Álvarez ontbreekt tegen Besiktas: wie kiest Ten Hag als zijn vervanger?

door Bart Veenstra 61

Álvarez ontbreekt tegen Besiktas: wie kiest Ten Hag als zijn vervanger?

door Bart Veenstra 61

Laatst geüpdatet

Erik ten Hag zal een belangrijke keuze moeten maken vanwege de schorsing van Edson Álvarez. De Mexicaan is normaal gesproken de controlerende middenvelder in het basiselftal van Ajax, al zal Ten Hag het in het Champions League-duel met Besiktas op een andere manier moeten oplossen.

Álvarez speelde dit seizoen vrijwel alle wedstrijden. De middenvelder was er twee keer niet bij en in die wedstrijden loste Ten Hag de afwezigheid van de Mexicaan verschillend op. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal koos Ten Hag voor een blok met Daley Blind en Ryan Gravenberch op het middenveld. Ajax verloor dat duel met 0-4 van PSV en werd, zeker na de rode kaart voor Nicolás Tagliafico, in de omschakeling overlopen door de Eindhovenaren. Dat dit de eerste wedstrijd van het seizoen was en vele internationals pas nét terug waren van hun vakantie, mag echter niet vergeten worden.

Half oktober ontbrak Álvarez opnieuw tijdens een wedstrijd van Ajax. Vanwege interlandverplichtingen met Mexico was de middenvelder niet op tijd terug voor het uitduel met sc Heerenveen. In dat duel werden behoorlijk wat kansen weggegeven. De thuisploeg wist er meerdere malen zeer gevaarlijk uit te komen via de omschakeling, nadat de afvallende bal niet werd veroverd door spelers van Ajax. Normaal gesproken staat Álvarez er om die afvallende bal op te pakken en zodoende was diens afwezigheid enorm voelbaar in het Abe Lenstra Stadion.

Ten Hag zal dan ook een belangrijke keuze moeten maken met het oog op de vervanger van Álvarez. Kiest hij voor een vergelijkbare speler, dat wil zeggen een balansbewaker, of kiest hij voor een meer aanvallend ingestelde speler op het middenveld? Hieronder zijn wat opties onder elkaar gezet.

Klaassen als vervanger van Álvarez

De meest simpele keuze die Ten Hag kan maken, is door Álvarez te vervangen voor Davy Klaassen. In dat geval komt een wisselspeler - die overigens erg dicht tegen een basisplaats aan zit - in het veld en hoeft Ten Hag met zijn overige spelers niet te schuiven. Klaassen heeft bovendien ervaring op de positie waar Álvarez nu speelt. Tijdens de eerste seizoenshelft van het vorige seizoen zat Álvarez nog vaak op de bank en was het Klaassen die een blok vormde met Gravenberch op het middenveld.

Blind op de plek van Álvarez, Tagliafico linksback

Ten Hag kan er ook voor kiezen om terug te vallen op Blind als controlerende middenvelder. In dat geval zou Blind een blok vormen met Gravenberch. Laatstgenoemde zal in dat geval meer rechts in de zone komen te spelen, terwijl Blind links in de zone zal komen te voetballen. Kiest Ten Hag voor deze optie, zou hij Nicolás Tagliafico als linksback kunnen laten spelen.

Schuurs achterin, Timber naar het middenveld

Een andere optie die Ten Hag mogelijk overweegt, is door Perr Schuurs op te stellen als rechter centrale verdediger. In dat geval zou Jurriën Timber doorschuiven naar het middenveld. Ten Hag heeft deze optie vaker de kans gegeven op de momenten dat hij Schuurs liet invallen en Timber op dat moment liet staan.

Taylor op de plek van Álvarez

Ten Hag zou er ook voor kunnen kiezen om Kenneth Taylor voor de leeuwen te gooien. De talentvolle middenvelder maakt dit seizoen zijn minuten vooral in Jong Ajax. In het eerste elftal van Ajax kwam hij dit seizoen in vier duels, waarvan elke keer als invaller, in actie. In de Champions League staat de teller op dertien minuten. Ten Hag heeft in het verleden vaker een jonge speler de kans gegeven in de Champions League, waardoor een basisplaats van Taylor zeker tot de mogelijkheden behoort. Dat Taylor maandagavond niet in de selectie van Jong Ajax zat, zou mogelijk een hint kunnen zijn naar speelminuten bij Ajax 1 op woensdagavond tegen Besiktas.

Martínez op het middenveld, Blind naar het centrum, Tagliafico linksback

Het zal veel geschuif opleveren, maar een optie is wel: Lisandro Martínez op het middenveld, Blind in het centrum van de achterhoede en Tagliafico als linksback. Ten Hag lijkt gezien zijn verleden geen grote voorstander van te veel verschuivingen en daardoor lijkt deze optie niet heel realistisch.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Poll: Voor welke optie moet Ten Hag gaan?
0%
0%
0%
0%
0%

Scoort Haller de openingstreffer tegen Besiktas? Ontvang 4,33 keer je inzet!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties