Wat verdient Ajax nou echt aan de Champions League?

BartVeenstra, 20-10-2020 om 12:30, 16905 views, Ajax Showtime |

Shop nu jouw Ajax-kersttrui!

Ajax vergaart met haar deelname aan de Champions League ruim 36 miljoen euro, al zal het daar nog een flink deel van inleveren. Er blijft zodoende nog een flink bedrag over, maar van de 41 miljoen euro voor deelname aan de Champions League is geen sprake.

Hoe zit het nou echt? Ajax krijgt voor haar deelname aan de Champions League een startpremie van 14,5 miljoen euro. Daar komt ook nog een coëfficiënt-premie van 19,8 miljoen euro bij. Die premie is gebaseerd op een rangschikking van de deelnemende clubs op basis van de laatste tien jaar. Tot slot ontvangt Ajax nog een som uit de marketpool. Die som bedraagt dit jaar 1,8 miljoen euro. Bij elkaar levert de deelname aan de Champions League Ajax dus 36,1 miljoen euro op. 

Echter gaan daar nog enkele miljoenen vanaf. Zo levert Ajax eenmalig 3 miljoen euro in voor de solidariteitsbijdrage naar aanleiding van de coronacrisis. Verder staat Ajax zo'n 2,5 miljoen euro af aan de Eredivisie als gevolg van de veranderagenda (dit is vijf procent van de bruto totale verdiensten). Zodoende blijft er voor Ajax nog 30,6 miljoen euro over uit de Champions League. Ajax betaalt daarvan de premies voor de spelers, maar ook de kosten voor thuis- en vooral uitwedstrijden.

De deelnemende clubs uit de Champions League staan verder 3,6 procent van hun premies af aan de UEFA, omdat het verlies van het afgelopen seizoen de komende jaren goed gemaakt moet worden. Dit is een project voor de komende jaren. Voor Ajax komt dat dit seizoen neer op een bedrag van bijna 1,3 miljoen euro (3,6 procent van 36,1 miljoen euro), waardoor Ajax 29,3 miljoen euro aan UEFA-premies overhoudt.

Mislopen recettes

Ajax loopt tot slot ook de nodige miljoenen euro's mis aan recettes. Per wedstrijd mist Ajax (gemiddeld) ruim 2,2 miljoen euro aan recettes. Voor de gehele groepsfase komt dat neer op zo'n 6,8 miljoen euro. Bovendien moet Ajax 0,6 miljoen euro aan compensatie aan sponsoren en business-relaties terugbetalen. Zodoende 'kost' dat Ajax zo'n 7,5 miljoen euro.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
afca1985
Dus hij zat Maandag weer uit zijn speknek te lullen
0 0
Ajaxvooraltijd
Stop de Corona hype.
2 0
Terugnaardemeer
Ik ben benieuwd hoeveel de club uiteindelijk netto over houdt door de CL. Het verbaast me vaak hoe weinig winst overblijft.
0 0
JordanAFCA
Wat verwachten jullie van morgen? Het kan echt een 6-6 wedstrijd worden
0 0
Terugnaardemeer
Hangt er van af hoe mistig het wordt.
2 0
mgtow
We verdienen meer dan we krijgen.
1 0
Radie125
Dus die kakkerlak zat gisteren voor niks te janken bij VI
3 0
Van Reenen
Nou, nou, interessant zeg. Kan mij dat nou schelen. Ik ben meer geïnteresseerd hoe de jongens het morgenavond doen tegen Liverpool. 1-0 Is genoeg.
0 -4
Babayaka
ajax wint 1-4
0 -1
Gouda
Ik hoop toch niet dat het 1-4 wordt...
1 0
DeWijsneus
Ben jij toevallig die Gouwenaar die de Ajax vlag met oude logo voor de ramen heeft hangen? Jouw plaatje is bijna exact die vlag. Ik moet er vrijdag weer in de buurt zijn, dan kijk ik nog eens.
0 0
Gouda
Haha nee ik heb die vlag wel. Maar die hangt niet voor m'n raam. Werk je in Gouda? Ben wel benieuwd waar die vlag hangt dan, is mij nooit opgevallen.
0 0
DeWijsneus
Lekkenburg in Bloemendaal, tegenover de apotheek. Op de begane grond van de appartementen daar hangt 'ie erg prominent voor de ramen. Heb even gekeken maar helaas nog niet op Google Streetview. Ben zelf geboren en getogen Gouwenaar
1 0
Gouda
Oh tof! Haha dat zou mooi zijn. Nee ik kom niet vaak in Bloemendaal. Zelf in korte akkeren gewoond en opgegroeid in Goverwelle. Nu vlak bij het station.
0 0
DeWijsneus
Moet er helaas naar de fysio, kom zelf uit Goverwelle, maar eerste jaren in Oosterwei gewoond. Grappige mix in Gouda van Ajax fans en Feijenoord fans. Gelukkig al jaren geen grote mond meer.
0 0
Gouda
Ah oké! Grappig joh. Misschien ken ik je wel gewoon ;-)
Nee idd haha dat scheelt. 1x alleen noodgedwongen moeten vechten op station Gouda na Ajax feyenoord. Stond hier ook een bericht op AS ober destijds. Maar daarna gelukkig rustiger geworden.
0 0
Red Devil
Er komen maanden voor dat die bedragen niet op me rekening staan.
2 -2
DeWijsneus
Giro 888, help Red Devil de winter door.
1 0
mgtow
Niet eens giro 666? Gemiste kans dit..
0 0
DeWijsneus
Haha shit inderdaad.
1 0
Ajaxvooraltijd
Ik neem ook best genoegen met de helft van die kleine 30 miljoen hoor.
0 0
Dolblij
En de wedstrijdpremies zelf? Die komen er ook nog bij.......

En als je niet beter had geweten had je bij het lezen van het artikel bijna gedacht dat de voetballerij door socialisten is overgenomen, die graaien om te verdelen.
1 -2
Babayaka
Veranderagenda ? wtf is dat voor onzin? gaat dat om het verschuiven van een paar potjes?
KNVB zijn ook graaiers zeg. Gauw mee stoppen en gewoon voetballen.
1 -1
Libero
Ajb, doe er je voordeel mee.
https://eredivisie.nl/nl-nl/uitgelicht/eredivisie-stelt-veranderagenda-vast
2 0
Babayaka
Ik lees niks waar dit bedrag wordt gerechtvaardigd. Moeten clubs nu de geldschieter worden van de KNVB? Schaf dan het debiele interland voetbal maar af lijkt me.
1 0
Babayaka
thx, maar om daar nou bijna 3miljoen voor af te dragen is een beetje overdreven of niet ? Ik ga het wel ff bekijken.
1 0
Libero
*voordelen
0 0
Libero
Tja, het afstappen van kunstgras heeft vele oordelen en inmiddels is Heracles de enige club die geen plannen heeft over te stappen.
Maar van 6 naar 1 kunstgrasclub is grote winst en te danken aan deze veranderagenda.
Je kan er verder van vinden wat je wilt, maar het is wel een beetje laat om er zo verontwaardigd over te zijn.
0 0
mgtow
Dus Heracles volgend seizoen geforceerd laten degraderen?
0 0
Libero
Ik ben voor!
2 0
Libero
Zo, onder welke steen heb jij geleefd?
1 0
VoorOnzePloeg
Er komt toch ook geld bij na een wedstrijd? 2.7 miljoen per overwinning en 900.000 per gelijkspel dacht ik
2 0
Jariiii
Dat er geld meot worden afgedragen aan die arme, zielige UEFA is toch wel de gotspe van de eeuw.
5 0
Daminem
Voor de volledigheid zou het wel prettig zijn als de conclusie ook echt het eindtotaal laat zien. Dus de 30,6 mln minus de 7,5 mln minus de 3,6% (ik neem aan op de totale CL fee, dus 1,3 mln) is 21,8 mln. Exclusief premies van de spelers natuurlijk want die kennen we niet.
3 -2
dennisindoor
die 7.5 miljoen zijn gemiste inkomsten.... die gaan niet van het totaalbedrag af....
2 0
gerard
Dat zijn toch hele andere getallen dan gisteren werd verteld bij Voetbal Inside!
2 0
Leo252
Ja, als je alleen met de ontvangsten rekent en niet met de kosten dan ziet het hele plaatje er natuurlijk veel rooskleuriger uit.
3 0
gerard
Dat snap ik wel maar zo werd het gisteren niet verteld bij VI
0 0