Koeman: 'Van de Beek speler die veel 'weg' is'

ThijsZwagerman, 03-11-2019 om 12:00, 17535 views, FOX Sports |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ronald Koeman is bij Goedemorgen Eredivisie ingegaan op de discussie rondom Donny van de Beek en Marten de Roon. In de publieke opinie wordt veelal gepleit voor Van de Beek in de basis van het Nederlands elftal, maar Koeman kiest meestal voor De Roon als controlerende middenvelder.

Desgevraagd legt de bondscoach van Oranje uit welke afwegingen hij daarbij maakt. ‘De Roon is een ander type dan Donny van de Beek. Van de Beek is natuurlijk veel meer een speler die weg is. In sommige wedstrijden heb je echter veel meer aan een speler die zijn positie bewaakt, wanneer de rest al zo aanvallend speelt. Dan heb je controle nodig’, vertelt Koeman, die vervolgens aangeeft dat Daley Blind geen optie is als controleur op het middenveld van het Nederlands elftal. ‘Nee, we hebben andere spelers die dat kunnen doen.’

Hoewel Koeman dus stelt dat Van de Beek veel weg is als controlerende middenvelder, vindt de bondscoach de Ajacied niet ongeschikt voor die rol. ‘Van de Beek kan daar spelen, maar dan zal hij zich ook moeten verbeteren in het positiekiezen ten opzichte van Frenkie (de Jong, red.).’ Koeman geeft tot slot aan dat hij per wedstrijd kan bekijken of hij voor De Roon of Van de Beek kiest. ‘Ik stel mijn beste elftal op. Als ik vind dat De Roon moet spelen en niet Van de Beek, of andersom, dan doe ik dat. Beiden kunnen ze daar spelen.’

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Henkjanklaas
Wat een onzin van Koeman mocht Donny niet spelen de komende 2 interlands.
In een formatie met vdBeek ging dit in een topwedstrijd tegen Chelsea meer dan uitstekend en gisteren tegen Utrecht was helemaal top ! Ik schat Utrecht ongeveer van het niveau Utrecht dus zou ik niet kunnen bedenken waarom Donny niet zou spelen.
Helaas is Koeman niet zo’n avontuurlijke trainer. Dus zou het zo maar kunnen dat Donny buiten de boot valt.
0 0
Rentokill
Komen we weer eens tot de conclusie: Donny is een absolute topper in een ruit met de punt naar achteren als aanvallende middenvelder. Als verdedigende middenvelder (6 of rechts) of als 10 is hij minder goed dan de concurrentie.
0 0
de-Ajacied
Koeman is gewoon geen fan van Ajaxspelers
Hij vond zichzelf alleen maar goed dat hij Frenkie zo laat spelen en dat hij Ligt vertrouwen blijft geven
Deze kakkerlak is vooral fan van Wijnaldum en van Dijk
0 -2
Rentokill
Wat een bullshit. Dat is mijn mening. Je mag best kritisch zijn hoor
1 0
daniajax1
Het is ook niet voor niets dat Ten Hag het in de topwedstrijden (CL) niet met Donny aandurft naast Martinez. Is dan inderdaad te veel ‘weg’ en wil te graag naast de spits komen. Dan wordt je elftal uit elkaar getrokken en vallen er te grote gaten.
1 0
grannig mokum1
Precies, kijk maar tegen n.irland hoevaak donny uit zijn positie weg loopt en zit maar met zijn handen te zwaaien rond het 16m, en bij ajax doet die ook zoals laats tegen pec Zwolle
0 0
Jariiii
Ik ben het niet met Koeman eens, want ik zou altijd voor een speler als Donny kiezen in plaats van Van Roon, maar hij onderbouwt het prima en er valt heus wel iets voor te zeggen. Hoeven we hem niet om af te branden. En laten we wel wezen, hij heeft ORanje heel anders op de rails gezet.
2 -1
EKS
tja Koeman kijkt inderdaad naar het totaalplaatje en als een speler zijn taken in een bepaald systeem niet goed weet uit te voeren, dan kan hij zomaar worden gepasseerd. Het zou geweldig zijn, maar ik denk niet dat Koeman een heel elftal rondom Donny gaat bouwen.
0 0
Cupmetgroteoren
Van de Beek kan niet op rechtshalf spelen, want hij blijft niet opdie positie en gaat als een kip zonder kop naar voren. Op tien zijn er betere spelers dan can de beek: stengs, ihaterran, ook promes kan daar spelen (maar volgens mij kan promes omgeturnd worden tot rechtsback in oranje, dan komt er ook een plek vrij voor boadu).

Zó goed is van de beek echt niet. Wel beter dan de roon, die ik liever niet on oranje zie.
0 0
RuffRhythim
Anders gezegd: in het elftal van Koeman staan nooit de beste spelers basis.
0 -1
Cupmetgroteoren
Als ik koeman was, zou ik ook die wijndal selecteren en ook boadu. Boadu is een topspits in wording, een echte killer. Wijndal vind ik echt opvallend goed. Er is ook geen goede linksback in Oranje (blind is geen back). Dan heb je alleen de rb plek en keeper die niet goed bezet zijn. Stengs en Ihaterran kunnen concurreren voor de 10. Op linkshalf heb je dan de jong en propper, en op rechtshalf wijnaldum en van de beek. Voorin depay, bergwijn, malen, boadu, promes, babel. Een pinchhitter hoeft echt niet mee als je een toptalent als Boadu hebt. De jong speelt niet meer bij Sevilla. Weghorst vind ik goed door zijn harde werken, maar geen EK- of WK-niveau.
1 -1
geDaante
------------------Ihatarren--------
----Frenkie-------------------------
----------------Pröpper------------


Punt naar achter met Frenkie de iets meer teruggezakte half die meer in de bal komt, en Ihatarren die zich ook geregeld aanbiedt, maar meer nog dan Frenkie zich bemoeit met de laatste fase en het in stelling brengen van de voorwaartsen. Beide spelers die je van achteruit enigszins in de dekking kan aanspelen, en dus geen diepe 10 die zowat naast de spits staat te wachten, en dus totaal onaanspeelbaar is.

Pröpper vanwege techniek, handelingssnelheid, vlot voetenwerk, uitstekende (creatieve) passing en makkelijker onder druk uit voetballen. De Roon opstellen, daar is geen enkel excuus voor als je echt de dominante en gevaarlijk ploeg wil zijn die zelf ook niet makkelijk onder druk gezet wordt.

Stengs dan op rechtsbuiten, links Bergwijn, Malen in spits. Heerlijk zou dat zijn. Maar Koeman zal dat weer verpesten door behoudend en conservatief te doen, en nog teveel als een oud-verdediger te denken.
0 0
geDaante
'Wanneer de rest al zo aanvallend speelt'... Haha, Koeman gelooft dus werkelijk dat hij aanvallend speelt, vandaar dat ie ook denkt bij Barca te passen, wat natuurlijk totaal niet het geval is. Een van de meest nietszeggende coaches die ik gezien heb, met standaardvoetbal zonder enige identiteit, conservatief, behoudend.

En dat over Van de Beek is maar deels waar, hij kent hem duidelijk niet uit zijn jeugdjaren, waar Van de Beek veel meer positiegebonden speelde, meer als een spil op de rechtshalf, als een soort combinatiepunt voor Nouri en de anderen om hem heen. Ten Hag heeft van hem meer een extreem diepe, lopende 10 gemaakt, al staat hij er vaak al, in plaats van dat hij er komt.
3 -1
Cupmetgroteoren
Ik vind Oranje onder Koeman vrij aanvallend spelen. Laatste twee wedstrijden heb ik niet gezien, maar dat bleek niet best. Er is gewoon behoefte aan vers bloed. Stengs, ihaterran, wijndal en boadu, misschien ook koopmeiners. Gewoon selecteren.
1 0
geDaante
Precies, sowieso selecteren op kwaliteit, niet (ervaren) middelmaat als De Roon, Strootman, Dumfries, etc.

Maar dat Koeman aanvallend speelt ben ik niet met je eens, veel teveel op safe, balbezit houden, balletjes breed, statisch, traag tempo, etc. De bal hebben wat hoger op het veld wil niet zeggen dat je aanvallend speelt.
0 0
Aeter
De Roon is een prima speler hoor op 6. Je moet hem alleen niet als spelmaker zien. Koeman zegt dat van de Beek vaak weg is, maar dat is onzin en puur afhankelijk van zijn positie in het veld. Als 6 is ie heus niet zo vaak weg. Verder wel met je eens dat Koeman een laffe trainer is die te veel vast houdt aan "degelijkheid" en "ervaring". Durft nooit risico te nemen, waardoor je vaak slap tikkie terug tikkie breed ziet. Hij moet gewoon nog meer doorselecteren en kwaliteit boven ervaring kiezen.
0 0
Cupmetgroteoren
Hij voegt niks toe in oranje. Geef dan gewoon koopmeiners en klaassen ook eens de kans zich te bewijzen.
0 0
Aeter
Nee hij kan nuttig zijn afhankelijk van hoe je speelt. Maar als je met hem speelt moet je wel twee creatieve middenvelders voor hem zetten, maar dat durft Koeman niet.
0 0
Barra
Als Propper fit is doet deze discussie er helemaal niet toe. Hoop ook nog steeds dat Ajax straks een poging bij hem waagt, want hij is echt een type verbindingsspeler die we momenteel missen. Blijft ook moeiteloos overeind in Engeland. Nee hij eindigt niet bij Barça ofzo, maar voor ons een meer dan uitstekende speler met een goede leeftijd ook.
1 -1
Henkjanklaas
Veel te lage handelingssnelheid heeft deze Pröper voor het Ajax spel.
Speelt in de lagere regionen in Engeland. Die clubs zijn totaal niet te vergelijken met de kwaliteiten van het huidige Ajax.
0 0
altijdwelwat
Als je een verbindingspeler wil halen zou ik eerder voor Koopmeiners gaan. Gister ook weer goed voor 116 passes a (95,2%) en dat zijn heel veel ballen vooruit. Heeft een betere passing als Pröpper en meer loopvermogen en duelkracht . Is daarnaast pas 21 en zal dus over 3 jaar goed verkocht kunnen worden, Pröpper is alleen maar afschrijving.
1 0
Barra
Koopmeiners heb ik niet genoeg gevolgd om een echt oordeel over te geven, maar heeft het itt Propper nog niet op een hoger niveau laten zien. Misschien kan hij aanhaken hoor, maar daarvoor ken ik hem niet goed genoeg
0 0
Schip
Op zich klopt dat wel. Betekent alleen niets over of je hem gebruikt of niet. Ik zou zo'n dynamische speler juist graag gebruiken, omdat hij moeilijk te bespelen is.

Maar Koeman is een behoorlijk statische trainer, die graag positiegebonden speelt. TH heeft dat gelukkig niet, die houdt van positiewisselingen. En Donny lijkt me ook niet per se een alternatief voor De Roon. Eerder voor Wijnaldum. En die is er lastiger uit te spelen.
2 0
ÁlvaroRecoba
-------Promes----Memphis----Stengs--------
------------------------Donny------------------------
------F. de Jong-----------------Wijnaldum-----
-------------------------Blind-------------------------
--------Van Dijk----De Vrij----De Ligt----------
----------------------Cillessen-----------------------

Zo omzeil je zowel De Roon als Dumfries, met twee betere spelers ervoor terug. Breed zal het veld niet zijn, maar geeft het? Wellicht werkt het niet, in praktische zin, maar ben wel benieuwd hoe het kan uitpakken.
Op de flanken is het de vraag wie de beste opties zijn; Bergwijn kan op links, Malen in de spits, Ihattaren op rechts, dat ligt aan de ontwikkeling. Maar wat vinden jullie van deze verdediging en dit middenveld?
0 -3
Web
Komt Frenkie alleen maar gaten dichten toe
Promes zou in mijn ogen wel als rechts back in aanmerking kunnen komen?
Maar dan niet met Donny maar Propper op het middenveld. Donny is vaak weg.
Vooral met een tegenstander met twee spitsen

Blind- van Dijk- De Ligt - Promes
0 -2
Bky
Kan prima zolang Promes en Wijnaldum de gehele linker- en rechterkant willen en kunnen bestrijken.
1 0
Ajaxhart
Sinds vandaag zal ook Ihattaran ingepast kunnen/moeten worden. Veel opties voor Oranje middenveld.
0 0
BrandjeXL
"Wanneer de rest al zo aanvallend speelt". Heeft hij dat echt gezegd? Koeman is zogenaamd een JC adept maar zoals hij zijn teams laat spelen dan druist dat tegen alles in. Zoals Donny de laatste wedstrijden bij Ajax speelt zo moet hij ook in Oranje spelen.
1 -1
Web
Het beste middenveld op dit moment vind ik
Frenkie, Wijnaldum en Propper
Heel goed evenwichtig middenveld
Donny is de concurrent voor Wijnaldum
1 -1
Gajes
Zou zelf gaan voor een middenveld met de Jong, Propper en Wijnaldum. Donny zal het gevecht met Wijnaldum aan moeten gaan voor de 10.
6 -1
Web
Mee eens
En Donny is op dit moment minder dan Wijnaldum
2 -1
Dennis129
Ben ik helemaal met je eens.
Vind het nog steeds doodzonde dat Ajax (voor zover ik weet) geen poging heeft gedaan om Propper te halen deze zomer. Had de ideale opvolger van De Jong geweest en zou onze nog steeds aanwezige problemen op het middenveld kunnen oplossen.
5 -1
Spitz
Helemaal goed.
0 -1
3*stars*3
3 man die rond Koeman zaten maar niemand die een kritische vraag durfde te stellen over, waarom Klaassen er niet bijzit.
Bij Fox hebben ze zelfs Bundesliga rechten en konden ze een mooie compilatie maken van goals/assists en wat hij verder allemaal goed doet daar.
Is niet voor iets populair bij de fans en volgens mij zelfs reserve aanvoerder daar.
5 -1
Web
Omdat je Wijnaldum en Donny al voor die positie hebt
Had Koeman heel makkelijk kunnen onderbouwen
0 0
Spitz
Geen Klaassen graag. Past niet in Oranje. We hebben vd Beek. Is een betere versie Klaassen. Kluivert wordt ook al overlopen door aanstormende talenten. Horen we straks ook niets meer van.
1 -1
Web
Hopen dat de ogen eens los gaan van de talenten, met inderdaad Kluivert als groot voorbeeld. Die was als hij niet naar Italië was gegaan veel verder geweest dan nu
0 0
FrankBeton
Klaassen kan niet voetballen
0 -5
Web
Ook dat is heel erg overdereven
0 0
MPAjax
koeman liet klaassen tussen de linies spelen en werd daardoor bijna nooit aangespeeld omdat hij vaak niet goed vrij stond, koeman werd ontslagen en dat is bij koeman in het hoofd blijven zitten aangezien hij everton 30 miljoen voor hem had laten betalen maar rendeerde niet onder hem, koeman had een verkeerd beeld van klaassen en hoe hij hem in zijn opstelling moet gebruiken
0 0
3*stars*3
Dan is Koeman wel erg zielig.
Al had ik ergens ook vermoeden dat hij het min of meer afschuift op Klaassen.
Maar dacht dat hij professioneel genoeg is om dat los te laten.

Maar had wel zijn reactie erop willen horen en zijn lichaamstaal willen zien, mbt Klaassen.
Echt onbegrijpelijk dat ze geen gebruik maken van de beelden van Bundesliga en dat Bruggink en Kraay het blijkbaar niet aandurfden.

Maar Strootman is wel een geweldige prof. -_-
2 0
insectenverdelg
Probleem is dat de vijver erg groot is om uit te kiezen. Met Wijnaldum, vd Beek en Ihatarren heb je er al 3 voor die positie.

On. Waarom wissel je Wijnaldum en vd Beek niet om? Wijnaldum speelt ook niet als echte 10 bij Liverpool volgens mij.
2 0
3*stars*3
Klaassen doet in niets onder voor Strootman.
1 verschil is dat Dtrootman een linkspoot is.

Donny en Wijnaldum omdraaien vraag ik me ook een tijd af.
Ik vind Donny sowieso ook een slimmere speler.
1 0
insectenverdelg
Strootman heeft ook niets in Oranje te zoeken ( Vind dat hij veels te lamg de hand boven t hoofd is gehouden. Wijnaldum speelt ook veel beter sinds Strootman eruit is. Dat is imo geen toeval) . Is Maar Klaassen moet niet op een 6 positie spelen. Ben van van Klaassen maar ik snap waarom hij er momenteel niet bij zit.
0 0