun je daar onmogelijk tevreden mee zijn. Een terechte column van Borst dus. Ik verwacht dat Ajax in de volgende transferwindow Brobbey of Traoré gaat verhuren en alsnog een spits koopt. Overigens snap ik niet dat als je Labyad en Traoré de kans geeft, dat Promes niet de kans op 9 krijgt. Die is op die positie 2 keer voetballer van het jaar in de Russische competitie geworden.
5 -2
noppenkoning
Achteraf zeggen dat je Lukaku of Lewandowski moet scouten. Zeg dan nu wie ze moeten halen, doet hij ook niet, zo makkelijk is het blijkbaar niet.
3 0
ST
Lukaku hebben ze geprobeerd te halen toen hij nog bij Anderlecht zat, maar dat is toen niet gelukt.
4 0
insectenverdelg
Leuke column Hugo, maar als je beweert dat Luiz bij Ajax veel als 9 heeft gespeeld, dan ben je af. Die stond op het formulier altijd als rechtsbuiten, zwierf verser veel rond, en was meer een soort schaduw spits onder Jol. Maar er stond bijna altijd een echte spits omheen zoals Pantelic, Huntelaar of el Hamdaoui.
7 0
ST
In zijn laatste seizoen speelde hij als 9 en bij Liverpool en Barca ook.
0 0
insectenverdelg
Nee 1 wedstrijd onder de Boer speelde hij als 9. Verder was t laatste seizoen el Hamdaoui de 9. Die was tegen Milan gepasseerd. Verder heeft Luis onder de Boer niet gespeeld omdat hij geschorst was in de ered8vis8e vanwege een hapje Bakkali.
3 0
MarcoB1971
Ik moet eerlijk zeggen, Lassina speelde best goed gisteren. Maar ja er moet iets te zeiken zijn over Ajax. Is het net Borst dan is het wel Verweij.
5 -2
ck69
Lassina en Neres waren gisteren het minst aan Ajaxzijde, welke wedstrijd heb je gekeken?
2 -5
FTS95
Tuurljjk is dit weer eens een wanhopige poging om onrust te veroorzaken uit kakkerlakkenland en Hugo Borst in het bijzonder, maar helaas is dit natuurlijk deze keer wel gewoon waar...Wat een ploeg had je gehad, als gewoon Dolly nog in de spits had gestaan..
2 0
Dennis129
Hahaha dit is echt de meest sneue column die ik in tijden heb gelezen.
Op het moment dat ze dit soort columns gaan schrijven weet je dat Ajax de lijn omhoog heeft gevonden en ze in Rotterdam weer doodsbang zijn.
2 -2