Buitenland: Suárez geeft penalty weg, Lobotka ziet Napoli winnen van Dijks

door Terrence Riepma 92

Ajax komt midweeks niet in actie deze week, maar op de buitenlandse velden zullen mogelijke enkele oud-spelers van de Amsterdamse club wél minuten gaan maken. Volg de oud-spelers van Ajax de komende dagen hier!

Donderdag 28 oktober

Atlético Madrid speelde donderdagavond met Luis Suárez in de Spaanse competitie tegen Levante. De Uruguayaan gaf in de eerste helft een strafschop weg die vlak voor rust werd benut, waardoor het 1-1 kwam te staan. Atlético Madrid gaf in de slotfase van de tweede helft opnieuw een strafschop weg en ook deze werd benut en zo werd het slechts 1-1. De wedstrijd eindigde, na acht minuten blessuretijd, in een 2-2 gelijkspel.

In Italië kwam het Napoli van Stanislav Lobotka in actie tegen het Bologna van Mitchell Dijks. Lobotka bleef gedurende de hele negentig minuten op de bank, terwijl Dijks in de 81e minuut mocht invallen. Napoli wist met 3-0 te winnen en neemt daardoor weer de koppositie in de Serie A over.

Het Belgische bekertoernooi ging donderdagavond ook verder met Royal Antwerp FC uit tegen Westerlo. Viktor Fischer staat bij eerstgenoemde club onder contract. Zonder de Deense vleugelaanvaller ging Royal Antwerp onderuit met 2-1. In Zweden speelde het IFK Göteborg van Tobias Sana tegen Djurgårdens IF. Er werd met 3-0 gewonnen en Sana was in de 53e minuut trefzeker.

Woensdag 27 oktober

In de Engelse League Cup hoopten woensdag meerdere oud-spelers van Ajax in actie te komen. Zo won het Tottenham Hotspur van basisspeler Davinson Sánchez de uitwedstrijd tegen Burnley met 0-1. Bij Brighton & Hove Albion kreeg reservedoelman Kjell Scherpen geen minuten. De club uit het zuiden van Engeland, waar Joël Veltman wel een basisplaats had, verloor op bezoek bij Leicester City na strafschoppen.

Ook in Spanje rolde de bal en veel aandacht ging er daarbij als vanzelfsprekend uit naar FC Barcelona. De geplaagde club van trainers Ronald Koeman en Alfred Schreuder en voormalig Ajacieden Sergiño Dest en de geblesseerde Frenkie de Jong verloor met Dest in de basis van Rayo Vallecano. Sevilla FC speelde zonder Nemanja Gudelj en Oussama Idrissi met 1-1 gelijk op bezoek bij RCD Mallorca, terwijl Jasper Cillessen met Valencia hard onderuitging tegen Real Betis: 4-1. Cillessen had wel een basisplaats.

In de Italiaanse Serie A verloor Matthijs de Ligt, die in de basis stond, met Juventus met 1-2 van Sassuolo. Verder zag Marvin Zeegelaar vanaf de bank hoe Udinese met 1-1 gelijkspeelde tegen Hellas Verona en verloor basisspeler Razvan Marin met Cagliari met 1-2 van AS Roma.

In de Franse competitie werd er een kraker tussen twee clubs uit Zuid-Frankrijk gespeeld. OGC Nice speelde zonder Kasper Dolberg en Justin Kluivert tegen Olympique Marseille. Bij die laatste club had Arek Milik een basisplek. De wedstrijd eindigde in 1-1.

In Duitsland en België wachtte wederom bekervoetbal. Zo verloor Bayer Leverkusen, de club van Mitchel Bakker, Daley Sinkgraven en Timothy Fosu-Mesah, verrassend van Karlsruher SC, waar Ricardo van Rhijn de hele wedstrijd de bank warm hield. In België won Club Brugge, waar Noa Lang en Mats Rits spelen, met 3-0 van Deinze. Het RSC Anderlecht van Ajax-huurling Lisandro Magallán won met maar liefst 1-7 op bezoek bij Raal La Louviere. In het Oostenrijkse bekertoernooi waren Maximilian Wöber en Rasmus Kristensen met Red Bull Salzburg met 0-3 te sterk voor SKN Sankt Pölten.

Dinsdag 26 oktober

In Engeland wachtte voor het Chelsea van Hakim Ziyech een League Cup-wedstrijd tegen Southampton. De oud-Ajacied begon daarbij in de basis en was belangrijk bij het enige doelpunt van de wedstrijd van Chelsea. Hij leverde de assist op een doelpunt van Kai Havertz. In de tweede helft werd Ziyech gewisseld en Chelsea zou uiteindelijk gelijkspelen, waardoor men overging tot penalty's. Die reeks won Chelsea, met 4-3. Verder hoopte ook Pascal Struijk in actie te komen in het Engelse bekertoernooi. 'Zijn' Leeds United speelde op bezoek bij Arsenal en zijn wens kwam uit. Hij was onderdeel van het hart van de defensie, maar de wedstrijd liep uit op een teleurstelling. Struijk en de zijnen verloren met 2-0.

In de Italiaanse Serie A speelde Zlatan Ibrahimovic met AC Milan een thuisduel met Torino, al begon de Zweed op de bank. Hij zag toe hoe zijn ploeg al snel op voorsprong kwam, welke het niet meer weg zou geven. Ibrahimovic zelf viel in de 87ste minuut in tijdens een 1-0 zege. Het Venezia van Dennis Johnsen speelde een wedstrijd om lijfsbehoud tegen Salernitana, maar de oud-Ajacied was daarbij afwezig. Hij zag zijn ploeg met 1-2 onderuitgaan.

In Duitsland werden er dinsdag enkele bekerwedstrijden gespeeld. Zo spelen Jurgen Ekkelenkamp en Deyovaisio Zeefuik met Hertha BSC tegen SC Preußen Münster, waarbij de verdediger in de basis stond en Ekkelenkamp op de bank begon. Het werd een succesvolle avond voor de club uit Berlijn. Hertha BSC wist de wedstrijd met 1-3 te winnen, waarbij Ekkelenkamp na een klein uur inviel. RB Leipzig, waar Brian Brobbey kampt met een spierblessure, trof Babelsberg en won met 0-1.