Kweekvijver: Ayyildiz en Nash imponeren bij sterk Ajax O16, dat naast titel ISR Elite Cup grijpt

door Bram Bark 22

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Ayyildiz en Nash imponeren bij sterk Ajax O16, dat naast titel ISR Elite Cup grijpt

door Bram Bark 22

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax O16 heeft het seizoen goed afgesloten door indruk te maken op de ISR Elite Cup. De jonge Amsterdammers wonnen alle wedstrijden in de poulefase en kregen daarin geen enkel doelpunt tegen. Uiteindelijk verloor Ajax O16 de finale van de leeftijdsgenoten van AZ. De ploeg van trainer Frank Korpershoek speelde afwisselend met vier of drie verdedigers en oogde zeer stabiel. In Hassan Ayyildiz en Pharrell Nash had Ajax twee van de smaakmakers van het toernooi in de gelederen. Ajax Showtime blikt terug op de ISR Elite Cup.

Foto's: Safiullah Momen.

Ajax reisde zonder Levi Acheampong (vakantie gekregen) en Jivayno Zinhagel (met O15 mee naar het Marveldtoernooi) af naar Zwolle. Voor Victor van der Aa, Jozef Misignha en Jaydion Polonius stond het toernooi in het teken van afscheid nemen; zij verlaten Ajax. Op zaterdag stonden vijf poulewedstrijden op het programma, van ieder een half uur. Ajax zat in de poule met AGF Aarhus, FC Metz, Borussia Dortmund, Fenerbache en ISR.

AGF Aarhus - Ajax (0-3)

Ajax had weinig te duchten van de tegenstander uit Denemarken. Tyrese Teuwsen was al dicht bij de openingstreffer nadat hij een indraaiende voorzet van Sesynijo Tilborg maar nipt naast kopte, maar na ruim een kwartier was het Nash die wel de ban brak. De spits kapte op de rand van het zestienmetergebied zijn tegenstander uit en schoot met links de bal in de verre kruising. AFG Aarhus kwam nauwelijks op de helft van Ajax en de ploeg van trainer Korpershoek wist dat overwicht in het restant van de wedstrijd om te zetten in nog eens twee doelpunten. Na een goede verdedigende ingreep van Leroy Fränkel kon Nash er aan de rechterkant vandoor. De rappe aanvaller legde de bal perfect op het hoofd van Teuwsen, die ditmaal keurig binnenkopte. In de laatste minuut van de wedstrijd benutte Tilborg nog een strafschop, die werd gegeven omdat Jaydion Polonius onderuit werd gelopen. Zo begon Ajax goed aan het toernooi en werd AGF Aarhus met 0-3 verslagen.

FC Metz - Ajax (0-2)

In de tweede wedstrijd trof Ajax het fysiek sterke FC Metz. De Amsterdammers waren minder dominant dan in de eerste wedstrijd van de dag, maar gaven wederom weinig weg en werden zelf wel een aantal keren gevaarlijk. De openingstreffer was een hele mooie. Jozef Misignha stuurde Teuwsen diep met een lange bal en de aanvaller lobte de bal over de uitkomende keeper heen in het doel. Vlak voor tijd viel de beslissing toen ook Nash zijn tweede van het toernooi maakte. Ayyildiz gaf voor en bij de tweede paal kopte Teuwsen de bal terug op Nash, die de wedstrijd in het slot gooide door binnen te schieten.

Ajax - ISR (2-0)

Ook in de derde wedstrijd was Ajax vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij. Maar waar in de eerste twee wedstrijden de Amsterdammers de tegenstander niet gevaarlijk lieten worden, was dit tegen het talententeam uit Zwolle anders. Ajax kwam op voorsprong door wederom een mooi doelpunt van Nash. De spits ontving de bal van Nnamdi Koka, draaide open en schoot de bal hard tegen de onderkant van de lat. Het duurde even voordat de grens- en scheidsrechter doorhadden dat de bal over de lijn was, maar uiteindelijk wees de leidsheer naar de middenstip. De grootste kans voor ISR kwam vlak na de openingstreffer. Een tegenstander liep ongehinderd door de as van het veld richting doelman Guiliano Bonevacia, die knap redding bracht, maar daar wel geblesseerd bij raakte. Op aangeven van Thijmen Romers zette Nash Ajax op 2-0. Via een halve omhaal en een kopbal was de spits nog dicht bij een hattrick. ISR raakte nog de lat.

Ajax - BVB Dortmund (1-0)

Aan alles was zichtbaar en voelbaar dat dit de wedstrijd was waar het om ging in de poulefase. Dortmund stond met zeven punten uit drie wedstrijden op de tweede plaats achter Ajax. De wedstrijd kon twee kanten op. Over en weer werden speldenprikjes uitgedeeld, maar meer dan dat ook niet. Ajax speelde niet zoals in de eerste wedstrijden in een 3-4-3-opstelling, maar 4-3-3, met middenvelders Romers en Joeri Cruden als centrale duo achterin. Een typische 0-0, 0-1 of 1-0 wedstrijd werd beslist door de individuele klasse van Ayyildiz. De creatieve middenvelder toonde zijn sublieme traptechniek door een vrije bal, die op het eerste oog op een ideale plek lag voor een rechtspoot, met zijn favoriete linker hard in de verre hoek te schieten. In de slotfase kreeg Nash nog de kans om zijn vijfde van het toernooi te maken, maar hij schoot oog-in-oog met de Duitse doelman op zijn voet.

Ajax - Fenerbache (3-0)

De Turken, gesteund door een groepje fanatieke supporters, kregen in een half uur slechts één kans en die werd uitstekend gekeerd door Mark Engel. Verder was het woord aan Ajax. Eerst bijna een déjà vu: Ayyildiz schoot een vrije trap vanaf de rand van het zestienmetergebied ditmaal op de lat. Een kleine minuut later was het wel raak. Nash draaide, niet voor het eerste dit toernooi, goed weg bij zijn tegenstander om vervolgens in de verre hoek succesvol doel te treffen. Daarna was het wachten op meer doelpunten. Miguel Joao da Silva verzuimde een puike voorzet van Teuwsen om te zetten in een doelpunt en Nash wist nog de lat te raken. Doelpunten kwamen er nog wel. Linksback Amin Bouchouari scoorde op aangeven van Teuwsen en Ayyildiz benutte nog een strafschop: 3-0.

Eindstand eerste poule:

Group B Gespeeld Punten Doelsaldo
Ajax 5 15 11
BVB Dortmund 5 8 1
FC Metz 5 7 0
AGF Aarhus 5 6 -1
Fenerbache 5 3 -4
ISR 5 1 -7

De groepswinst betekende plaatsing voor de Champions League-poule, die op zondag werd afgewerkt. Ajax trof daarin Benfica en Touzani.

Ajax - Benfica (0-2)

Dag twee begon direct met een mooi affiche. Ajax, dat opnieuw met vier verdedigers speelde, had het lastig tegen Benfica. De Amsterdammers creëerden weinig en gaven de Portugezen de ruimte om gevaarlijk te worden. Een snelle uitbraak van Benfica resulteerde in de 0-1. Romers en Marley Alvarez Perez schatten een hoge bal niet goed in en een tegenstander maakte daar dankbaar gebruik van door de bal de kruising in te schieten. Het wedstrijdbeeld veranderde niet en dus was het niet verrassend dat Benfica op 0-2 kwam. Met enig fortuin kreeg een Portugees vlak voor Engel de bal en besliste de wedstrijd. De eerste tegendoelpunten en het eerste puntenverlies waren een feit.

Ajax - Touzani (2-0)

Na de nederlaag tegen Benfica was winst tegen Touzani noodzakelijk om de halve finale te bereiken. Het team van de bekende straatvoetballer bestond uit een mengelmoes van O17-spelers van onder andere Willem II, FC Dordrecht, Sparta en een aantal hoog aangeschreven amateurteams. Ajax was heer en meester en leek weer in de schwung van de zaterdag te komen. Ajax liet een aantal grote mogelijkheden onbenut, maar de vierde grote kans voor de Amsterdammers was raak. Fränkel veroverde de bal, stoomde op en stuurde Nash de diepte in. De kleine spits liet zien sterk te zijn en zette zijn grotere tegenstander opzij, waarna hij oog-in-oog met de doelman de bal in hoek legde. Ajax bleef de bovenliggende partij en gaf nauwelijks kansen weg. Nadat Nash een grote kans had laten liggen, lukte het hem even later wel. Romers gaf een lange bal op Teuwsen en die tikte de bal net voor de neus van de uitkomende doelman van Touzani weg. Vervolgens botsten de goalie en Teuwsen. De bal bleef liggen voor Nash, die in een leeg doel zijn makkelijkste van het toernooi maakte.

Eindstand Champions League-groep:

Groep B Gespeeld Punten Doelsaldo
SL Benfica 2 6 4
Ajax 2 3 0
Touzani 2 0 -4

Ajax plaatste zich als tweede voor de halve finale, waarin FC Metz de tegenstander was.

Halve finale: FC Metz - Ajax (0-2)

Door de overwinning op Touzani mocht Ajax zich in de halve finale melden. Daarin trof het FC Metz. Eerder in de poulefase werd het 2-0 en de halve finale werd een herhaling van facetten. De fysiek sterke Fransen konden opnieuw geen vuist maken in het duel waarin Korpershoek weer voor vier verdedigers koos. Ajax kwam op voorsprong door de tweede rake vrije trap van Ayyildiz. De tweede goal van de wedstrijd kwam op naam van Nash. Hij kopte de bal, die terugkwam van de lat na een afstandsschot van Eternal Barron, van dichtbij binnen.

Finale: Ajax - AZ (1-1)

Een Nederlandse finale. AZ had in de halve finale na strafschoppen afgerekend met Benfica. Ajax was de sterkste in de finale, maar waar vaak dit toernooi gesteld kon worden dat tegenstanders geen kans hadden, was dat tegen AZ niet zo. De eerste klap in de finale werd uitgedeeld door Ajax. En hoe kan het eigenlijk ook anders: Nash was daar verantwoordelijk voor. De wind stond gunstig voor de aanvaller en dus besloot hij het van grote afstand te proberen. En met succes. De bal vloog over de AZ-doelman tegen de touwen. De tweede Amsterdamse treffer hing vervolgens in de lucht, maar deze kwam er niet. In de tegenstoot sloeg AZ toe en zodoende sleepten de Alkmaarders er een strafschoppenreeks uit. AZ trok aan het langste eind en zodoende kwam er na de bekerwinst geen tweede prijs bij voor Ajax O16.

Verdedigend ijzersterk Ajax, ondanks wisselende formatie

Ajax kreeg zaterdag geen enkel doelpunt tegen en gaf ook maar weinig kansen weg. De Amsterdammers durfden door te stappen op tegenstanders en heroverden de bal daardoor vaak hoog op het veld. Als het heroveren niet direct lukte, dan was Ajax’ druk wel voldoende om een tegenstander te dwingen tot een lange bal, die dan meestal prooi voor een Ajacied was. Korpershoek koos in wedstrijden tegen de sterkere tegenstanders steeds voor vier verdedigers in plaats van drie. Ajax gaf daardoor minder ruimte weg achter de laatste linie en diepgaande middenvelders werden beter opgevangen. Het zorgde voor een zeer stabiel ogend Ajax. Iets wat in de competitie niet altijd zo was.

Doelpuntenmachine Nash

Nash werd met acht doelpunten topscorer van de ISR Elite Cup. De spits combineert zijn snelheid met de nodige fysieke kracht en doelgerichtheid. Nash was bij vrijwel al het gevaar van Ajax betrokken en produceerde een aantal wonderschone treffers. Het talent was constant aanspeelbaar in de kleine ruimtes hoog op het veld.En wanneer hij ingespeeld werd, maakte hij goede keuzes. Op de juiste momenten liet Nash de bal vallen en op de juiste momenten draaide hij verrassend weg bij zijn tegenstanders. De spits is lastig van de bal te krijgen en sticht met zijn diepgang veel gevaar. Nash was in vorm het afgelopen weekend en won de topscorerstitel, maar deed ook een gooi naar de titel van ‘beste speler van het toernooi’.

Kweekvijver: Ayyildiz en Nash imponeren bij sterk Ajax O16, dat naast titel ISR Elite Cup grijpt
Nash (rechts) na zijn doelpunt in de finale tegen AZ. Barron (links) viert het feestje mee.

Dribbels en traptechniek van smaakmaker Ayyildiz

De speler die zich daadwerkelijk ‘beste speler van het toernooi’ mag noemen, is Ayyildiz. De middenvelder kende een moeilijke eerste seizoenshelft. Hij zat vaak op de bank en verdween langzamerhand uit beeld bij Nederland O16. Maar Ayyildiz laat steeds vaker weer zijn kwaliteiten zien, zo ook op de ISR Elite Cup. De spelverdeler dribbelde op zijn Ayyildiz’s tegenstanders voorbij op het middenveld, was goed aanspeelbaar tussen de linies en toonde meermaals zijn uitstekende traptechniek. Met zijn linker schoot Ayyildiz twee keer een vrije trap raak. Dribbelen op zijn Ayyildiz's houdt in dat je rustig de situatie bekijkt en vervolgens, met veel balcontacten met beide voeten, tegenstanders passeert.

Kweekvijver: Ayyildiz en Nash imponeren bij sterk Ajax O16, dat naast titel ISR Elite Cup grijpt
Ayyildiz ontvangt de trofee voor beste speler van het toernooi.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.