Van de Looi realistisch: 'Zij vraten ons bij vlagen gewoon op'

door BadembaBarrie 11

Bron NOS

Bron NOS

Erwin van de Looi baalt na afloop van de halve finale tussen Jong Oranje en Jong Duitsland. De bondscoach zag zijn team negentig minuten lang de mindere ploeg op het veld zijn en uiteindelijk vrij machteloos onderuit gaan. Vooral de eerste twintig minuten waren pijnlijk, zo stelt Van de Looi bij de NOS.

'We begonnen heel slecht aan de wedstrijd en de tegenstander goed. Dat zat vooral in de intensiteit, in het lopen lopen en de duelkracht. Daar werden we de eerste 20 à 25 minuten eigenlijk volledig in afgetroefd', analyseert de trainer, die zag dat zijn ploeg daarna moest vechten om bij te blijven. 'We zijn er de hele wedstrijd eigenlijk niet echt in gekomen.'

'Je hoopt dan dat je in de wedstrijd blijft en dat bleven we af en toe met geluk.' Een toevalstreffer van Perr Schuurs bracht nog wat spanning terug, maar echt baten mocht het niet. 'Uiteindelijk was Duitsland in de omschakeling misschien nog wel gevaarlijker dan wij. Ik denk dat vooral het begin ons heeft genekt.'

Van de Looi vindt dat zijn ploeg wat opportunistischer had moeten spelen, bijvoorbeeld middels een lange bal. 'Wij hadden de bal veel vaker op hun helft moeten leggen en dan rennen.' Dat gebeurde echter te weinig; Jong Oranje bleef het, tevergeefs, kort proberen. 'Zij vraten ons bij vlagen gewoon op.'

'Ook hele mooie dingen laten zien'

Toch wil van de Looi niet volledig bij de pakken neerzitten. De wedstrijd tegen Duitsland was niet goed, maar de bondscoach heeft in zijn tijd aan het roer bij Jong Oranje veel goeds gezien. 'Je speelt een halve finale EK, terwijl je er acht jaar niet bij bent geweest. Je hebt in die twee jaar dat we bezig zijn negentien wedstrijden gespeeld en daarvan twee verloren.'

Die twee verloren wedstrijden waren tegen Jong Portugal en Jong Duitsland, de twee finalisten van het EK. 'Dus we zullen dan misschien ook wel de derde ploeg zijn. Daar kunnen we uiteindelijk toch wel trots op zijn, op alles wat er gebeurd is.' Van de Looi wil, hoe lastig dat na een nederlaag als deze ook is, dan ook de positieve elementen belichten. 'We hebben ook hele goede en mooie dingen laten zien.'