Ajax O16 legt beslag op beker na spannende finale tegen FC Utrecht O16

door Jon van Dam 69

Ajax O16 heeft ten koste van FC Utrecht O16 de bekerfinale gewonnen. Op Sportpark de Toekomst was het team van Frank Korpershoek in een spannende wedstrijd met 3-2 te sterk. Namens Ajax waren Pharell Nash, Miguel João da Silva en Marley Alvarez Perez trefzeker.

Het duurde niet lang voordat Ajax O16 voor het eerst gevaar stichtte tijdens het duel. In de tweede minuut schoot een hoekschop door naar de tweede paal, waar Kennynho Kasanwirjo de bal binnen leek te kunnen lopen. Hij schoot de bal via een tegenstander in het zijnet. Vijf minuten later meldde ook FC Utrecht zich voor het vijandelijke doel. Een schot vanaf de rechterkant werd door doelman Mark Engel met de vingertoppen naast getikt.

Na een kwartier spelen opende Ajax de score. Hasan Ayyildiz zette Nash met een geweldige steekpass oog in oog met de doelman van FC Utrecht. De spits van Ajax bleef kalm en schoof de bal in de rechterhoek: 1-0. Het duurde vervolgens vijftien minuten totdat Ajax het volgende gevaar produceerde. Na een goede aanval kwam de bal bij Levi Acheampong, die een schietkans kreeg binnen het strafschopgebied. Het was druk om hem heen en dus kreeg hij de bal niet lekker op doel geschoten.

Ajax kent overtuigende fase in eerste helft

In de 31e minuut verdubbelde Ajax de voorsprong. Jivayno Zinhagel gaf een voorzet vanaf de linkerkant en João da Silva kwam bij de tweede paal knap voor zijn man. Laatstgenoemde kopte van dichtbij de 2-0 tegen de touwen. Na zijn goal bleek João da Silva het op zijn heupen te hebben. De spits zette een tegenstander voor schut door hem op de achterlijn een weergaloze panna te geven. Vervolgens kwam de bal voor de voeten van Acheampong. De middenvelder haalde uit, maar zag zijn inzet gekeerd worden.

Nadat FC Utrecht in de slotfase van de eerste helft al twee grote kansen om zeep had geholpen, viel in de tweede minuut van de extra tijd alsnog de aansluitingstreffer. Ajax verloor op knullige wijze de bal achterin. FC Utrecht combineerde vervolgens en er ontstond een scoringskans. De bal werd daarna in de korte hoek geschoten: 2-1.

In het tweede bedrijf kwam FC Utrecht het gevaarlijkste uit de startblokken. Een speler van de bezoekers leek een vrije schietkans van dichtbij te krijgen, maar zijn schot werd op het laatste moment geblokt. In de 53e minuut creëerde Ajax een grote kans. Doelpuntenmaker Nash kreeg een vrije schietkans, maar schoot de bal net naast de verkeerde kant van de paal. Niet veel later werd Acheampong vervangen door Sesynijo Tilborg.

Na 55 minuten spelen kwam FC Utrecht op gelijke hoogte. Een schot van afstand viel via de binnenkant van de linkerpaal zomaar binnen: 2-2. Ajax voerde in de 63e minuut een dubbele wissel door. Leroy Fränkel en Tyrese Teuwsen vervingen Zinhagel en Joao da Silva. De twee invallers zetten in de 75e minuut een aanval op. Fränkel bereikte de achterlijn en gaf een voorzet richting de tweede paal. Teuwsen kreeg een vrije kopkans, maar kopte de bal recht in de handen van de doelman.

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!

Alvarez Perez bezorgt Ajax in absolute slotfase de bekerwinst

In de 78e minuut maakte Ajax alsnog de belangrijke 3-2 via een geweldige aanval. Thijmen Romers stak Fränkel goed weg. De rechtsback trok de bal terug en Alvarez Perez schoot de bal tegen de touwen! Ajax zette vervolgens alles op alles om de voorsprong te verdedigen, wat resulteerde in gele kaarten voor Romers en Engel. De laatstgenoemde moest in de vierde minuut van de blessuretijd handelend optreden op een schot van afstand van FC Utrecht. Engel was in de slotfase nogmaals heel belangrijk voor Ajax. Hij was twee keer alert en hield Ajax op de been. Teuwsen verzuimde vlak voor tijd om Ajax op 4-2 te zetten, maar dat mocht uiteindelijk niet baten. Ajax O16 is de bekerwinnaar!

FT | Ajax O16 - FC Utrecht O16 (3-2)