Hoe groot zijn de verschillen tussen Europese toernooien voor Ajax op financieel gebied?

door Bart Veenstra 152

Bron Ajax Showtime

Hoe groot zijn de verschillen tussen Europese toernooien voor Ajax op financieel gebied?

door Bart Veenstra 152

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax zet volgend seizoen op financieel gebied mogelijk een flinke stap achteruit wat betreft de premies die de club ontvangt op basis van zijn deelname aan Europees voetbal. De Amsterdamse club is in de afgelopen jaren gewend geraakt aan een torenhoge omzet uit de Champions League, al maakt de club na het verrassende puntenverlies van PSV tegen sc Heerenveen (3-3) plots nog kans op een ticket voor de voorronde van het miljardenbal. De verschillen met de Europa League en Conference League zijn, zoals bekend, enorm.

In het huidige seizoen - toen Ajax desalniettemin teleurstellend voor de dag kwam in de Champions League - werd er ruim vijftig miljoen euro aan omgezet vergaard in het miljardenbal. Een jaar eerder, toen Ajax al zijn groepsduels won en strandde in de achtste finales, werd er een omzet geboekt van bijna 73 miljoen euro. Aan die aantallen gaat Ajax nagenoeg niet komen in de Europa League of Conference League, zelfs niet als deze toernooien worden gewonnen.

Op dit moment staat Ajax op de derde plaats in de Eredivisie. Met nog één duel te gaan kan Ajax nog als tweede, derde en vierde eindigen. Eerder leek de tweede plaats niet realistisch meer - zoals trainer John Heitinga toen ook aangaf - maar inmiddels lijkt er toch nog een kans te zijn om tweede te worden. Daarvoor moet Ajax zelf winnen van FC Twente en moet PSV, dat nu tweede staat, verliezen bij AZ. Ajax, dat nu derde staat en daarmee de play-offs van de Europa League in zou gaan, kan echter ook nog als vierde eindigen. Dat gebeurt als de club verliest bij FC Twente en als AZ wint van PSV.

De financiële verschillen tussen enerzijds de Champions League en anderzijds de Europa League en Conference League zijn enorm. Maar: hoe zit het eigenlijk met de verschillen tussen de Europa League en de Conference League? Hoe groot zijn de verschillen tussen de premies in die twee toernooien? Zijn die groot of zijn die juist te verwaarlozen? We zetten het even op een rij:

Startpremie in de Europese toernooien

De startpremie in de Champions League is beduidend hoger dan in de Europa League en de Conference League. Een ploeg die zich plaatst voor de groepsfase van de Champions League ontvangt in één klap 15,64 miljoen euro. De verschillen met de Europa League en Conference League zijn groot. Voor een plek in de groepsfase van de Europa League ontvang je 3,63 miljoen euro, terwijl het beginbedrag in de Conference League 2,94 miljoen euro is.

Premie voor coëfficiëntranking

Sinds een aantal jaar krijg je in de Europese toernooien ook een premie voor de plek op de coëfficiëntenranking. Op basis van de UEFA-ranking (van alleen de deelnemende teams) ontving Ajax dit seizoen 20,46 miljoen euro voor zijn deelname aan de Champions League. De UEFA verdeelt in totaal 600,6 miljoen euro over alle Champions League-deelnemers. Hoe hoger de plek op de ranking, hoe hoger de premie.

Die bedragen zijn wederom flink lager in de Europa League en de Conference League. Voor de Europa League is er een geldpot beschikbaar van 69,75 miljoen euro, terwijl de UEFA voor de Conference League een pot beschikbaar stelt van slechts 23,5 miljoen euro. Enig voordeel is dat Ajax hoger op de UEFA-ranking zal staan in vergelijking met de deelnemers uit de Europa League en de Conference League. De hoogste drie teams in de Europa League van dit seizoen ontvingen rond de vier miljoen euro op basis van hun plek op de coëfficiëntenranking. Bij de Conference League lag dat bedrag tussen de 1,3 en 1,5 miljoen euro.

Winstpremies in de Europese toernooien

Wat betreft de winstpremies zijn de verschillen ook gigantisch. Zo krijg je voor een zege in de groepsfase van de Champions League hetzelfde bedrag - 2,8 miljoen euro - als voor het bereiken van de halve finale in de Europa League. Om het nog duidelijker te maken: stel dat Ajax de Europa League wint en in dat toernooi ook nog eens al zijn groepsduels zou winnen, dan zou dat de club aan premies van de UEFA 22,91 miljoen euro opleveren. Tel daarbij ongeveer vier miljoen euro aan de premie vanuit de coëfficiëntenranking bij op en je komt op zo'n 27 miljoen euro. Alleen meedoen aan de Champions League stond bij Ajax in de laatste jaren al garant voor zo'n 40 tot 45 miljoen euro.

Champions League Europa League Conference League
Groepszege 2.800.000 630.000 500.000
Gelijkspel in groepsfase 900.000 210.000 166.000
Plek 1 in groepsfase Niet van toepassing 1.100.000 650.000
Plek 2 in groepsfase Niet van toepassing 550.000 325.000
Play-offs na groepsfase Niet van toepassing 500.000 300.000
Achtste finales 9.600.000 1.200.000 600.000
Kwartfinales 10.600.000 1.800.000 1.000.000
Halve finale 12.500.000 2.800.000 2.000.000
Verliezend finalist 15.500.000 4.600.000 3.000.000
Winnaar 20.000.000 8.600.000 5.000.000

Mogelijke daling uit market pool en recettes

Ajax zal ook zijn inkomsten uit de market pool en recettes mogelijk zien dalen. De Amsterdamse club verdiende dit seizoen zo'n 2,7 miljoen euro aan de market pool en dat was op basis van Champions League-voetbal. De totale market pool voor de Champions League kent een bedrag van 300,3 miljoen euro. In de Europa League komt dat neer op 139,5 miljoen euro. Voor de Conference League is de market pool slechts gevuld met 23,5 miljoen euro. Deze bedragen worden onderverdeeld tussen de deelnemende clubs.

Wat betreft de inkomsten uit recettes zal Ajax mogelijk ook een stap terug moeten doen. Per thuisduel in de Champions League werden de inkomsten uit de kaartverkoop geschat op zo'n twee miljoen euro. Nu Ajax mogelijk gaat spelen in de Europa League of Conference League is de kans groot dat prijzen van de tickets zullen dalen en dat betekent dat de inkomsten voor Ajax zullen dalen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.