Van de Beek emotioneel: 'Deze is voor Appie'

BartVeenstra, 15-05-2019 om 07:30, 22634 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Donny van de Beek draagt de 34e landstitel van Ajax op aan zijn goede vriend Abdelhak Nouri. 'Deze is voor Appie', zegt Van de Beek in een zeer uitgesproken interview met De Telegraaf. 'Maar ik denk toch elke keer weer: "wat was het toch mooi geweest als Appie erbij zou zijn." Dat laat me niet los.'

Van de Beek weet nog goed dat Nouri bij het eerste elftal van Ajax kwam en hij naast hem kwam zitten in de kleedkamer. 'Appie was zó slim, hè? "Ik vraag rugnummer 34, want de 34e landstitel, daar gaan wij voor zorgen", zei hij. Na zijn hartstilstand bleef ik maar over zijn woorden nadenken en wist ik zeker dat ik Ajax pas zou verlaten als we een keer kampioen waren geworden. Ik moest en zou die 34e titel pakken. We voetbalden allemaal ook voor Appie. Naar dit kampioenschap heb ik zó verlangd', spreekt een emotionele Van de Beek.

De Ajax-middenvelder spreekt de familie Nouri iedere dag en in de vakantie gaat hij wellicht weer langs Appie zelf. Uit zelfbescherming is Van de Beek al een tijdje niet bij Nouri geweest. 'Want als ik hem zie, dat doet me gewoon te veel. Dan ben ik een aantal weken van slag en slaap ik slecht. Het doet intens pijn en het went ook niet. Het liefst zou ik elke dag bij hem zijn, want ik mis hem erg. Maar ik weet zeker dat ik dan niet zo zou kunnen functioneren als nu. Als ik wel bij hem ben, klets ik tegen hem en zie ik soms een glimlach. Hij krijgt er echt iets van mee.'

Zo uitgesproken over Nouri was Van de Beek in het openbaar nog niet eerder. Hij omschrijft zichzelf als een binnenvetter en als hij erover spreekt, doet hij dat met zijn familie en vrienden. 'Zij zijn er altijd voor me en hebben een luisterend oor als ik dat nodig heb. Ik heb geleerd wie er altijd voor me zijn', aldus Van de Beek, die zich afvraagt waarom het juist Nouri moest overkomen. 'Ik gun natuurlijk niemand zulk leed, maar het lijkt wel of het altijd de goede mensen treft. Appie had het beste met iedereen voor en heeft dit absoluut niet verdiend. Het maakt me machteloos en boos.'

De fans van Ajax scanderen de naam van Nouri nog altijd geregeld. Het levert dubbele gevoelens op voor Van de Beek. 'Als de fans zingen is het prachtig, maar confronterend. En elke dag als ik op De Toekomst loop, dan mis ik hem. De praatjes die we in de kleedkamer maakten, de mooie momenten samen. En ook nu we de 34e schaal ontvangen, ben ik trots en verdrietig tegelijk. Het is gewoon ongelooflijk moeilijk', besluit Van de Beek.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Van Reenen
Hopelijk maakt Donny vanavond in Doetinchem in de 34e minuut een doelpunt. Maar in elk geval hoop ik op een klaterend applaus in de 34e minuut. Ik hoop dat de Ajax supporters beginnen en de andere bezoekers hen bijvallen. Als steun voor Appje en ook zijn bijdrage aan de 34e landstitel. Drie sterren met een klein cijfer 4 ernaast!!!!
0 0
J020D
Tranen als ik dit filmpje weer zie...

https://youtu.be/JXi80p9Sjr0
0 0
AFCAMM
Ik ben benieuwd naar Donny’s eerbetoon. Het zal sowieso een emotionele bedoening worden..
Ik gok dat de familie er ook wel ergens bij betrokken wordt. Misschien morgen?
1 0
RJB1979
Hij glimlacht soms ds hij krijgt iets mee.

Je hoopt toch ergens van niet.
9 0
Simpelishetmoeilijkst
Laten we hopen dat de club er ook veel asn doet, want als fans missen we Appie natuurlijk ook herl erg veel.
1 0
robinozzi
Die glimlach van Appie was altijd genieten
1 0
Davidovski
Deze 34e is voor jou (G)appie!
0 0
Jariiii
Wat een absolute topgozer.
0 0
Truth
Recht uit het hart. Dat komt even binnen...
9 0
ghouleseddik
Neem dan #34 mee Donny, leg 'm in z'n handen en dan ga je denk ik de grootste glimlach ooit bij hem zien :)
6 0
Leefieg
Woow jouw bericht raakt me misschien nog het meest van alles. Het besef wanneer dit gebeurt.. mooi moment voor de twee vrienden. Kijk nog regelmatig hun filmpjes terug bij Touzani of in the YL en andere
6 0
ghouleseddik
Het is misschien een beetje vreemd, ik zoek regelmatig wel voetbalbeelden op van Appie op YouTube, maar nooit interviews en dergelijke. Dat maakt me ongemakkelijk.
2 0
RuffRhythim
Gaat ook vast gebeuren
1 0
Iloon78
Je vóélt de pijn van onze held Donny als je alleen al deze samenvatting leest. Het verdriet, het gemis, alles wat had kunnen zijn, maar er niet meer is. Tranen in m'n ogen. Natúúrlijk is deze 34ste voor Appie. Maar persoonlijk draag ik hem ook op aan míjn (p)appie, met wie ik sinds mijn zesde naar Ajax ging en die vorig jaar is overleden. Dit was mijn eerste seizoen zonder hem. En mijn 34ste tot nu toe... Wordt sowieso emotioneel morgen op het Museumplein.
15 0
Amsterdamsetrots
Hoop dat je ondanks dat toch weet te genieten vanavond en morgen. En vergeet niet; een traantje laten is helemaal geen schande.
1 0
Truth
Wow, Zo mooi en zo tragisch tegelijk kunnen sport en het leven samen zijn. Mooi verwoord en ik wens je een mooie huldiging toe!
1 0
AFCA-B93
Ik hoop dat je ondanks het verdriet toch een prachtige avond en middag (vandaag en morgen) gaat hebben man!
1 0
AFCA-B93
Wat een mooie teksten spreekt Donny hier over Appie. Heb het hele stuk net in de krant gelezen, schiet meteen een brok in de keel bij het lezen hiervan.

Laten we het vanavond en morgen allemaal voor Appie doen Don! Jij, ik, de selectie en alle supporters!
0 0
PetrusKeizer
zo is het. onze jongens gaan er vanavond vol voor. Lijkt me wel duidelijk waarom….
0 0
godlike
Met de hele selectie langs in Amsterdam-West zou ik zeggen, met de schaal.. nummer 34!
0 -2
Schip
Goddomme. Dat Appie het hoort en kan reageren, geeft me kippenvel. Dan ervaart hij zijn eigen situatie dus ook. Dat is geen fijn idee.
1 -1
EGxD
Voel me toch genoodzaakt even te reageren. Wat Appie heeft, als je de medici moet geloven althans, is niet iets waar je van terugkomt. Enkel een klein deel van zijn hersenen zijn nog enigszins actief. Het is helaas ook niet te vergelijken met de wonderverhalen waar iemand na hersendood weer volledig of gedeeltelijk hersteld, want daar waren de grote hersenen nooit volledig 'dood'. Hetgeen wat nog actief is zorgt ervoor dat hij primaire impulsen door krijgt, daarom kan hij wel niesen, geeuwen, knipperen en 'glimlachen'. Ik denk dat je dit helaas eerder kunt vergelijken met een 'glimlach' van een pasgeboren baby.

Ook ik hoop op een wonder, maar de kans dat Appie bewust is en reageert is zo goed als nul. Het zou in ieder geval het eerste geval ooit zijn.
3 0
Rho1980
Brrr krijg er kippenvel van. Bizar idee, al hoeft het niet perse zo te zijn. Mooi stuk dit van vdBeek
0 0
PetrusKeizer
dat kan, maar dat hoeft niet. Misschien is t juist anders, omdat hij beseft dat hij totaal afhankelijk is maar niet helemaal een kasplant geworden is, en kan voelen wie er om hem heen zijn en wat ze voor hem voelen. Hij was toch altijd een positieve en optimistische jongen; dus misschien haalt hij ook hier voor zichzelf iets positiefs uit.
0 0
Biornha
Was ook echt te zien na zijn 2-1 tegen Utrecht wat een ontlading en emotie! prachtig om te zien ondanks de trieste reden.. wat een held onze donny
1 0
PetrusKeizer
is toch heel vreemd, als je mensen niet persoonlijk kent. Maar zoals Donny het hier verwoordt staan de tranen me in de ogen. Maar dat komt misschien ook omdat mn eigen dochter zwaar gehandicapt is. Donny laat ook zien dat gevoeligheid en n sterke persoonlijkheid heel goed samengaan. Zo'n interview helpt eigenlijk ook ons, in elk geval mij, want je put er troost uit en een beetje hoop - dat Nouri niet alleen omringd wordt door mensen die hem steunen en liefhebben, maar dat hij kennelijk ook daar op kan reageren. In dit Ajax-team zijn veel bijzondere (jonge) mensen, niet alleen door het voetbal. Zo zal ik dit team denk ik wel blijven herinneren, en Nouri hoort daarbij.
9 0
Ajacied33
Zo openhartig is van de Beek zelden geweest in het openbaar. Emotioneel om te lezen en wat blijft het toch wreed he. Vanavond gaat er veel loskomen denk ik
6 0
Labrador
Ow reken maar. Ik krijg al tranen als ik er aan denk. Na alle ellende van de laatste jaren met als dieptepunt de situatie rondom Appie.
1 0