Sfeerverslag: Heerlijk nieuwsrijke AVA

door Bart Veenstra 12

Sfeerverslag: Heerlijk nieuwsrijke AVA

door Bart Veenstra 12

Laatst geüpdatet

Wie dacht dat het vrijdag 16 november een rustige Algemene Vergadering voor Aandeelhouders (AVA) zou worden, kwam toch ietwat 'bedrogen' uit. Zo werd bekendgemaakt dat Noussair Mazraoui een nieuwe contractaanbieding heeft gekregen, dat Ajax en clubarts Don de Winter uit elkaar zijn gegaan, dat Leo van Wijk is opgestapt als voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) en bovendien gaf directeur spelersbeleid Marc Overmars een update over het selectiebeleid met het oog op volgend seizoen. Een sfeerverslag.

Na een welkomstwoord van de - op dat moment nog - voorzitter van de RvC Van Wijk is het de beurt aan de directie van Ajax. Allereerst neemt algemeen directeur Edwin van der Sar het woord. De Voorhouter begint met het vertonen van een mooi in elkaar gezet filmpje. Een filmpje waar iedere Ajacied trots op kan zijn. De directeur blikt vervolgens terug op het voorgaande seizoen, wat 'dramatisch' genoemd wordt.

Hij doelt uiteraard op het drama rondom Abdelhak Nouri. De directeur geeft nogmaals aan dat Ajax zich aansprakelijk heeft gesteld voor het leed van de voetballer. Op aandringen van een aandeelhouder geeft Van der Sar even later aan dat men bij Ajax in goed overleg afscheid heeft genomen van clubarts De Winter.

Torenhoge ambities

Ook het missen van Europees voetbal en het afscheid nemen van trainers Marcel Keizer, Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp ('een hele moeilijke beslissing') wordt benoemd. De directeur kijkt tot slot positief vooruit: 'Ten Hag heeft de boel goed op orde, hij speelt attractief voetbal.' Van der Sar spreekt tot slot de ambities van Ajax uit: 1) Ajax wil de onbetwiste nummer één van Nederland worden, 2) Ajax wil aansluiting bij de Europese top, 3) Ajax wil de beste jeugdopleiding van de wereld hebben.

Daarnaast wil Ajax haar beste spelers langer behouden, wat gepaard gaat met hogere salarissen. 'Een contract van een paar jaar geleden is het niet contract van dit jaar', aldus Van der Sar. Hierover later meer als Overmars aan het woord komt.

Nieuwe Toekomst

Nadat financieel directeur Jeroen Slop de financiële cijfers heeft besproken - hij geeft daarbij aan dat er een nieuwe fanshop in Bataviastad (Lelystad) komt en dat Ajax geen reden ziet om te twijfelen aan de continuïteit met Ajax Cape Town - is het woord aan operationeel directeur Rutger Arisz. Hij geeft onder meer een update over de Nieuwe Toekomst. Ten opzichte van vorig jaar zijn er enkele toevoegingen gedaan. Zo is er een extra grasveld bij gekocht en daarnaast is er één veld gekanteld, zodat er meer ruimte is voor trapveldjes. 'Om het straatvoetbal te stimuleren.'

Wat betreft de overname van parkeerterrein P2 (waar het stadion en de kantoren moeten komen) is er wat vertraging opgelopen. Geen zorgen, Arisz was daar al voorzichtig van uitgegaan en het moet goed komen. 'We hebben er vertrouwen in dat het op tijd klaar is. We gaan er in het komende jaar veel energie in steken.'

Internationale expansie

Vervolgens is het de beurt aan commercieel directeur Menno Geelen. De beleidsbepaler op het gebied van onder meer marketing en sponsoring gaat sinds de AVA door het leven als statutair directeur. Kort gezegd: Geelen heeft nu tekenbevoegdheid en is hoofdelijk aansprakelijk voor het commerciële beleid van Ajax.

Dat heeft hij te danken aan zijn goede werk van de laatste jaren. Ook in het afgelopen jaar boekte Ajax flinke vooruitgang op commercieel gebied. Zo waren er de contractverlengingen met hoofdsponsors Ziggo en Adidas en wist Ajax flinke vooruitgang te boeken wat betreft de verkoop van business seats. In een periode van zes jaar zijn de inkomsten hiervan gestegen van bijna zes naar 8,5 miljoen euro. Ook de inkomsten uit eSports (deze tak kent liefst negen sponsors die het voetbal niet sponsoren) stijgen.

Daarnaast doet Ajax de laatste jaren steeds maar aan internationale expansie. Na Zuid-Afrika, Australië, Japan en China (waar Ajax per jaar zo'n twee tot drie miljoen euro verdient en dat voor tien jaar) is nu New York aan de beurt. Vraag vanuit het publiek: is dat geen enorm risico? 'Een garantie heb je niet, maar het voetbal stijgt aan populariteit in de Verenigde Staten', zegt Geelen. 'Wij zien zeker kansen om hiervan te profiteren. Dat kan door middel van het verkopen van onze kennis betreffende opleiden, zoals in China. We hebben ook niet voor tien jaar getekend. We hebben voor een "korte" termijn getekend, mocht het een flop worden.' Supporters hoeven echter niet bang te zijn dat Ajax het entertainmentgehalte naar Amsterdam zal halen. 'Ik hoor liever onze eigen supporters', aldus Geelen.

'Bij eentje meteen een ongemakkelijk gevoel'

Tot slot is het woord aan directeur spelersbeleid Marc Overmars. En als Overmars aan het woord is, komt er altijd nieuws uit. Dat was deze vrijdagmiddag niet anders. Net als Van der Sar begint ook Overmars met een filmpje. Een filmpje dat tot de AVA alleen intern was vertoond. Wat was er dan te zien? We zien een zevental spelers van het vorige Ajax-seizoen die ieder gelinkt wordt aan een idool van vroeger. Die idolen speelden meerdere jaren in het eerste elftal van Ajax. Op die manier wilde Ajax haar talenten prikkelen om langer te blijven. 'Of het echt geholpen heeft, laat ik even buiten beschouwing', lacht Overmars.

Tsja, zes van de zeven spelers spelen nog altijd in Amsterdam. Eentje niet meer, die speelt bij AS Roma. Overmars had toen al iets in de gaten. 'Bij eentje kreeg ik meteen een ongemakkelijk gevoel', aldus Overmars, die een vertrek van Justin Kluivert wel aan voelde komen. De meeste spelers bleven en mede omdat de selectie werd versterkt met ervaren krachten als Dusan Tadic en Daley Blind en omdat Hakim Ziyech de club trouw bleef, wist Ajax de groepsfase van de Champions League te bereiken. 'Met, waar ik trots op ben, mooi voetbal.'

Dat de meeste spelers bleven, leek geen vanzelfsprekendheid. 'Op Schiphol-Oost stonden de vliegtuigen van geïnteresseerde clubs al klaar. We hebben de spelers ervan overtuigd dat ze Ajax met iets tastbaars moeten verlaten. Gelukkig plaatsten we ons voor de Champions League. Dat maakte het makkelijker om hen hier te houden.'

Waar Ajax ook na de winterstop Europees actief zal zijn, lijkt het erop dat er verder geen enkele andere Nederlandse club dan nog actief zal zijn in Europa. Overmars is daar niet zo blij mee. 'Sommige mensen zeggen dat je in een flow komt als je lang Europees voetbal speelt, maar onder Bosz hebben wij na Europese uitwedstrijden zo'n twaalf tot veertien punten verloren.'

Nadat Overmars zijn steun uitspreekt in trainers Erik ten Hag en Alfred Schreuder vertelt hij dat Ajax Mazraoui een nieuwe aanbieding ('dat verdient hij') heeft gedaan. Bovendien kijkt de beleidsbepaler met vertrouwen uit naar volgend jaar. 'Onze scouts hebben lijntjes uitgegooid. We moeten jongens gaan vervangen. Daarvoor zullen we de lat hoger moeten leggen in het halen van spelers', aldus Overmars, die van RvC-voorzitter Van Wijk de vraag krijgt of er nog eens een speler als Overmars komt bij Ajax. 'Ik mag wel wat minder bescheiden doen, maar als ik mijn type moet vinden, zoek ik de hele wereld af.'

Vragen vanuit aandeelhouders

Tot slot is het de beurt aan aandeelhouders. Zij mogen de directie en RvC vragen stellen. Zo vraagt een aandeelhouder zich af waarom Ajax in de Kalverstraat een fanshop heeft geopend, terwijl een fanshop op het Rembrandtplein eerder nog werd gesloten met een miljoenenverlies. 'Op die locatie hadden we ook een Ajax Experience. Dat was verliesgevend en daarom werd het gesloten. De fanshop daarentegen liep succesvol. Toeristen hebben de behoefte aan een fanshop in het centrum. Bovendien is het ook service naar je fans toe', legt Geelen uit.

Een ander vraagt zich af: waarom is er toch zoveel aandacht voor de harde kern van Ajax? Van der Sar reageert, ietwat geïrriteerd, op deze vraag. Hij neemt het op voor de trouwe fans van Ajax. 'Ze steunen ons overal. Met 3200 man waren ze erbij in Lissabon, met bijna 4000 man in München en ook in Athene zijn er 3200 man bij.'

Volgende vraag: waarom betaalt Ajax niet mee aan het standbeeld voor Cruijff? 'Het is een initiatief vanuit de supporters om Cruijff te eren', zegt Van der Sar. Een andere aandeelhouder vraagt zich af of de supporters wel de juiste beeldhouwers weten te vinden. 'Lelijker dan het standbeeld van Cristiano Ronaldo wordt het niet', zegt Van Wijk. 'We hebben aanbiedingen van kunstenaars. De supporters hebben ook zo het standbeeld van Bob Haarms bewerkstelligd. We willen de supporters best begeleiden, maar het is hun eigen initiatief', aldus Van der Sar.

Dan de verwachte vraag: wanneer zijn er weer wedstrijden tegen Feyenoord met uitfans? 'We hebben uitvoerig overleg gehad met alle partijen. De directie van Feyenoord wil er nog niet in mee, zij steken er een stokje voor. Bij een eventuele bekerfinale gaan we opnieuw evalueren', aldus Arisz.

Over kaartverkoop gesproken: een vrouw vraagt of er al vorderingen zijn op het gebied van de Ajax Kaartenmarkt. Immers, Slop had tijdens de AVA van 2017 aangegeven dat men er mee bezig was, maar tot op heden werd er niets over naar buiten gebracht. 'We zijn van plan om secundary ticketing in ere te herstellen. Het is ons een doorn in het oog dat we deze service nu niet kunnen leveren', zegt Slop. 'We beschikken over een ticketsysteem dat dit kan faciliteren en we gaan het implementeren. Het lijkt erop dat dit in januari gaat lukken.' Dankzij de Ajax Kaartenmarkt hoopt men iets te doen aan de lege stoeltjes tijden competitiewedstrijden.

Sparta Rotterdam

Ook is er iemand die wilt weten hoe de samenwerking met Sparta Rotterdam in elkaar steekt. 'Het gaat om een groot gebied en Sparta heeft een goede jeugdopleiding', zegt Overmars. 'Ze hebben goede spelers voortgebracht. Memphis Depay, Kevin Strootman, Nick Viergever, Jetro Willems....', aldus Overmars, waarna Van Wijk aanvult: 'En Danny Blind!'. 'Ja, de eerste zeven jaar van mijn loopbaan', zegt Blind. Overmars: 'Oh, dat weet ik allemaal niet uit mijn hoofd', grapt hij.

Vervolgens gaat Overmars op serieuze toon verder. 'De clubs liggen elkaar. Sparta heeft er meer voordelen van, maar zo steunen wij die club. Het is leuk en hopelijk levert het ook wat op. Eigenlijk deden we het al een aantal jaar stilzwijgend, maar nu is het officieel.'

Tot slot: de vrouw, die al eerder benoemd werd, vindt dat het tijdens de rust in de Champions League in de Johan Cruijff ArenA redelijk saai is. Ze hoopt dat André Rieu, net als in 1994/1995, weer eens komt optreden tijdens de rust. 'We hebben te maken met aangescherpte regels. Niemand mag dan op het veld komen, maar we kijken naar andere opties. Een erg goed idee!' De AVA lijkt ten einde te komen, totdat er nog één vraag met het oog op Sinterklaas komt. Het antwoord: 'Ja, Ajax heeft ook een pietenbeleid.'

Als iedereen klaar staat om een borrel te drinken, geeft Van Wijk aan dat hij zijn voorzitterschap van de RvC overdraagt aan Leen Meijaard. Wel blijft Van Wijk 'gewoon' actief in de RvC. Daarna is de AVA echt afgelopen en kan er nog even nagesproken worden onder het genot van een hapje en een drankje.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Heb jij jouw Ajax kersttrui al in huis voor de feestdagen?

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties