Wat kan Ajax dit seizoen verdienen in de Europa League?

door Bart Veenstra 143

Bron Ajax Showtime

Wat kan Ajax dit seizoen verdienen in de Europa League?

door Bart Veenstra 143

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax loopt dit seizoen de enorme geldbuidel uit de Champions League, ook wel het miljardenbal genoemd, mis. De Amsterdamse club is eraan gewend dat de vele miljoenen euro's uit de Champions League binnenstromen, maar dat is dit seizoen anders. Ajax speelt in de Europa League en de verschillen tussen de toernooien zijn - zoals we eerder ook al schreven - immens.

In de groepsfase van de Europa League is Ajax dit seizoen gekoppeld aan Olympique Marseille, Brighton & Hove Albion en AEK Athene. De Amsterdammers zullen flink aan de bak moeten om de volgende ronde van de Europa League te bereiken. Op financieel gebied is dat belangrijk, want pas later in het toernooi lijkt er - ietwat serieuzer - geld verdiend te kunnen worden. De verschillen met de Champions League zijn echter enorm. De UEFA verdeelt dit seizoen in totaal 2732 miljoen euro over de Europese toernooien. 2025 miljoen euro - 71 procent - gaat naar de Champions League, terwijl 465 miljoen euro - 17 procent - wordt verdeeld in de Europa League.

Startbedragen en overwiningspremies in Champions League en Europa League

Voor iedere club die deelneemt aan de groepsfase van de Europa League wacht een startpremie van 3,63 miljoen euro. In de Champions League was dat beduidend meer. Daar krijgt iedere club die deelneemt aan de groepsfase een startbedrag van 15,64 miljoen euro. Zoals gezegd: het verschil mag er zijn.

In de groepsfase van de Europa League valt geld te verdienen door middel van zeges en gelijke spelen. Een zege in de groepsfase levert 630.000 euro op. Nog maar even de vergelijking met de Champions League: daar krijg je 2,8 miljoen euro voor een overwinning. Een gelijkspel in de Europa League zorgt voor 210.000 euro aan premies. In de Champions League levert een gelijkspel 930.000 euro op. Zoals gezegd: het verschil mag er zijn.

In beide Europese toernooien wacht ook een premie voor het elke keer bereiken van de volgende ronde. In de Europa League is het zo dat de groepswinnaars een bonus van 1,1 miljoen krijgen, terwijl de nummers twee een bonus van 550.000 euro krijgen. We zetten de verschillen hieronder onder elkaar. Zoals gezegd: het verschil mag er zijn.

Ronde Europa League Champions League
Play-off-ronde 500.000 euro Niet van toepassing
Achtste finales 1.200.000 euro 9.600.000 euro
Kwartfinales 1.800.000 euro 10.600.000 euro
Halve finales 2.800.000 euro 12.500.000 euro
Finale 4.600.000 euro 15.500.000 euro
Winnaar 4.000.000 euro 4.500.000 euro

Premie op basis van de UEFA-coëfficiëntenranking

De UEFA verdeelt in de Europa League, net als in de Champions League, ook een premie op basis van de UEFA-coëfficiëntenraking. Van alle deelnemende clubs (32) aan de groepsfase van de Europa League heeft alleen Liverpool een hoger UEFA-coëfficiënt dan Ajax. De UEFA verdeelt in totaal 528 aandelen over alle clubs en hoe hoger de plek van een club op de UEFA-ranking, hoe meer aandelen een club krijgt.

In totaal verdeelt de UEFA 69,75 miljoen euro over alle 32 clubs. Een aandeel is 132.000 euro waard. Liverpool krijgt als club met de hoogste plek op de UEFA-ranking 32 aandelen. Zij krijgen dus in totaal een premie van 4.224.000 miljoen euro. Ajax staat op de tweede plaats en krijgt dus 31 aandelen. De Amsterdammers ontvangen daarmee een premie van 4.092.000 miljoen euro.

In de afgelopen jaren - toen Ajax deelnam aan de Champions League - ontving de club een veel hogere premie. De Amsterdammers stonden vorig seizoen van alle deelnemende Champions League-deelnemers op plek zestien en daarmee ontving het ruim 21 miljoen euro. Dit seizoen doen PSV en Feyenoord mee aan de Champions League. Zij vinden zichzelf terug op plaatsen 20 en 21 op de UEFA-ranking van Champions League-deelnemers. De twee clubs ontvangen nu respectievelijk 14.781.000 euro en 13.644 miljoen euro aan premies op basis van de UEFA-coëfficiëntenrekening. Zoals gezegd: het verschil mag er zijn.

Market pool en recettes

Als Europees spelende ploeg heeft een club ook recht op geld uit de market pool. Ajax ontving in de Champions League uit de market pool zo'n 2,7 miljoen euro. In dat toernooi gaat er ruim driehonderd miljoen euro in het totale potje voor de market pool. In dat potje in de Europa League zit 'slechts' 139,5 miljoen euro. Hoeveel Ajax 'ongeveer' zal ontvangen uit de market pool. zal in een later stadium bekend worden. Het ligt voor de hand dat dit bedrag lager zal zijn dan de 2,7 miljoen euro die het ontving uit de market pool van de Champions League.

Wat betreft de recettes ontving Ajax in de Champions League gemiddeld zo'n twee miljoen euro per thuiswedstrijd. De tickets dan wel passe-partouts voor de Europa League zijn logischerwijs goedkoper dan die van de Champions League van vorig seizoen. Zodoende zullen de recettes vermoedelijk iets lager gaan uitvallen dan vorig seizoen.

Kosten Europees voetbal

Bovengenoemde bedragen zijn mogelijke inkomsten voor Ajax en dus geen winst. Ajax heeft namelijk ook enkele kosten die deelname aan de Europa League met zich meebrengen. Zo stond Ajax in de afgelopen jaren altijd een geldsom af aan de Eredivisie voor de veranderagenda.

Daarnaast voert de UEFA tot 2025 een korting van ruim drie procent op alle premies door. Dit is ontstaan nadat de UEFA te hoge bedragen heeft betaald in het seizoen 2019/2020. In dat seizoen werden de competities door de coronacrisis stilgelegd. In feite was het te veel betaalde deel een renteloze lening en de UEFA vordert dat nu terug door te korten op de premies.

Bovendien dient Ajax premies te betalen aan zijn spelers en daarnaast zijn er ook kosten voor thuis- en uitwedstrijden. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die Ajax moet betalen voor de huur van vliegtuigen (op dit moment erg hoog) en hotels in het buitenland. Verder gaat 25 procent van de ticketverkoop naar de Johan Cruijff ArenA. Daarnaast: de inkomsten uit de catering in het stadion zijn volledig voor het stadion, terwijl de parkeerinkomsten volledig voor de gemeente Amsterdam zijn.

Ontvang als nieuwe speler 50 of 100 keer je inzet bij een zege van Nederland op Griekenland!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.