Welke opties heeft Ten Hag na het wegvallen van Antony?

door Bart Veenstra 313

Bron Ajax Showtime

Welke opties heeft Ten Hag na het wegvallen van Antony?

door Bart Veenstra 313

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax kan vermoedelijk voor de rest van het seizoen niet beschikken over Antony. Met nog zes wedstrijden in de Eredivisie en een bekerfinale te gaan zal Ajax-trainer Erik ten Hag wederom moeten puzzelen. Welke opties heeft de oefenmeester nu na het wegvallen van de Braziliaan?

Vlak voor de interlandperiode liep Antony een enkelblessure op, al kon hij enkele dagen later wel in actie komen voor zijn land Brazilië. De aanvaller speelde in de interlandperiode twee interlands en in de tweede wedstrijd viel hij opnieuw geblesseerd uit. Vanwege een enkelblessure verliet Antony per brancard het veld.

Ajax meldde dinsdagochtend dat Antony deze maand (april) niet meer in actie komt en daarnaast is het niet uitgesloten dat hij dit seizoen helemaal niet meer in actie komt. Een (tijdelijke) terugkeer van David Neres is volgens zijn management 'vrijwel uitgesloten' en zodoende zal Ten Hag het moeten doen met de spelers die hij nu heeft.

Steven Berghuis

De meest waarschijnlijke optie voor Ten Hag is het opstellen van Steven Berghuis als rechtsbuiten. Tegen FC Groningen werd de zomeraanwinst bij afwezigheid van Antony al opgesteld als rechtsbuiten. Een positie die hem niet onbekend is. Bij zijn vorige club Feyenoord speelde hij vrijwel ook altijd als rechtsbuiten.

Wanneer Berghuis op rechtsbuiten speelt, betekent dat wel dat er op het middenveld een plekje vrijkomt. Tegen FC Groningen speelde Davy Klaassen als meest aanvallende middenvelder. Ten Hag zou verder ook nog Mohammed Kudus of Mohamed Ihattaren kunnen gebruiken als meest aanvallende middenvelder.

Mohamed Ihattaren

Ihattaren is niet alleen een optie als aanvallende middenvelder, maar ook voor hem geldt dat hij uit de voeten kan als rechtsbuiten. Bij PSV speelde de Utrechter geregeld als rechtsbuiten. De vraag is wel of Ihattaren al fit genoeg is om in het eerste elftal van Ajax te spelen.

De aanvallende middenvelder, die wordt gehuurd van Juventus, werkt bij Ajax hard aan zijn fitheid. Afgelopen vrijdag maakte hij zijn eerste minuten (dertig) voor Jong Ajax, waarna hij maandagavond zestig minuten speelde tegen TOP Oss. In het uur dat hij speelde, was Ihattaren goed voor een assist en een prachtig doelpunt.

Mohamed Daramy

Zomeraanwinst Mohamed Daramy komt mogelijk ook meer in beeld na het wegvallen van Antony. Het voordeel aan Daramy is dat hij - in tegenstelling tot zijn concurrentie - beschikt over behoorlijk wat diepgang. De Deens international heeft in zijn periode bij Ajax echter nog geen basisplaats weten te veroveren en hij moet het vooralsnog doen met invalbeurten en minuten bij Jong Ajax.

In het duel met TOP Oss leverde Daramy tweemaal een assist. In het eerste elftal van Ajax kwam Daramy in 157 minuten tot één doelpunt en twee assists. Trainer John Heitinga wijst erop dat de fans van Ajax Daramy tijd moeten geven. 'Daramy is nog een hele jonge jongen, hij heeft gewoon wedstrijdminuten nodig', zei Heitinga maandagavond tegenover VoetbalPrimeur.

Mohammed Kudus

Een andere optie voor Ten Hag is Mohammed Kudus. De Ghanees speelt normaliter op het middenveld, maar kan ook als buitenspeler uit de voeten. Flemming Pedersen, de trainer van Kudus bij FC Nordsjaelland, zei

zo'n twee jaar geleden rond de komst van de middenvelder dat hij op zijn best is als hangende rechtsbuiten. Als een soort Hakim Ziyech.

Kudus stond eerder dit seizoen aan de kant met een ribblessure, maar is daar al enige weken volledig van hersteld. De Ghanees stond in het duel met FC Groningen nog in de basis en mogelijk zal hij in het restant van het seizoen geregeld minuten krijgen. Of dat als middenvelder of als hangende rechtsbuiten is, zal de toekomst moeten leren.

Opties uit Jong Ajax

Ten Hag zou ook een beroep kunnen doen op één van de aanstormende talenten uit Jong Ajax. Afgelopen zondag behoorde Sontje Hansen nog tot de selectie van Ajax, terwijl eerder dit seizoen Ammouricho van Axel Dongen al debuteerde. Verder zou Ten Hag ook kunnen kiezen voor spelers als Naci Ünüvar, Ar'jany Martha en Christian Rasmussen. De kans dat deze spelers daadwerkelijk gaan fungeren als basisspeler lijkt klein, al is het wel realistisch dat één van bovengenoemde talenten op de bank zal zitten bij het eerste elftal van Ajax.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties