Analyse: Klaassen geschikte opvolger Van de Beek

ThijsZwagerman, 26-06-2020 om 21:40, 16650 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De kans dat Donny van de Beek Ajax deze zomer gaat verlaten is groot. In de wandelgangen geldt voormalig Ajax-aanvoerder Davy Klaassen al als zijn mogelijke opvolgerHoeveel ontlopen Klaassen en Van de Beek elkaar? En zou het terughalen van Klaassen een logische zet van Ajax zijn?

Van de Beek staat al ruim een jaar in de concrete belangstelling van Real Madrid. De Ajacied maakte indruk in de succesvolle Champions League-campagne in het seizoen 2018/2019 en toonde ook afgelopen seizoen zowel op nationaal als internationaal niveau aan dat hij klaar is voor de volgende stap. Als Real Madrid niet toehapt, staat Manchester United naar verluidt in de startblokken om Van de Beek voor de neus van de Madrilenen weg te kapen. Door de serieuze belangstelling van deze twee topclubs, lijkt een zomers vertrek van Van de Beek bij Ajax aanstaande. Toch heerst er door de coronacrisis momenteel nog veel onduidelijkheid op de transfermarkt, waardoor ook een langer verblijf van Van de Beek bij Ajax niet uitgesloten is. 

Klaassen bevindt zich bij Werder Bremen in een compleet andere situatie. De oud-Ajacied is onbetwiste basisspeler bij de Duitse club en kent op persoonlijk vlak een aardig seizoen, maar de kans dat hij met Werder Bremen behouden blijft voor de Bundesliga is klein. Zaterdag zal Klaassen met Werder Bremen zelf moeten winnen van 1. FC Köln, terwijl directe concurrent Fortuna Düsseldorf niet mag winnen van nummer twaalf Union Berlin. Als Werder Bremen dan een zege - bij voorkeur ook nog met ruime cijfers - boekt, is de kans aanwezig dat de ploeg directe degradatie ontloopt en zich mag melden in de nacompetitie om degradatie naar het tweede niveau te voorkomen. 

Als dit niet lukt, is de kans sowieso nihil dat Klaassen Werder Bremen trouw zal blijven. Toch is een vertrek van de Hilversummer ook zeker niet ondenkbaar als Werder Bremen zich wél handhaaft. Het zit er dan namelijk dik in dat de club komend seizoen opnieuw tegen degradatie voetbalt en een speler met de kwaliteiten van Klaassen hoort eigenlijk niet in de onderkant van de Bundesliga te spelen. Of er naast Ajax meer clubs zijn die Klaassen op de korrel hebben, is echter niet bekend. Afgelopen zomer hield Klaassen de boot voor een transfer naar Italië af en wilde hij trouw blijven aan Werder Bremen, dat hem na zijn mislukking bij Everton een herkansing bood. Recent kon Klaassen deze garantie alleen niet voor komende zomer geven, waardoor de middenvelder aankomende transferperiode niet onwelwillend tegenover een vertrek lijkt te staan. Directeur voetbalzaken Marc Overmars ging recentelijk niet al te diep in op een eventuele terugkeer van Klaassen. Maar ontkennen dat de voormalig aanvoerder Van de Beek zou kunnen opvolgen, deed Overmars in gesprek met Ajax TV niet. 'Het zijn de bekende namen die je hoort, maar ik denk dat we alles redelijk goed op orde hebben.'

Uitgelicht: Donny van de Beek

Waar Van de Beek in het seizoen 2018/2019 in heel Europa veel indruk maakte met zijn spel als aanvallende middenvelder, was de rechtspoot in het afgelopen seizoen vaker te zien in een iets meer teruggetrokken rol. Trainer Erik ten Hag vond na lang puzzelen zijn ideale middenveld in Lisandro Martínez, Van de Beek en Hakim Ziyech, waarbij Van de Beek met zijn loopvermogen moest pendelen tussen de twee zestienmetergebieden. Ziyech had als aanvallende middenvelder een iets vrijere rol en Martínez zorgde voor de controle op het middenveld. In deze rolverdeling kwam elke speler goed tot zijn recht en was Van de Beek ook nog steeds van grote waarde voor Ajax. Door blessureleed van ploeggenoten speelde Van de Beek aan het einde van dit seizoen alsnog wat wedstrijden als aanvallende middenvelder, maar in de ideale formatie was de Ajacied dit seizoen de nummer 8.   In het afgelopen seizoen heeft Van de Beek zich ontwikkeld tot een allround middenvelder, zo blijkt ook uit het spelersprofiel van Statified Football. Van de Beek kan aanvallen, verdedigen en creëert met zijn slimme loopacties ruimte voor zijn ploeggenoten. Met tien doelpunten en elf assists blijft het rendement daarbij niet achterwege. De statistieken uit het spelersprofiel bevestigen het beeld van de speler die Van de Beek is. De middenvelder is zelf niet per se de man van de beslissende pass, maar meldt zich wel altijd op het juiste moment rondom het strafschopgebied van de tegenstander om hier gevaarlijk te worden. Symbolisch voor zijn rol gedurende het afgelopen seizoen is de 3-0 die Van de Beek scoort in het thuisduel met FC  Utrecht.


Promes heeft aan de linkerkant van het veld de bal. Van de Beek loert op dat moment al op de ruimte rondom het strafschopgebied van FC Utrecht.


Na een combinatie krijgt Promes de bal bij Labyad, die vervolgens panklaar legt voor de inlopende Van de Beek.


Van de Beek rondt vervolgens beheerst af.

Van de Beek maakt als rechtermiddenvelder meer meters dan wanneer hij als aanvallende middenvelder speelt en is ook op andere plekken op het veld in het spel betrokken. In zijn vijfde seizoen in de hoofdmacht van Ajax zette het jeugdexponent van de Amsterdammers een nieuwe stap in zijn ontwikkeling en toonde hij op het allerhoogste niveau aan een zeer moderne, multifunctionele middenvelder te zijn. 

Uitgelicht: Davy Klaassen

Klaassen vergaat het in de jaren na zijn vertrek bij Ajax wisselvallig. Bij Everton verpietert de middenvelder na een redelijk begin maandenlang op de reservebank, waarna hij zijn heil zoekt bij Werder Bremen. In de Bundesliga is Klaassen echter niet meer de middenvelder die hij in zijn Ajax-tijd was. Net als Van de Beek is ook Klaassen iets lager op het veld gaan spelen en pendelt hij inmiddels als box-to-box-middenvelder over het hele speelveld. Uit het spelersprofiel van Klaassen blijkt dat de 27-jarige het statistisch gezien aflegt tegen Van de Beek. De algemene waarde van de acties van Klaassen (NSxG) ligt lager, terwijl de Werder Bremen-middenvelder bijvoorbeeld ook minder passes in voorwaartse richting verstuurt en minder key passes aflevert. Daarbij moet natuurlijk wel worden aangetekend dat Klaassen dit seizoen actief is in een slecht draaiende ploeg en het niveau van zijn medespelers over het algemeen minder is dan het niveau van de spelers die Van de Beek bij Ajax om zich heen heeft. Ook is het niveau van de Bundesliga natuurlijk hoger dan dat van de Eredivisie. 

In het zwalkende elftal van Werder Bremen kwam Klaassen dit seizoen desondanks toch al tot zes doelpunten en zes assists. Recent was de rechtspoot middels een fraaie kopbal en dito volley trefzeker in de degradatiekraker tegen SC Paderborn. Klaassen is bij Werder Bremen altijd verzekerd van een basisplaats en is eigenlijk de belangrijkste speler van de Duitse club. Voornamelijk door zijn loopvermogen en spelinzicht is de Nederlander van waarde voor Werder Bremen. Nog altijd beschikt Klaassen over het vermogen om op het juiste moment op de juiste plaats op te duiken, iets waardoor Klaassen bijvoorbeeld tegen SC Paderborn koppend trefzeker was. In zijn Ajax-tijd demonstreerde Klaassen deze kwaliteit bijvoorbeeld met het onderstaande doelpunt tegen Schalke 04.


Traoré verplaatst het spel naar Kluivert. In de as van het veld rukt Klaassen op richting het strafschopgebied van Schalke 04.Kluivert geeft de bal vanaf de rechterflank voor op Klaassen, die uit de rug van zijn directe tegenstander wegloopt. 


De bal van Kluivert is op maat en Klaassen volleert volledig vrijstaand de 2-0 binnen. 

Conclusie

Als Van de Beek Ajax deze zomer verlaat, zou Klaassen een uitstekend geschikte opvolger zijn. Beide spelers zijn in de afgelopen periode iets lager op het veld komen te spelen, maar kunnen ook nog altijd uitstekend functioneren als aanvallende middenvelder. Waar Van de Beek iets betere statistieken kan overleggen en technisch wat verfijnder is, zal Klaassen zijn diverse ervaringen uit Engeland en Duitsland mee terugnemen naar Amsterdam, iets wat hem alleen maar ten goede zal komen. In hun speelstijl ontlopen Klaassen en Van de Beek elkaar verder niet veel. 

De 27-jarige Klaassen is bovendien een aankoop die past in het rijtje Dusan Tadić, Daley Blind en Quincy Promes; stuk voor stuk ervaren spelers die de afgelopen jaren werden overgenomen uit Europese topcompetities. Klaassen scoorde in zijn laatste Ajax-seizoen daarnaast twintig doelpunten en gaf dertien assists. Bij die cijfers kwam Van de Beek in 2018/2019 in de buurt, maar overtreffen deed hij ze niet. Verder lijkt het mogelijk om Klaassen voor aanzienlijk minder geld dan het bedrag waarvoor Van de Beek eventueel verkocht zal worden, terug te halen naar Amsterdam. Waar Van de Beek in zijn jeugdjaren jarenlang gold als de opvolger van Klaassen, zouden de rollen deze zomer mede daarom zeer waarschijnlijk weleens omgekeerd kunnen zijn. 

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: info@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Henkjanklaas
Ik hoop wel dat onze club achter de schermen bezig is met een opvolger voor Ziyech hoe lastig ook. Verder in de omschakeling/verdediging wat power, snelheid en lengte. Dat is dan wel een miljoentje of 8 per eigenschap...-:) zal al moeilijk genoeg zijn te blijven aanpikken bij de CL.
Daar zitten de Spaanse en Engelse miljarden die ons leegkopen. Zelfs tegen Italië zijn we niet opgewassen als het om de pecunia gaat.
0 -1
Jeugd
Sorry, Klaassen is geen toegevoegde waarde.
Goeie gozer, topper bij Heerenveen of iets dergelijks, middelmaat bij Ajax. Voegt niets toe aan de ambitie van Ajax.
3 -4
Jeugd
Sorry, Klaassen is geen toegevoegde waarde.
3 -4
Harrie Nak
Nee Thijs, gewoon nee.
2 -3
niquedegraaff
Zullen we frank dan ook maar voor de groep zetten?
1 -3
Ajax95Duivendrecht
1e keus (er vanuit gaande dat Donny, Nico en Onana gaan vertrekken):

Promes-----Tadic-----Neres
------Lang------Aankoop------
-------------Martinez------------
Aankoop-Blind-Veltman-Dest/Mazraoui
Aankoop

Pröpper lijkt mij de nr. 1 optie waar Ajax vol voor moet gaan op het middenveld. Op linksachter ben ik enorm gecharmeerd van Angeliño, echt een linksback naar mijn hart.

De 2e keus wordt dan:

Ünüvar-----Traoré-----Anthony
--------Taylor------G'berch-------
----------Eiting/Aankoop---------
JFC-Botman-Timber/Alvarez/Schuurs-Timber
Scherpen

Misschien is het beter om van het drietal Timber-Alvarez-Schuurs er één te verhuren. Ik hoop dan Alvarez of Schuurs (vind J. Timber namelijk de meeste potentie hebben en is bovendien op meerdere posities achterin inzetbaar).
2 -2
ajax1forever
Iedereen wil Martinez maar op het middenveld houden als Nico weggaat. Gewoon linksback zetten en Propper en Klaassen kopen voor in de as . Geen vervanger voor Zyech, de brazilianen de kans geven aan die kant.

promes tadic Neres/anthony
klaassen/lang gravenberg/unuvar
propper
martinez blind schuurs/timber mazra
keeper
0 0
Flipper33
Ik was juist blij dat Klaassen toen ging bij Ajax vond hem wel inzet tonen maar dat was ook echt alles.
2 -2
3*stars*3
Klaassen is een totaal andere type geworden.
Een echte Ajacied maar sentimenten moeten niet doorslag geven.
2 0
LeslyDeSa
Nog liever Deyverson dan Klaassen
4 -7
Ajax95Duivendrecht
Deyverson mag Ajax zeker halen, maar dan wel linea recta doorsturen naar Toneelgroep Amsterdam a.u.b. ;)
1 0
MarcelvTol1971
Waarom altijd oude spelers terughalen snap dat nooit zo. Klaassen is een leuk werkpaard maar heeft geen toegevoegde waarde voor een selectie. Is is heen jeugdspeler die denkt, gaaf ik mag met Klaassen voetballen. Is ook absoluut geen leider.
3 -4
Jan Doedel
Geen leider? Je hebt zojuist bewezen dat je er 0,0 verstand van hebt haha.
3 -1
MarcelvTol1971
Mag jij vinden, geen probleem.
Dus jij ziet in Klaassen een speler die een elftal aan de hand neemt. Hij staat wel altijd bij elk fluitsignaal bij een scheids te mekkeren bij een scheids maar of dat leiderschap is.
Als Klaassen niet eerder bij Ajax had gespeeld dan was het bij geen weldenkend mens opgekomen om hem nu naar Ajax te halen.
1 -3
Sjaakvaak
Klaassen is juist niet diegene die zielig staat te mekkeren. Klaassen is juist een leider die het team aan de hand neemt en de rest kan motiveren extra gas te geven. Hij was niet voor niets onze aanvoerder, en nu ook vice-aanvoerder van Werder.

Verder is hij wel iets meer dan een ordinair werkpaard. Ben je zijn balbehandeling/functionele techniek nu alweer vergeten?
0 0
Ajax4xbestevaneuropa
Off: Derksen die Genee een judas vindt.... Paar maanden terug vertelde Derksen dat hij met Cruijff vroeger naar de h*eren ging... Derksen werd door de familie Cruijff als vertrouweling gezien, Danny Cruijff heeft hem altijd gastvrij ontvangen. En dan nog geen 5 jaar nadat Cruijff is overleden gaat Derksen zulke verhalen vertellen, om zelf de leuke jongen uit te hangen.Zo van Kijk mij eens dicht bij Cruijff gestaan hebben. Maar hem wel een mes in zijn rug steken als hij dood is. Je zal Jordi maar zijn en horen dat Derksen zulke dingen over je vader roept op nationale tv.... Over de doden niets dan goeds, helemaal over Johan. En dan Derksen die nu gaat lopen janken terwijl hij zelf de grootste matennaaier is. Danny cruijff heeft ontelbare koffie voor die man gezet in haar eigen keuken, dan ga je als Derksen zijnde Danny Cruijff toch niet zo beschadigen door te roepen dat je met Johan Cruijff naar de h*eren ging.
3 -4
Henkjanklaas
Dit is een typische “jij bak”. Onnodig dat Derksen dit naar voren bracht maar onvergelijkbaar met 10 dolken in de rug door Genee. Als een “teamgenoot” dit bij mij zou flikken, zou ik hem een paar ketsen op zijn neus verkopen.
0 0
grannig mokum1
Precies D
0 0
Web
Snap niet wat je bedoelt?
Je mag alles vinden van Derksen, maar is altijd recht door zee, zegt wat hij wil
Vind het ook totaal niet erg wat ze van hem vinden
Spelers van Oranje gaan nu als blok tegen VI staan, er is er niet een die zegt, bekijk het even, ik doe hier niet aan mee
Het voetbal mist persoonlijkheden, denk je nu echt dat types als van Hanegem dit geaccepteerd hadden. Echt niet
Wat er nu afspeelt is heel wat anders
Zijn grap over zwarte piet was niet handig
Maar wat betreft het geschreeuw op de Dam had hij best een punt
3 0
fc Barcelona_ke
vanwege coronavirus kan Ajax niet veel miljoenen betalen aan ideale aankopen. Klaassen zal bij degraderen van Werder Bremen vertrekken. verder hoop ik ook dat donny gewoon blijft
onana
dest veltman blind taglia
donny klaassen martinez
neres tadic promes
3 -6
AlexLitmanen10
Klaassen zou een prima toevoeging zijn op onze selectie.
Ik zie hem dan ook graag komen, hij wordt in ieder geval flink onderschat hier blijkbaar.

Echter dit middenveld is iets te weinig creatief, liever een middenvelder erbij die graag de bal in de voeten heeft en er iets mee vanuit het niets kan creeeren
1 0
AFCA1510
Donny, Klaassen en Martinez op het middenveld? Wat een drama seg, dat vinden ze zelfs in Rotterdam te statisch.
4 0
ajax4ever01
Is dat geen stap terug?
1 -1
Superjan
Wilde je vanaf Donny een stap omhoog? Hoe dan?
1 0
PDF
Hij is uiteraard welkom, maar beter van Ginkel huren met optie tot kopen.
0 -3
edalm
Van Ginkel. Voetbalt die nog? Is die niet geblesseerd?
1 0
fc Barcelona_ke
hij is net verlengen bij Chelsea. huren met optie tot koop kan niet. hij heeft voor 1 jaar getekend met optie tweede seizoen.
1 0
Ajax4xbestevaneuropa
Degelijk, maar heeft geen top schot, geen top pass, geen top actie.Oke hij kan scoren en werkt hard en heeft inzicht en jaren ervaring in Ajax 1. Maar wie zou Klaassen als een speler met CL niveau zien? Dat is hij niet,punt uit. Dus als je wat wil in de CL dan kan je niet met Davy Klaassen aankomen als belangrijke speler in je elftal. Voor de breedte en vechten voor z'n plekkie, maar als hij komt gaat hij zeker 15 kosten en is'de grote meneer''.Nou als je bij everton bent mislukt en nu in bremen een jaar goed speelt, hoef je niet naar ajax terug te komen en de grote man gaan uithangen, want dat ben je niet na 1,2 seizoen goed spelen in bremen. Met een siem de jong en een davy klaassen als 10+aanvoerder ga je nooit de groepsfase CL overleven, 4 jaar terug niet en nu nog steeds niet.
1 0
Ozymandias
Wie zag in Tadic een speler met Champions League niveau? Hij was een wisselvallige speler bij Southampton met weinig rendament. Bij Ajax was hij direct een enorm constante speler met een ENORM rendament. Blind was een bankzitter bij United die bijna direct (samen met De Jong) één van de twee vormgevers van de opbouw van Ajax was. Klaassen is altijd in een dragende rol gedwongen (door het gebrek aan kwaliteit van de spelers om hem heen) maar is qua type juist iemand die in een ondersteunende rol moet spelen. Als hij naar Ajax komt zou hij een ondersteunende rol krijgen (omdat er spelers met meer kwaliteit bij Ajax aanwezig zijn) en zal hij daardoor beter tot zijn recht komen.
5 -8
trooop
Ik zag dat. Uitgebreid hier beschreven vanaf het moment dat Ajax interesse toonde. Dat zeg ik niet om tof te doen, maar om duidelijk te maken dat je een waardeloze vergelijking maakt. In tegenstelling tot klaassen kon (kan) tadic namelijk ontzettend goed voetballen. Dat het rendement dan toch achterwege blijft, dat kan 1001 redenen hebben. In zijn geval lag het onder meer aan z'n matige teamgenoten. Maar zet een uitstekende voetballer in een uitstekend team, en warempel: z'n cijfertjes zullen ook ineens veranderen. Daarom herhaal ik het nog maar eens: spelers beoordelen op statistieken is voor simpelaars. Stop daar gewoon mee.
3 -1
3*stars*3
Voor een speler van Southampton had hij in al die jaren een hoog rendement.
Volgens mij 5/6e in ranking van meeste assists en hij had alleen spelers van topten boven zich....

En sowieso was spelen bij Southampton destijds moeilijk om een constant niveau vol te houden want die club zakte steeds verder weg en zelfs richting degradatie.

Tijdens geruchtenfase was hij actief op het WK en hij liet daar al zien dat hij een geweldig niveau kon halen.
Ik dacht dat hij na dat WK zelfs onhaalbaar zou zijn voor Ajax.
3 0
trooop
Ik dacht hetzelfde na dat wk. Absolute topkwaliteit wat hij daar liet zien, voornamelijk als rechtsbuiten nota bene.
2 0
Deepblue
Denk het ook. Zal het prima doen in die rol.
0 0
Soccerskins
Hoe zou Ajax dan moeten gaat spelen met Klaassen? Huidig systeem aanhouden of toch switchen naar 4-3-3 met de punt naar achteren. Ik denk dat er met Klaassen hoe dan ook spelers op de verkeerde positie komen te staan.
0 0
Ozymandias
Zoals ik eerder schreef zou ik Klaassen kopen als Tagliafico en Vd Beek vertrekken en Martínez op linksback komt te spelen. In dat geval lijkt Klaassen mij een goede aanwinst als aanjagende rechtercentrale middenvelder.
1 -3
Soccerskins
Dus het huidige systeem aanhouden (met een 10) en Klaassen als één van de teruggetrokken middenvelders? Ik denk dat je Davy zijn voetballende kwaliteiten overschat.
1 0
AlexLitmanen10
Dat lijkt mij ook niet de beste positie voor positie voor Klaassen. Die kan het beste op 10 of als aanvallende rechtshalf met de punt naar achteren

Gravenberch Klaassen
Martinez

Zoiets dus. Ik zie Martinez liever niet als linksback
0 0
Soccerskins
Gravenberch Klaassen
Blind
Martinez - Schuurs

Zo zou ik het dan neerzetten als je met de punt naar achteren gaat spelen. Martinez is ook op zijn best als lcv en met Schuurs Is dat een heel complementair duo.
0 0
jarenfan
heb hem bij bremen een paar keer gezien,
niet halen.
4 -1
PeterVKV
Klaassen is als 10 minder dan vd Beek. Als 8 vergelijkbaar.
1 -1
behangdelul
Ohoh, feiten en cijfers, daar houden de meeste niet van. Davy: welkom terug!
2 -6
MPAjax
Klaassen is geen vervanging of opvolger Van de Beek wat mij betreft 2016 is niet te vergelijken met 2019
3 -2
PeterVKV
Dan spreek je jezelf hieronder tegen.....
0 -3
MPAjax
Met klaassen ga je op het middenveld geen overwicht meer hebben omdat hij te aanvallend is ingesteld

Alleen als vierde aanvaller maar dan moet je dus twee spelmakers voor de verdediging hebben zoals schone en de jong dat konden zijn maar die zijn er niet meer

Klaassen bewees tegen manu al dat hij lager op het middenveld spelen niet begrijpt hoe hij dat moet invullen(zie verkeerde positie van Klaassen bij ingooi van riedewald waardoor pogba kon scoren)
2 -2
PeterVKV
Kom op man, kijk naar Klaassen bij Bremen ipv 4 jaar geleden.
2 -1
trooop
Statistieken aflezen kan iedereen, maar die geven per definitie een zeer beperkt beeld van een speler. Durf eens op te schrijven wat je zelf ziet als je klaassen ziet voetballen, en hoe dit wel of niet bij Ajax zou passen. Dat is gegarandeerd een stuk interessanter.
2 -1
14AJAX14
Ajax supporters: nee.
3 -6
Dit is mijn club
Davy mag nog steeds bedankt worden voor bewezen diensten, maar aub niet meer terughalen. Is absoluut niet van het niveau wat Ajax momenteel nastreeft.
6 -2
chrisjuhhh
Welk niveau had jij in gedachten dan ?
0 -6
oudzuid2
Champions League?
6 0
AlexLitmanen10
Grappig genoeg was Klaasen daar prima op dreef.
De lat ligt echter best hoog na afgelopen jaren
0 0
Mivado
Trouwens erg knap als je dit soort analyses kunt maken. Petje af!
2 0
jutter
Klaassen is een aardige speler, maar niet meer dan dat. Kostte Everton veel geld, maar Klaassen raakte daar totaal uit beeld. Begon vrij aardig bij Bremen, maar zakt weer weg. Met dergelijke spelers kan Ajax zijn ambities, stappen maken in Europa, onmogelijk waarmaken. Ben benieuwd wat die ambities betreft. Met Stekelenburg en Huntelaar, al is dat maar voor één jaar op het 2e plan, geef je m.i. toch een verkeerd signaal af. Gelukkig is de club in het bezit van andermaal, onuitputterlijk naar het schijnt, hele talentvolle jonge gasten uit de eigen opleiding die gegarandeerd veel meer potentie hebben dan de genoemde spelers!
4 -2
Web
Je moet Klaassen wel laten spelen waar hij goed in is
Als je hem haalt voor het spel te verdelen, heb je niet goed je huiswerk gedaan
Klaassen is een speler die goed oog heeft voor de ruimte, en een enorme brok energie in je team brengt, maar de vraag of je dit nu op dit moment nodig hebt
Hoe ga je spelen?
Met twee diepe buiten spelers, zodat er wat minder ruimte is voor loopacties?
Ik blijf altijd gecharmeerd geweest met de voorste 4 waar Johan mee speelden
Die hamerden enorm op positie kiezen in de zestien, de een komt bij de eerste paal en de ander bij de tweede paal, dat is gewoon heel moeilijk te verdedigen
Dan ziet de 10 positie er heel anders
Bosman en van Basten deden dit echt heel er goed
Pettersson en Bergkamp ook.
0 -2
chrisjuhhh
Zoals Donny nu speelt bij Ajax zo zal hij dat nergens meer doen .
Hij zal enkel meer cashen al zal me dat verbazen gezien de financiële toestanden in landen als Italië, Spanje , Duitsland en zelfs Engeland.
0 -2
036AFCA97
Neeeheeee!!!!

Zowel Klaassen als Vertonghen moet je niet willen hebben. Als het geen ex-Ajacieden waren stond niemand hier te springen om een middenvelder van Bremen en een te oude bankzitter van de Spurs.
7 -3
voorkennis
Je denkt toch zeker niet dat ik die hele analyse hierboven ga zitten lezen en bestuderen.
Iedere boerenlul ziet dat Klaassen nog niet eens de veters van Donny zn schoenen mag strikken.
Maw einde discussie en dus zal een terugkeer van Klaassen voor Donny absolute armoede zijn
6 -5
ChrisMokum
Serieus? Dit zijn oude statistieken van het jaar 2016! Ondertussen speelt deze zelfde Klaassen als een natte krant in de Bundesliga. Oké ik moet toegeven, her en der maakt hij belangrijke goals voor een degradatie club uit Duitsland. Maar meer dan dat is het geen bijzondere voetballer, met weinig techniek in de benen. Van de Beek laat al ruim 2 a 3 jaar zien op top niveau te kunnen mee spelen in het betaald voetbal. Dat heb ik bij Klaassen alleen in het jaar 2016! zien doen tegen PAOK en Schalke 04 in de Europea League champagne. Het is een wisselvallige speler en Ajax heeft behoefte aan een vasthoudende voetballer zoals Van de Beek die het jaar in, jaar uit laat zien op top niveau bij ons aller Ajax.

Neem niet weg dat ik Klaassen een echte Ajacied vind en een sympathieke kereltje, maar het is op dit moment geen toegevoegde waarde voor dit Ajax1. Ik zie dan liever een Davy Pröpper van Brighton.
6 -2
TurboUrby
Nee.

De enige reden dat vdBeek het aardig heeft gedaan als 10 is omdat ie gefaciliteerd werd door Ziyech en Tadic. Vooral Ziyech. Die doet alles wat een 10 moet doen waardoor vdBeek in de spits kan lopen. Ziyech valt weg en gaat vervangen worden door een pure aanvaller (Neres, Antony). De nieuwe 10 kan dus geen diepe, lopende 10 zijn. Vanwege het wegvallen van creativiteit en verantwoordelijk in die linie.

Tel daarbij op dat we in het blok achter de 10 ook geen Frenkie of Eriksen hebben en je weet dat de enige oplossing voor de 10 een pure creatieve speler is die meer middenvelder dan aanvaller is.

De enige enigzins creatieve speler in onze hele selectie is Tadic en die hoort in en rondom de 16 te spelen. Verder hebben we niemand. Ook qua opbouwend vermogen hebben we geen pure specialisten. Eiting komt daar qua type bij in de buurt maar moet nog bewijzen of hij het 40 keer per seizoen op Ajax niveau kan. Ik heb mn twijfels. Gravenberch en Martinez hebben wat opbouwend vermogen maar niet voldoende on het spel volledig naar zich toe te trekken bij hoge weerstand in een elftal waar verder geen creatieve en aanwezige types spelen.

Klaassen als 10 is dus geen optie. Niet complementair. Volledig afhankelijk van creatieve spelers om zich heen en juist die zijn weggevallen.
6 -3
Professor
Eiting kan echt niet komt op teveel onderdelen tekort. We hebben toch Giovanni gehaald dacht dat dat een 10 was. Of is deze voor het tweede plan gehaald.
1 0
AFCA.
Sowieso is met een 10 spelen verschrikkelijk. Waarom zou je het hezelf moeilijk maken? Met een 10 is het veel lastiger om dmv passing de voorste linie te bereiken. Dit lukte met Frenkie wel omdat hij in zijn eentje 50 meter bespeelde. Kun je niet verwachten. Gewoon met één 6 spelen. Investeer in een goed voetballende 6 die de schakel tussen verdediging en middenveld is. Kun je met Gravenberch als half spelen.
1 0
TurboUrby
Is ook prima. Alleen is ons selectiebeleid nogal gericht op het huidige systeem. We hebben meerdere controleurs, maar eigenlijk geen enkele AM of creatieve half.

Of een middenveld met een nieuwe 6 (en dus spelers als Martinez en Eiting die zakken in de pikorde) en Gravenberch en vdBeek als halven goed genoeg is heb ik mn twijfels bij. Ook in de breedte ben je dan niet heel sterk als 1 van die 2 weg valt. Selectie is totaal niet in balans, met name qua creativiteit en juiste types.
2 -2
Matzet
TurboUrby, ik heb je opmerkingen in dit draadje gelezen en ik moet zeggen dat ik het in alles met je eens bent.

Je mist echt een creatieve spelverdeler in de selectie. Afhankelijk van de opstelling heb ik deze het liefst op de 6 of op de halfpositie en niet op 10. Persoonlijk opteer ik voor Propper, omdat je dan zekerheid hebt. Igor Gomes ken ik niet en Veerman vind ik lastig in te schatten. Hij past zich heel makkelijk aan bij de overstap van Volendam naar Heerenveen, maar of hij beter is/wordt dan Eiting durf ik niet te zeggen.
1 -1
Web
In je analyse kan ik heel ver mee gaan
Niks mooier dan een brok creativiteit tijd die je in de diepte kan bedienen
Maar Klaassen functioneerde zelfs behoorlijk met Gudelj en Bozoer naast zich
Maar als je veel diepte hebt op de vleugels is het van minder belang
Toch blijf ik altijd voor een 9 en een 10 die beide positie kiezen in de zestien als de vleugels doorkomen, eerste en tweede paal, omdat dit gewoon heel moeilijk te verdedigen is, en dat doet geen creatieve 10, maar een 10 die diepte heeft
1 0
TurboUrby
Daar hebben we nu Promes voor. Dat is de 2e speler die positie kiest voor de goal. Dus een lopende 10 is niet echt meer nodig imo. Creativiteit wel. Want dat hebben we bijna niet meer na het vertrek van Frenk en Ziyech.

Een speler als Ziyech op 10 scoort gewoon veel meer goals dan vdBeek of Klaassen. Dus creativiteit en goals maken kan prima samen gaan als 10. Klaassen brengt imo gewoon veel te weinig.
2 -1
chrisjuhhh
Dan krijg je zoals het er nu voorstaat let op het woord NU!

Onana
Dest , Timber (ben ik fan van) ,Blind , Tagliafico
vd Beek , Promes , Martinez
Anthony , Tadic , Neres
0 0
ajax4ever01
Die voorhoede kan je ook nog kiezen voor: Anthony, Traoré, Neres
0 0
TurboUrby
Nee. Promes gewoon vanaf links. Neres rechts. Antony als hun concurrent.

Op het middenveld gewoon 3 middenvelders. 424 moet je niet willen.
2 -2
Ozymandias
Inderdaad, je hebt sowieso veel minder aan Promes en Neres als er niemand staat die hun veelvuldig de diepte in kunnen sturen.
3 -1
AFCA1510
Armoe.
11 0
trainerdv
Met statistiek wel oppassen dat je geen appels met peren gaat vergelijken: Klaassen vecht met een matig team tegen degradatie. Vd Beek heeft net twee topjaren heeft gedraaid en staat in de belangstelling van Real Madrid. Je zou beter kunnen kijken hoe Klaassen zich persoonlijk staande houdt in de duels tegen de betere tegenstanders dan heb je een betere vergelijking.
4 0
AFCA.
Absolute waanzin om Klaasen terug te halen. Voegt voetballend niks toe. Had je net zo goed Dani De Wit kunnen houden. Ook een harde werker die zijn goaltjes meepikt.

Zou sowieso dom zijn om een middenvelder te kopen voor vele miljoenen. Jensen, Taylor, Gravenberch, Unuvar en Timber komen er aan. Met een aankoop (die toch vaak minstens 2 jaar blijft) moeten ze nog langer wachten om zich verder te ontwikkelen.
8 -2
ram
Klaassen is wel wat beter dan De Wit natuurlijk. Maar ik ben ook geen fan hoor... don't get me wrong. Ik ben zelden zo blij geweest met een vertrek van een Ajacied.

Dat het dom zou zijn om een middenvelder te kopen is natuurlijk wel een zwaar bizarre uitspraak. Je noemt allemaal spelers die er nog lang niet zijn en dus zijn aankopen gewoon noodzaak. We spelen Champions League, geen Keuken Kampioen Dinges.

Het is juist prima om nu spelers te kopen waarachter die jonkies zien nog twee a drie jaar kunnen ontwikkelen. Het mogen dan wel talenten zijn maar ze zijn echt nog lang niet toe aan het eerste. Gravenberch is wel een uitzondering, die zit er dichter op. Maar ook hij moet nog ontzettend wennen aan het tempo en de handelingssnelheid. Ik vind dat hij dit stap dit jaar moet maken, als een roulatiespeler/wissel.

Aankopen voor miljoenen komen er sowieso. Er komt 100% zeker een creatieve middenvelder. Als Donny vertrekt, denk ik dat daar ook een vervanger voor komt. En als Martinez naar linksback zou gaan, kun je misschien nog wel een aankoop voor het middenveld verwachten.
0 -2
Ozymandias
Ik schreef een week of twee geleden dat ik Klaassen een geschikte opvolger voor Vd Beek zou vinden maar moet daar eigenlijk aan toevoegen dat ik hem daar alleen geschikt voor vind als ook Tagliafico vertrekt (en Martínez daardoor naar de linksback positie verhuist). Ajax heeft maar één aanjager op het middenveld nodig en momenteel vult Martínez die rol in.
2 -9
ram
Eens (ondanks dat ik geen fan van Klaassen ben en liever een betere aankoop zou zien). En dan krijg je letterlijk een totaal nieuw middenveld; wel even wennen.

Volgens mij wil Overmars sowieso een aanvallend ingestelde middenvelder halen (Igor?) en dan dus Klaassen. En dan moet er ook nog een verdedigend ingesteld voetballende speler bij. Ik denk niet dat Overmars vertrouwen heeft om alle ballen op Eiting te gooien.

Ik denk dat je dan dus drie aankopen voor de basis krijgt, met Gravenberch, Eiting en Marin (en misschien nog Lang ofzo) als back-ups.
0 -5
Amp
Die ervaringen van klaassen zorgen er helaas niet voor dat ie ineens goede opbouwende kwaliteiten heeft gekregen of een betere techniek waar hij ons voetballend mee vooruit helpt. Leuke ketel, goede speler voor de eindfase, alleen hebben we een speler nodig die de verdediging ontlast door positioneel sterk te zijn in het verdedigen op het middenveld en voetballend veel kan bijdragen in de opbouw. Wellicht dat het verdedigende nu verder is ontwikkeld, maar opbouwend is hij niks veranderd (lager op het veld tikkie breed en terug, en voorin wil je hem alleen aan de bal om in de afrondende fase)
0 -1
Multi
Fijn dat Klaassen in het verleden belangrijk is geweest voor ons en ik weet wat hij er vol voor is gegaan, maar Klaassen die moet je nu niet meer in je team willen.

Doe mij maar iemand die creatief is op die plek, zodat je die samen met Martinez en Lang/Promes op het middenveld kan opstellen. Persoonlijk zou ik een Ryan Christie wel een goede optie vinden. Iemand die er direct staat en iemand die je binnen 1 of 2 jaar voor een mooi bedrag aan een Engelse club kan verkopen.
6 -1
EersteAanname
Wat is iedereen hier negatief over Klaassen zeg. Een echte Ajacied die altijd alles heeft gegeven voor onze club. Technisch wat minder verfijnd, maar je hebt ook werkers nodig want met alleen sierlijke voetballers ben je nergens. Daarnaast veel loopvermogen en makkelijk scorend. Wat mij betreft is hij van harte welkom als hij op een middenveld komt te spelen met twee meer technische voetballers. Martinez zou dan wel naar linksback moeten want anders wordt het wel iets te veel "beton" op het middenveld.
1 -4
FlyingDutchMan
Inderdaad!
0 -1
Adam24
Als je Klaassen als 10 gebruikt die vlak achter de spits speelt en vooral goals moet maken (a la Muller), dan is hij best een aardige optie. Alleen zodra er verwacht wordt dat hij het spel moet maken wordt hij al snel niet goed genoeg. Klaassen op 10 betekent voor mij dat er een creatieve middenvelder bij moet komen op de positie naast Martinez. Ik vind Veerman qua type de juiste speler maar of hij het niveau aan kan betwijfel ik. Het lijkt mij in ieder geval niet best als Ajax volgend seizoen met Martinez, Gravenberch en Klaassen op het middenveld gaat spelen.
2 0
Ozymandias
Het zou me niet verbazen als Veerman zo'n speler blijkt te zijn die zich keer op keer makkelijk aanpast aan een hoger niveau. Ik zou liever zien dat Veerman naar Ajax komt dan Gomes (Sao Paulo).
0 -4
NelsonAFCA
Wat een onzin. Igor Gomes heeft in 1 teen al meer voetballend talent dan Veerman van Heerenveen. Die overigens in de belangstelling staat van Feyenoord.

Igor Gomes kent Antony, en die hebben samen bij São Paulo een goeie klik gehad op het veld, dat is alleen maar win-win-situatie voor Ajax. En hij zal ook meer geld opleveren dan Veerman. Daarnaast staat hij in de belangstelling dan veel grotere clubs dan Feyenoord: Real Madrid, Barcelona, Liverpool enzovoorts.. dat zijn toch geen kleine clubs.
2 -2
Ozymandias
Hoevaak heb je Gomes daadwerkelijk zien spelen?

Veerman heeft een véél betere pass- en traptechniek dan Gomes en ook een veel groter spelinzicht. Dat zijn ongelofelijk belangrijke kwaliteiten voor een middenvelder van Ajax. Gomes is vooralsnog vooral een goede dribbelaar die verder relatief weinig aan het spel van Sao Paulo toevoegt.
0 -1
Professor
Klaassen aub niet we willen vooruit ipv achteruit.
7 -1
NelsonAFCA
Hou is op met Klaassen. Leuke speler voor een degradatie clubje uit Duitsland. Straks staat er een topic dat we een ervaren verdediger als Moisander moeten nemen...
11 -1
Adam24
Hij is juist geen leuke speler voor een degradatie club, komt veel meer tot zijn recht bij een club die veel aan de bal is.
0 0
BrandjeXL
Want? Klaassen doet helemaal niet mee aan het spel. Is net als Donny vaak het eindstation.
0 0
ajacied pp
Wat een onzin verhaal, niemand zit te wachten op een beperkte speler als Klaassen, weggegooid geld komt zoveel tekort in dit tegenwoordige Ajax!!
11 -2
Pantheon
Waar niemand op zit te wachten? Voor mij is hij welkom hoor. De talenten zijn absoluut nog niet klaar voor een heel seizoen/Europees.
2 -9
Gooseman
Het rijtje Tadic, Blind en Promes... allen spelers die topresultaten geboekt hebben in het buitenland. Klaassen mag achteraan sluiten op heel ruime afstand!

De opvolger van Donny moet uit de eigen jeugd komen. Klaassen mag best terug komen maar niet als opvolger van Donny. De ervaring van Klaassen is een pluspunt, en wellicht positief voor de jeugd. Voor de breedte een prima speler, niet voor de basis 11!
6 -4
altijdwelwat
Nu sla je een beetje door , met topresultaten in het buitenland. Alle 3 waren geen doorslaand succes in het buitenland, Promes deed het aardig in Rusland maar in Spanje kwam hij niet echt uit de verf. Blind was de Alvarez van Man United en Tadic was zeer wisselvallig bij Southampton. Daarnaast vindt ik Klaassen wel volledig overbodig als speler , type Jorrit Hendrix met scorend vermogen.
1 -6
lijntje9
Promes was topscorer van de Russische Premier Liga en werd gekozen tot Russisch voetballer van het jaar 2017. 'Wel aardig' lijkt me een understatement.
0 0
Gooseman
Vind je? Blind was regelmatig één van de betere bij United. Zelfs in slechte wedstrijden. Tadic was bij Southampton de speler die het veschil maakte. Goed dat er geen betere medespelers om hem heen stonden, want dan had hij nooit bij Ajax gespeeld. Met spelers zoals Frenkie en Ziyech om hem heen had hij de clubs voot het uitkiezen. En Promes was een fenomeen bij Spartak!
0 0
Dubbelvla
Jorrit? qua kapsel misschien.
1 0