'Met Kudus heb je potentiële vervanger voor Van de Beek'

GinoHaverkamp, 15-07-2020 om 20:25, 7608 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Freek Jansen van Voetbal International denkt dat Ajax met Mohammed Kudus een potentiële opvolger van Donny van de Beek in huis heeft gehaald. De journalist denkt dat de Ghanees voor dezelfde positie is gehaald als waar Van de Beek nu speelt.

Kudus, die naar alle waarschijnlijkheid FC Nordsjaelland inruilt voor Ajax, is volgens Jansen 'een dynamische speler' die het beste uit de voeten kan als nummer tien. 'Dat maakt het interessant, want Donny van de Beek is natuurlijk dé nummer tien van Ajax op dit moment.' De verslaggever sluit niet uit dat de blonde middenvelder deze zomer vertrekt naar het buitenland. 'En dan heb je met Kudus een potentiële vervanger in huis.'

Of de negentienjarige international van Ghana er direct staat bij Ajax, is nog maar de vraag. Dat is afwachten volgens Jansen. 'Maar ze zien wel de potentie. Er waren heel veel andere clubs die achter hem aanzaten, echt grote clubs uit Engeland en Duitsland. Het is dus wel echt een speler die opvalt', zegt hij. 'Maar dat dachten we vorig jaar ook van Álvarez en Marin.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ProfessorX
Freek Jansen weet er helemaal niks van af kan beter zijn mond houden.
1 -2
Ozymandias
Op basis van de dingen die ik over hem heb gelezen lijkt hij me meer een verlate vervanger van De Jong.
5 -2
AFCAMM
Dat was ook wat ik dacht, op basis van wat ik heb gelezen en de kwaliteiten die hem worden toegedicht. Maar ik heb hem niet in actie gezien.
0 -2
ProfessorX
inderdaad je zie veel kenmerken van de Jong terug enkel hij is een mix tussen de Jong en Ziyech gezien zijn passes die hij heeft en snel zien wat hij doet .
1 -3
AFCAPolarBear
Ben ik met je eens! Vind hem meer geschikt voor de 6-positie dan de 10. Hoe hij speelde deed me ook veel denken aan Schone. Kudus lijkt niet de creatieve speler te zijn die bij Ajax voor de 10 wordt gevraagd, zeker na Ziyech! Ik hoop dat Unuvar in de voorbereiding de kans krijgt om het op de 10-positie te laten zien. In JA deed hij zeer behoorlijk!
1 -3
Schip
Dat is een beetje jouw standaard reflex bij balvaste spelers met een dribbel. Bij Gravenberch ook. Toegegeven, die kwaliteit is enorm belangrijk in de as. Misschien een gekke vergelijking op een AJax site, maar John Metgod kon centraal ook opstomen met zo'n sterk fysiek en dat ontregelt een tegenstander. Vertonghen deed dat ook, zij het als 4. Rijkaard, al hield die meer van passing, dan een dribbel.

Davids liet zoiets zien tegen Dortmund (echter ook als 4) en natuurlijk Frenkie. Maar dan heb je het ook over slimme, tactisch sterke spelers hè. Je hebt in de as meer afspeelmogelijkheden, kunt ook van meer kanten onder druk worden gezet en dus moet je meer en sneller kiezen.

Uit de beschrijvingen - en beelden - haal ik dat hij best veel ruimte krijgt in omschakelingen, maar niet vaak een steekpass geeft. Frenkie had dat inzicht wel.

Lijkt me meer een aanvallende speler voorlopig. Maar het fijne aan zulke balvaste spelers is wel, dat je minder vaak hoeft om te schakelen. Dat is goud waard.
2 -1
Ozymandias
Het gaat mij niet zo zeer om het feit dat hij een balvaste speler is met een dribbel maar om het feit dat hij een balvaste speler is met een dribbel die makkelijk wegdraaid als hij met een tegenstander in zijn rug wordt aangespeeld én veelvuldig de bal in de opbouw op komt halen om in de aanval af te leveren.

Als je mij die beschrijving had gegeven met de vraag om te raden over welke speler je het hebt had ik als eerste De Jong geraden. Natuurlijk heeft De Jong een goede passtechniek maar onder Ten Hag speelde hij eigenlijk als een fenomenale postbode. Het aantal beslissende passes wat De Jong gaf was relatief laag terwijl het aantal passes naar de speler die vervolgens een beslissende pass gaf enorm was.

Ik vind dat de rol die Dembélé bij Tottenham had het meest op de rol van De Jong onder Ten Hag leek. Hij trok door middel van dribbels tegenstanders uit positie om vervolgens één van zijn vrijgekomen teamgenoten in te spelen.
0 -1
Schip
Het aantal beslissende passes van Frenkie was niet hoog, maar het aantal geslaagde passes in de opbouw was uitstekend.

Dat wegdraaien onder druk is idd een kwaliteit die telt in de as. Ik heb Schone vaak genoeg onder de voet gelopen zien worden door een reus van bijvoorbeeld Spurs, die van achter in komt. Deze jongen heeft de kracht nog steeds weg te draaien, ondanks zwaar fysiek contact.

Maar een 6 positie is moeilijker dan een aanvallende imo. Je hebt meer discipline nodig, moet meer kunnen doseren, moet in opbouwen evenveel plezier vinden als in een aanvallende actie en je moet ballen afpakken. Heb jij hem dat zien doen?

Misschien eens kijken of hij eerst aanvallend tot zijn recht komt. Kan altijd nog een linie zakken.
1 0
Ozymandias
"Het aantal beslissende passes van Frenkie was niet hoog, maar het aantal geslaagde passes in de opbouw was uitstekend."

Inderdaad, dat gaf ik ook aan ("passes naar de speler die vervolgens een beslissende pass gaf"). Vaak kwamen die "opbouwende" passes na een dribbel. Op een gegeven moment vond ik zelfs dat hij iets te vaak eerst met de bal liep maar aangezien hij er meestal rendament uit haalde was dat geen probleem.

"Heb jij hem dat zien doen?"

Ik heb hem nooit zien spelen. Zoals ik steeds aangeef ga ik af op de dingen die ik de afgelopen weken (sinds Ajax aan hem is gelinkt) over hem heb gelezen. Hij heeft in Denemarken de meeste wedstrijden als linkercentrale middenvelder in een modern 3-4-3 systeem (dus zonder ruimt op het middenveld) gespeeld en qua positie is dat vergelijkbaar met de positie van linkercentrale middenvelder in een 4-3-3 systeem (met '10'). Kudus heeft een hoog geslaagt percentrage aan passes (89.5%) maar die passes komen meestal na een dribbel. Als aanvaller had hij weinig passes vooruit en zowel als aanvaller als middenvelder had hij weinig beslissende passes. Tenzij hij zich daar enorm in zou verbeteren maakt dan hem volgens mij ongeschikt om bij Ajax als '10' (of aanvaller) te spelen.
1 0
bdsngsfs
Fascinerende uiteenzetting wederom. Je analyses worden met plezier gelezen hier.
1 -2
Rockpotje
Hij heeft wel ball carrying capacity en dat missen we nu heel erg. Aan de andere kant is hij heel veel doelgerichter en heeft hij meer diepgang dan De Jong. Ik zou hem zowel als tien kunnen zien met een spelverdeler a la Eiting en een controleur achter hem, of als acht naast een controleur en met een klassieke tien er voor.
0 0
Hans Kraay Jr.
Als je met de punt naar achter speelt dan zou ik een middenveld maken met Donny, Kudus en Martinez erachter.

In die hoedanigheid kan je ook gedurende de wedstrijd omschakelen naar spelen met een tien((Donny) met Martinez en Kudus als Verdedigende middenvelders.

Met de punt naar achteren zie ik trouwens Antony ook wel als RAM spelen.
0 0
PeterVKV
Ajax heeft volgens mij straks voor de voorste 4 een speler of 12. Toppers met Tadic, Promes, Neres en Anthony. Daarachter Traore, Kudus, Lang en Labyad. Dan nog Huntelaar als pinchhitter en de JA voorhoede Unuvar, Brobbey en Hansen. En dan ga ik er nog vanuit dat Donny verdedigende mid gaat spelen. Omdat er 5 wissels toegestaan zijn kan je bij wijs van spreken na een uurtje spelen 3 aanvallers wisselen. Zeker in de eredivisie heeft niemand die luxe. Daarmee is hoge druk bijna de hele wedstrijd mogelijk en kan Ajax alles kapot spelen.
1 -1
AFCAPolarBear
Heb ik nog niet over nagedacht, maar is een goed punt wat jij hebt! Met 5 wissels kan je volle bak spelen, want je mag je halve elftal wisselen.
0 0
AjaxDaniel
Lijkt mij dat er dan ook nog een kanon wordt gehaald? Voor welke positie echt geen idee maar er werd inderdaad gesproken over een speler die het verschil kan maken in de CL. Dat is Kudus nog niet lijkt mij.
1 -1
Redrum
Als ik naar zijn beelden kijk dan doet deze speler me toch echt meer aan Ziyech denken qua spel. Niet alleen omdat hij linksbenig is. Ik vind hem echt op Ziyech lijken qua techniek en passing. Als Ajax hem ook zo ziet dan denk ik eerder dat ze hem als vervanger van Ziyech gehaald hebben.
4 0
Schip
Ik vind hem met geen van beiden vergelijkbaar. Hij is sterk aan de bal, houdt van rushes, scoort. Veel meer kan ik nog niet ontdekken. Maar het is geen passer zoals Ziyech, maar ook weer geen speler die veel de diepte zoekt zonder bal.

Prima toch. Zolang hij maar mee kan in de tactische discipline en daarin doorgroeit. Hij heeft tenminste wel de technische vaardigheden.
5 0