Matig Ajax wint voor het eerst in 2023 en houdt de nul tegen FC Den Bosch

door NielsOpdam 4150

Ajax heeft woensdagavond met 0-2 gewonnen op bezoek bij FC Den Bosch. De Amsterdammers speelden een matige wedstrijd in Stadion De Vliert, maar wonnen dankzij een benutte strafschop van Dusan Tadić en een treffer van Kenneth Taylor. Hierdoor is Ajax geplaatst voor de achtste finales van de TOTO KNVB Beker en houdt het voor het eerst sinds 10 september 2022 de nul.

Bij de Amsterdammers ontbraken er tien (!) spelers. Steven Berghuis, Steven Bergwijn en Mohammed Kudus waren er zondag niet tijdens het uitduel met NEC Nijmegen en ontbraken woensdagavond opnieuw. Het drietal is ziek en Edson Álvarez en Jurriën Timber hebben zich daarbij inmiddels bijgevoegd. Brian Brobbey viel afgelopen zondag uit met een schouderblessure en ontbrak zo ook. Verder waren Florian Grillitsch, Youri Baas, Youri Regeer en Ahmetcan Kaplan niet van de partij.

Gerónimo Rulli begon in de basisopstelling en maakte zo zijn debuut voor Ajax. Lorenzo Lucca en Kian Fitz-Jim maakten ook hun basisdebuut in het eerste elftal van de Amsterdamse club. Verder mocht Owen Wijndal in de basisopstelling beginnen. Hierdoor begon Calvin Bassey in het centrum van de verdediging.

Met een hoop jeugdspelers op de bank kreeg Ajax na zeven minuten de eerste kans van de wedstrijd. Taylor dribbelde met de bal richting het zestienmetergebied van FC Den Bosch, waarna de Ajacied op goal schoot, maar zijn inzet ging naast het doel. De Amsterdammers hadden de bal, maar kwamen tot weinig kansen in De Vliert.

Na negentien minuten kreeg Ajax een strafschop mee. Taylor kreeg de bal binnen de zestien, waarna Dino Halilović fel inkwam. Aanvoerder Dusan Tadić ging achter de bal staan en benutte de penalty. De Ajax-aanvoerder schoot de strafschop goed binnen, waardoor de ploeg van Alfred Schreuder op een 0-1 voorsprong kwam.

In de periode na het doelpunt kreeg Ajax een aantal kansen. Davy Klaassen probeerde het met een omhaal, maar zag die poging een halve meter naast gaan. Ook Wijndal kreeg een mogelijkheid, maar zijn inzet ging voorlangs. Vlak daarna kreeg Ajax via Bassey nog een goede kopkans, maar de verdediger kopte de bal over. Tijdens deze periode was de beste kans voor Francisco Conceição. Hij schoot de bal op de lat.

Ajax begon ongewijzigd aan de tweede helft in Den Bosch. Nadat de tweede helft zeven minuten onderweg was, kwamen de Amsterdammers op een 0-2 voorsprong. Taylor schoot Ajax met een droge knal op een ruimere voorsprong in De Vliert. Na zijn doelpunt kreeg de middenvelder een gele kaart wegens provocerend juichen. Kort na zijn goal werd het duel even stilgelegd. Ajax wilde ingooien, maar er werden veel voorwerpen op het veld gegooid door de fans van FC Den Bosch.

Na de korte onderbreking en nadat de stadionspeaker een oproep deed, mocht Wijndal weer gaan ingooien. In de tweede helft kabbelde de wedstrijd richting het eind en waren de hoogtepunten spaarzaam. Na 69 minuten ging Ajax nog wel drie keer wisselen. Christian Rasmussen, Victor Jensen en debutant Olivier Aertssen kwamen in het elftal voor Conceição, Rensch en Taylor.

Vijf minuten voor tijd mocht Jorrel Hato ook zijn debuut maken in Ajax 1. Het zestienjarige talent viel in voor Wijndal. Ajax wint uiteindelijk met 0-2 in Den Bosch en mag zich nu gaan richten op het competitieduel van aanstaande zaterdag. De Amsterdammers spelen dan in eigen huis tegen FC Twente.

Opstelling FC Den Bosch:

Van der Steen; Mulders, Van den Bogert, Van Grunsven, Maas; Ahannach (77' Möller), Van der Heijden; Halilović (66' Van Bakel), Hammouti (77' Leijten), Verbeek (90+3' Patoulidis); Konings.

Wissels FC Den Bosch:

Sikking, Vrolijks, Van Hedel, Ryan, Möller, Van Bakel, Leijten, Hendriks, Patoulidis, Barglan.

Opstelling Ajax:

Rulli; Sánchez, Rensch (69' Aertssen), Bassey, Wijndal (85' Hato); Taylor (69' Jensen), Fitz-Jim, Klaassen; Conceição (69' Rasmussen), Lucca, Tadić.

Wissels Ajax:

Stekelenburg, Pasveer, Rasmussen, Hlynsson, Vos, Aertssen, Warmerdam, Gooijer, Banel, Hato, Jensen.

0-1 Dusan Tadić (20', pen.)
0-2 Kenneth Taylor (52')

- In aanloop naar deze wedstrijd sprak Ajax Showtime met voormalig Ajax-jeugdspeler Anass Ahannach. De middenvelder van FC Den Bosch vertelt uitgebreid over zijn periode in Amsterdam.
- Bij Ajax is Brian Brobbey een twijfelgeval. Daarnaast rekent trainer Alfred Schreuder nog niet op de spelers die afgelopen zondag tegen NEC afwezig waren.
- De kans is groot dat Gerónimo Rulli woensdagavond als doelman begint.