BoJA: Onana debuteert met 'Vermeertje'

door Sam van Raalte 25

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op een speler of trainer van Jong Ajax.

De verlichte buiken van net opgestegen vliegtuigen snijden door de donkere nacht boven sportpark De Toekomst, terwijl miezerregen zachtjes neerdaalt op het hoofdveld. Op de tribunes zitten een paar dozijn supporters weggedoken in winterjassen. Dit is het decor voor het debuut van Andre Onana namens Jong Ajax.

De achttienjarige Kameroener is overgekomen uit de jeugd van FC Barcelona en komt nu tegen Achilles ‘29 voor het eerst uit in het betaald voetbal. In de openingsfase oogt hij gespannen, al na acht minuten loopt hij een enorme domper op. De keeper twijfelt in de opbouw, speelt een bal niet goed vooruit en ziet lijdzaam hoe Thijs Hendriks toehapt. De spits verovert de bal, aarzelt niet en schiet binnen: 0-1.

Vijf minuten later gaat het bijna weer mis. Joël Veltman speelt slecht terug en brengt Onana zodoende in de problemen. De doelman trapt de bal ternauwernood weg, recht in de voeten van een speler van Achilles ’29. Het is dat Kenny Tete attent reageert en de bal middels een snoeiharde tackle onderschept, anders had de 0-2 er al in gelegen. Woedend trapt Onana tegen een van de palen van zijn goal. Dit is niet hoe hij zijn debuut had voorgesteld.

De rest van de eerste helft blijft de keeper onrustig, hij speelt ballen te snel in paniek over de zijlijn en krijgt daarvoor hoongelach te horen van het publiek. Het begint pijnlijk te worden voor de doelman, die zich zo graag wil laten zien. Nadat Richaïro Zivkovic met een intikker voor een 1-1 stand heeft gezorgd, komt het rustsignaal van de scheidsrechter als geroepen voor Onana.

Aan het einde van de pauze klinkt Bob Marley’s ‘Three Little Birds’ uit de speakers van de Toekomst. Vervolgens komt er een andere Onana uit de kleedkamer. De keeper laat zich in de vijftigste minuut zien, door op katachtige wijze een vrije trap uit de kruising te tikken. Even later pakt hij een schot van dichtbij klemvast. De goalie plukt vervolgens een paar hoge voorzetten achteloos uit de lucht en begint zijn achterhoede te coachen. Met harde klappen brengt hij zijn grote handschoenen tegen elkaar om zijn ploeggenoten aan te moedigen en instructies te geven.

In de opbouw oogt Onana een stuk rustiger en zelfverzekerder dan in de eerste helft. Moeiteloos legt hij de bal met lange trappen bij zijn medespelers neer. De precisie over een meter of dertig, veertig is daarbij indrukwekkend. Ook in de korte passing is hij zuiverder en behoudt hij het overzicht. Onana laat daarnaast een mooie werptechniek zien, waarmee hij het spel telkens snel voortzet na een gestopte aanval van tegenstander Achilles ’29.

Tot zijn geluk en dat van het aanwezige publiek komt Onana in de tweede helft niet meer in de problemen. De zenuwen van de eerste helft hebben zijn lichaam in het vervolg verlaten. Zivkovic heeft zijn tweede doelpunt van de avond erin geprikt, waardoor Jong Ajax een nipte 2-1 zege boekt. Onana loopt met een glimlach van het veld. Zo kent zijn debuut letterlijk twee gezichten. De kop is eraf. De strijd om de opvolging van Jasper Cillessen is nu echt losgebarsten.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)