Preseason: Brobbey en Taylor vormen goede tandem, maar doelpunten blijven voorlopig uit

door Brent Tomassen 232

In de serie Preseason observeert Ajax Showtime de voorbereiding van Ajax op het seizoen 2023-2024. In de vierde aflevering aandacht voor de oefenwedstrijd tegen FC Augsburg.

Ajax heeft het trainingskamp in Herzogenaurach zaterdagmiddag afgesloten met een 3-1 nederlaag tegen FC Augsburg. In het zuiden van Duitsland had de ploeg van Maurice Steijn veel de bal en creëerde het grote kansen, maar achterin bleek het team opnieuw enorm kwetsbaar. Doelman Gerónimo Rulli zag er bij de tegengoals niet goed uit.

Een groot deel van de ploeg dat in de tweede helft afstand nam van SpVgg Unterhaching (5-3 winst na een 1-2 ruststand, red.), vormde de basiself tegen Augsburg, maar ook Owen Wijndal, Kenneth Taylor, Brian Brobbey en Mohamed Daramy mochten zich vanaf de start laten zien en konden zich zo revancheren van een slechte eerste helft tegen de Duitse derdedivisionist.

Tegen Augsburg was Ajax in de eerste helft veel sterker dan de Bundesliga-club, creëerde het kansen en kreeg bovendien veel hoekschoppen te nemen. Toch was de kwetsbaarheid van de ploeg opnieuw zichtbaar en daarbovenop blunderde Rulli, door een onschuldige voorzet door zijn handen te laten glippen. Door de fout en het missen van kansen, stond Ajax halverwege met 1-0 achter. Na rust leken de Amsterdammers zich snel te herpakken na een benutte penalty van Brobbey en twee kansen van invaller Francisco Conceição, maar opnieuw was het achterin kwetsbaar, waardoor een tweede tegengoal viel. Na de 2-1 klungelde Ajax in de opbouw en werd ook de 3-1 nog geïncasseerd vanaf de strafschopstip.

Taylor speelt als nummer tien een sleutelrol in het drukzetten

Taylor mocht tegen Augsburg opnieuw als nummer tien spelen. Hiermee lijkt Steijn aan te geven dat de 21-jarige middenvelder zich op die positie zal moeten richten in het nieuwe seizoen. In de speelwijze van Steijn tegen Augsburg was de meest diepe middenvelder misschien wel de belangrijkste speler op het veld. De Hagenaar gaf eerder in de week aan hoog op het veld druk te willen zetten en direct naar voren te willen spelen. In de openingsfase tegen Augsburg was dit spelplan goed zichtbaar. Op het moment dat Augsburg van achteruit probeerde op te bouwen, schoof Taylor vanaf het middenveld door tot diepste man van Ajax om zo de Duitse verdedigers tot fouten te dwingen. In de eerste helft werkte dit plan prima, want veel ballen werd over de zijlijn geschoten. Hierdoor kon Ajax steeds aan een nieuwe aanval beginnen.

Ook in het directe spel dat Steijn wil hanteren, was de rol van Taylor zichtbaar. Met Taylor, Branco van den Boomen en Benjamin Tahirović op het middenveld had Ajax drie spelers die graag en snel vooruit willen spelen. Met Brobbey als aanspeelpunt in de spits en de eveneens fysiek sterke Steven Bergwijn op linksbuiten, bleek het voor het eerder genoemde drietal ideaal om veel verticale passes naar voren te geven. In de gekozen tactiek viel op dat wanneer de ene middenvelder een pass gaf op één van de aanvallers, de andere twee middenvelders het veld breed hielden en daarbij hun directe tegenstander meelokten. Hierdoor ontstond vaak een groot gat waarin Ajax tot aanvallen kon komen.

Brobbey voelt zich prettig met Taylor achter zich, maar twijfelt in de afronding

Brobbey speelde een hoofdrol in het duel met Augsburg. Niet alleen maakte hij vanaf de stip de 1-1, ook de connectie met boezemvriend Taylor was meerdere malen goed zichtbaar. Op het EK met Jong Oranje in Georgië liet Brobbey al zien ook in het veld een goede klik te hebben met Taylor. De middenvelder leek ook tegen Augsburg precies te weten wanneer Brobbey een loopactie in de diepte maakte of juist de bal in de voeten wilde hebben en bediende de spits dan ook graag.

Eind vorig seizoen ontving Brobbey regelmatig kritiek op het feit dat hij veel kansen nodig had om te scoren. Ook in de voorbereiding viel dit tot nu toe op. Beide doelpunten van de Amsterdammer, tegen Unterhaching en Augsburg, werden gemaakt vanaf de penaltystip. Dit is opvallend, want Brobbey kreeg in de oefenwedstrijden die hij speelde een behoorlijk aantal kansen.

Een gedeelde factor voor het missen van kansen leek tegen Augsburg een gevolg te zijn van twijfel. Na twaalf minuten zette Bergwijn vanaf links voor op Brobbey, die niet bekendstaat als een geweldige kopper. Voordat hij de bal zou moeten raken, leek het er bij de spits op alsof hij zich dat op dat moment ook bedacht. In plaats van de bal met het voorhoofd tegen de touwen te knikken, draaide Brobbey zijn hoofd weg. Hierdoor schampte de bal het achterhoofd van de aanvaller en werd er hoog over gekopt.

Na ruim een half uur gaf Taylor een steekbal op Brobbey, waardoor hij één-op-één met de keeper kwam. Ook hier speelde een moment van twijfel een grote rol bij het missen van de kans: Brobbey keek op het moment dat hij de bal aannam naar de scheidsrechter nadat hij het duel won van zijn directe tegenstander. De leidsman zag geen overtreding van Brobbey, maar de manier van omkijken deed vermoeden dat laatstgenoemde het tegendeel verwachtte.

Rulli krijgt het vertrouwen van Steijn, maar gaat opzichtig in de fout

Op vrijdag gaf Steijn aan dat Rulli, ondanks geruchten in Spaanse media dat de Argentijn zou willen vertrekken uit Amsterdam, de eerste keeper van Ajax blijft. Volgens Steijn bleek er niets van de geluiden uit Spaanse hoek te kloppen en ook Rulli toonde tot op heden op geen enkele manier aan weg te willen. De doelman maakte sinds zijn komst naar Ajax in januari indruk door zich te laten zien als meevoetballende keeper met uitstekende reflexen. Toch waren ook de mindere kwaliteiten van Rulli zichtbaar. Zo ging hij tegen Union Berlin al in de fout door een slap schot door zijn handen te laten glippen. Op bezoek bij sc Heerenveen schatte Rulli tweemaal een hoge voorzet niet goed in en beide keren leverde dit een tegengoal op.

Tegen Augsburg leek het er in de openingsfase niet op dat Rulli veel te doen zou krijgen, maar de Duitsers kwamen naarmate de eerste helft vorderde beter in de wedstrijd. Dit leverde, door goed verdedigend werk van voornamelijk Jorrel Hato, lange tijd geen problemen op voor de Argentijn. Zelfs toen Rulli een bal in de voeten schoot van een tegenstander en gevaar richting het Ajax-doel dreigde, was daar Hato met een goede tackle.

Na 42 minuten stond het toch 1-0 voor de thuisploeg. Een voorzet vanaf rechts werd van richting veranderd, maar leek alsnog makkelijk te vangen voor Rulli. Niks bleek minder waar, want de keeper liet de bal door zijn handen glippen, waarna het laatste zetje op de doellijn kon worden gegeven door een aanvaller van Augsburg. In de tweede helft zorgden twee momenten van twijfel voor nog meer tegenslag voor Rulli. Na 69 minuten werd Sven Michel diep gestuurd, waarbij Rulli twijfelde of hij de bal kon onderscheppen. Door te besluiten een stap terug te doen, was de doelman kansloos op het harde schot van Michel in de korte hoek.

In de slotfase zorgde geklungel bij Taylor na een pass van Rulli ervoor dat er opeens meerdere aanvallers van de Duitse opponent voor de neus van de sluitpost opdoken. Met de mogelijke onzekerheid na twee eerder gemaakte fouten nog in het geheugen, was Rulli, normaal gesproken ijzig kalm in stressvolle situaties, nu te laat en vloerde Michel. De Duitse aanvaller benutte zelf de daarop gegeven strafschop.

Brent Tomassen (Twitter: @Brent_Tomassen | E-mail: b.tomassen@ajaxshowtime.com)

Ajax heeft zijn nieuwe thuisshirt gepresenteerd. Bestel hier het nieuwe thuisshirt voor het seizoen 2023/24!