Bijl nieuwe trainer Ajax O16, club stapt af van traditionele trainerswissel

door Bram Bark 38

Bron Ajax Showtime

Bijl nieuwe trainer Ajax O16, club stapt af van traditionele trainerswissel

door Bram Bark 38

Bron Ajax Showtime

Stan Bijl is vanaf komend seizoen de trainer van Ajax O16. De ex-doelman, die de hele jeugdopleiding van Ajax doorliep, vervangt Frank Korpershoek, die op zijn beurt Bijl vervangt als trainer van Ajax O14. De 29-jarige Bijl zal het volledige seizoen voor de groep bij O16 staan. De traditionele wissel in de winterstop met de trainer van O15 gaat namelijk niet meer plaatsvinden.

Bijl slaagde er bij Ajax als speler niet in om het eerste elftal te bereiken en vervolgde zijn carrière bij NEC. Al snel kwam het besef dat hij niet zou doorbreken in het profvoetbal en besloot de doelman zich te richten op een trainerscarrière. Na dienstverbanden als keeperstrainer in de jeugd van zowel NEC als Ajax, werd Bijl in Amsterdam eindverantwoordelijke van Ajax O13-2. Na vier seizoenen werd de Hoornaar gepromoveerd tot hoofdtrainer O13/O14.

Dit seizoen werd Bijl met Ajax O14 overtuigend kampioen in de najaarscompetitie en eindigde het in de voorjaarscompetitie op de tweede plek achter PSV. De strijd om het algehele kampioenschap werd met 3-2 verloren van de Eindhovenaren. Korpershoek gaat na twee seizoenen als hoofdtrainer O15/O16 aan de slag bij O14. Met Ajax O16 wist de ex-speler van Telstar woensdag nog de beker te winnen.

Bijl komt voor een groep te staan met een hoop nieuwe gezichten. Ajax O16 versterkte zich namelijk met zes nieuwe spelers. Middenvelders Mohamed Abdalla en Sam Cuntapay kwamen over van respectievelijk PSV en Almere City, Ghalil Bousnane en Marouane Bentaleb van Sparta, en Enes Isik en Luca de Baat van Excelsior.

Ajax’ traditionele trainerswissel

De trainers van Ajax O15 en O16 wisselden de laatste jaren halverwege het seizoen om. Zo kregen de spelers in één seizoen met twee trainers te maken en dus ook met twee verschillende werkwijzen. Ajax stapt komend seizoen af van die traditionele wissel. Zodoende krijgen de trainers langer de tijd om hun visie over te brengen op de spelers en het team naar hun hand te zetten. Dit betekent dat volgend seizoen Rik Verhage de vaste trainer is van Ajax O15 en Bijl van O16. Onlangs stelde Ajax Paul Nuijten aan als eindverantwoordelijke voor Ajax O17. De Amsterdammers zijn nog op zoek naar een trainer voor O19.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.