Fenomeen Haller schiet Ajax tegen Besiktas naar vijfde Champions League-zege

door Thijs Zwagerman 1876

Ajax heeft woensdagavond voor de vijfde keer op rij gewonnen in de Champions League. In een fors gewijzigde samenstelling, met de veelbesproken André Onana onder de lat, liepen de Amsterdammers op bezoek bij Besiktas eerst nog tegen een achterstand aan. Dankzij een uiterst productieve invalbeurt van Sébastien Haller wist Ajax de wedstrijd na de rust echter om te buigen. Door de 1-2 overwinning heeft Ajax zich nu definitief gekroond tot groepswinnaar in poule C.

Na zes minuten spelen loste Perr Schuurs een eerste waarschuwingsschot. De centrumverdediger schoof in en haalde van afstand dreigend uit, maar zijn inzet draaide te ver naar buiten en verdween naast. Na goed klaarleggen van Nicolás Tagliafico kreeg Mohamed Daramy even later een aardige schietkans, maar de buitenspeler schoot vanaf de rand van het strafschopgebied over het doel.

Aan de andere kant haalde rechtsback Valentin Rosier gevaarlijk uit, maar zijn schot verdween naast André Onana in het zijnet. Luttele minuten later was het echter wel raak. Uit een hoekschop van Besiktas veroorzaakte Noussair Mazraoui door een merkwaardige handsbal een strafschop. Rachid Ghezzal ontfermde zich over deze buitenkans en passeerde Onana - die nog wel naar de goede hoek ging - met een uitstekend genomen strafschop.

Na de openingstreffer viel Ajax ver terug. De Amsterdammers gaven veel ruimte weg in de omschakeling na balverlies en zagen Besiktas daar enkele keren dreigend uit worden. Zelf creëerde Ajax voor de rust nog wel goede kansen voor Dusan Tadić en andermaal Daramy, maar beide aanvallers vonden doelman Mert Günok op hun weg. In de slotminuten van de eerste helft reageerde Onana nog een keer zeer goed op een inzet van Cycle Larin en hielp Daramy opnieuw een grote kans om zeep door de bal naast te schieten. Zodoende stond het halverwege 1-0.

Ajax-trainer Erik ten Hag besloot hierom om in te grijpen en verving de onfortuinlijke Daramy in de rust voor Sébastien Haller. Met de Champions League-topscorer van Ajax in de ploeg kwamen de Amsterdammers binnen de kortste keren op gelijke hoogte. Lisandro Martínez bediende de diepgaande Nicolás Tagliafico met een perfecte steekbal, waarna Tagliafico er met een uiterste krachtinspanning in slaagde om Haller voor een leeg doel in staat te stellen om de gelijkmaker binnen te tikken. De invaller faalde niet en zette Ajax op 1-1.

Niet veel later kreeg dezelfde Haller opnieuw een aardige kans om te scoren, maar zijn harde inzet - half uit de draai genomen - ging ternauwernood over. Bij de derde goede kans voor de ingevallen spits was het vervolgens wel opnieuw raak. Een vrije trap van Tadić kwam via Martínez voor de voeten van Haller, die als zo vaak op de juiste plek stond en Ajax via de onderkant van de lat op voorsprong schoot. Het betekende zijn negende treffer dit Champions League-seizoen, waardoor Haller zich momenteel samen met Robert Lewandowksi topscorer van het Miljardenbal mag noemen.

Met invallers Jurriën Timber, Devyne Rensch, Daley Blind en Kenneth Taylor in de ploeg veranderde er niets meer aan de stand, al was Haller in de blessuretijd nog wel heel dichtbij zijn hattrick. De spits scoorde op aangeven van Neres, maar de Braziliaan bleek in buitenspelpositie te staan. Zodoende ging de derde treffer van Haller niet door, maar door zijn magistrale invalbeurt en twee treffers was de spits natuurlijk alsnog de gevierde man aan Ajax-zijde.

Opstelling Besiktas:

Gunok; Rosier, Vida, Montero (81' Uysal), Meras; Pjanic (81' Ucan), Topal (81' Hutchinson); Ghezzal (67' Batshuayi), Teixeira (59' Bozdogan), N'Koudou; Larin.

Wissels Besiktas:

Ucan, Batshuayi, Ozyakup, Bozdogan, Hutchinson, Uysal, Welinton, Karaman, Destanoglu.

Onana; Mazraoui (72' Timber), Schuurs (76' Rensch), Martínez, Tagliafico (76' Blind); Klaassen, Gravenberch, Berghuis (83' Taylor); Neres, Tadić, Daramy (46' Haller).

Gorter, Pasveer, Timber, Danilo, Rensch, Blind, Labyad, Haller, Taylor.

1-0 Rachid Ghezzal (22', pen.)
1-1 Sébastien Haller (54')
1-2 Sébastien Haller (69')

Kijk vooraf, in de rust en na afloop naar Studio Jaxie:

- Voormalig Ajacied Rydell Poepon voetbalde in het verleden in Turkije en kwam zodoende meerdere keren uit tegen Besiktas. Lees hier zijn vooruitblik op de wedstrijd!
- Yordi Yamali, voetbaljournalist en groot kenner van het Turkse voetbal, blikte eveneens vooruit op de wedstrijd tussen Besiktas en Ajax. Lees de voorbeschouwing met Yamali hier!
- Ajax won eerder in de groepsfase met 2-0 van Besiktas. Lees hier in een analyse hoe die zege destijds tot stand kwam!
- Ajax moet het woensdagavond doen zonder Edson Álvarez. Welke opties heeft Ten Hag om de Mexicaan te vervangen? Discussieer hier mee!

Wedtips

Wedden op andere Champions League-wedstrijden? Bekijk de quoteringen voor de topper tussen Manchester City - PSG en andere wedstrijden!