De supporter en transfergeruchten

door Thomas 29

De supporter en transfergeruchten

door Thomas 29

Laatst geüpdatet

Het seizoen is in Nederland ten einde en de transfergeruchten zijn hiermee flink toegenomen. Ook op Ajax-sites staat het de afgelopen week vol met berichtgeving omtrent mogelijke transfers. Vooral Suarez, Van der Wiel en Vertonghen vallen goed in de smaak.

Ongeacht of de geruchten waar zijn, ik merk namelijk dat de media sensatie voor laat gaan op integriteit, wil ik zeggen dat ik vaak nogal schrik van veel reacties op deze berichten. Ik doel vaak op berichten in de trant van ‘Vertonghen voor 10 miljoen? Strik er om!’. Ik vind dit soort reacties absoluut onjuist, en zal hieronder even uitleggen waarom.

Ten eerste vraag ik mezelf af wat supporter zijn inhoudt, als ik dit soort berichten lees. Als je het supporteren van geld boven het supporteren van je eigen spelers verkiest, vraag ik me echt af waarom je jezelf dan een supporter noemt. Zeker na een dusdanig sterk seizoen als het afgelopen seizoen, kan ik er met mijn hoofd niet bij dat je er als supporter vrijwillig mee in wilt stemmen om sleutelspelers te laten gaan.

Het tweede punt is het ontbreken van verstand van zaken bij deze fans. Ik ben wel eens in discussie gegaan met dit soort mensen, en ik merkte vooral dat deze mensen pretendeerden dat ze de exact tot in de details op de hoogte waren van de financiële situatie van Ajax, en dat het zogenaamd noodzakelijk was om spelers te verkopen. Ook zagen veel mensen met het transfergeld de mogelijkheid om spelers als Chivu terug te halen. Verder kreeg ik drogredenen naar mijn oren geslingerd als ‘Jij hebt geen verstand van voetbal’.
Ik wil hierbij even duidelijk maken dat hier natuurlijk niks van klopt, uit de jaarrekening valt niet af te leiden hoe het met de liquiditeit zit (ik volg een opleiding accountancy dus ik weet wel waar over ik praat), maar wat mij wel duidelijk is geworden is dat de media er erg van houdt om te shockeren en dingen erger voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn. Financieel mocht er dan wel een verlies van 20 miljoen zijn geleden, maar dat zegt heel weinig. De marktwaarde van Suarez, Enoh, Vertonghen, Eriksen, Alderweireld en Van der Wiel is dit seizoen namelijk enorm gestegen, veel meer dan die 20 miljoen. De situatie is helemaal niet zo slecht omdat het kapitaal dus gewoon op het veld staat, en er volgens financieel directeur genoeg geld in kas is om het verlies tijdelijk te dekken. Een transfer van sleutelspelers moet daarom alleen bij noodzaak (een aflopend contract over een jaar of iets dergelijks) plaatsvinden, en niet als het niet nodig is, in mijn ogen. Volgend jaar kunnen we net zo goed een mooi bedrag krijgen voor Suarez, Vertonghen of wie dan ook als in dit seizoen.

Het is ten derde namelijk in de praktijk ook gebleken dat het voor Ajax haast onmogelijk is om waardige vervangers voor onze sterspelers binnen te halen. Ik kan een hele lijst spelers op gaan noemen, maar dat is vrij onnodig denk ik. Mensen die zogenaamd wel een oplossing weten, die noemen of een onhaalbare speler of een speler die ze in een spelletje als Football Manager goed zien spelen, maar waar nergens uit blijkt dat diegene ook daadwerkelijk een bal kan raken. Zo simpel als deze mensen denken dat het is, zo moeilijk is het in de werkelijkheid. Als Vertonghen weg zou gaan voor pakweg 15 miljoen, en hij zou schitteren in het buitenland, dan zouden dezelfde mensen die ‘strik er om’ zeiden, vertellen dat ze Vertonghen nooit weg hadden moeten doen, en dat het wanbeleid is. Dit is me bij dezelfde mensen vaak al opgevallen.

Ik vind dat we eindelijk weer eens een heel sterk team hebben. Ik ben er erg trots op dat er eindelijk wat goeds staat, en ik snap dan ook niet waarom die zogenaamde transferwil er is bij sommige supporters. Ik vind het eerlijk gezegd belachelijk. Als je verstand van zaken ontbreekt, dan moet je als supporter (zoek anders eens op wat het woord betekent) er tenminste alles aan doen om je club te steunen, lijkt me. En niet met allerlei onnozele, belachelijke conclusies komen.

In tegenstelling tot deze fans, ben ik wel heel blij met het beleid van Ajax. Ajax is standvastig en hard, en doet er alles aan om dit team in tact te houden. Geld speelt geen hoofdrol meer. Het is weer een voetbalclub, en geen bedrijf. En supporters zouden er alles aan moeten doen om dit beleid te steunen!

Thomas

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.