Jong Ajax in laatste duel voorbereiding onderuit bij Volendam

door BadembaBarrie 21

Jong Ajax is zaterdagmiddag hard onderuit gegaan op bezoek bij FC Volendam. In de laatste oefenwedstrijd voor de start van de competitie verloor de ploeg van trainer John Heitinga met 4-2 van de mannen van Wim Jonk.

De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut stilte voor de tragisch overleden Noah Gesser. Zowel de spelers van Jong Ajax als die van FC Volendam droegen om diezelfde treurige reden rouwbanden.

In de openingsfase probeerden beide ploegen van achteruit op te bouwen en zo de aanval te zoeken. In de eerste twintig minuten resulteerde dat in kansen voor beide goals. De Amsterdammers kwamen via Sontje Hansen en Kristian Hlynsson door over de rechterkant, maar Naci Ünüvar slaagde er niet in de lage voorzet met zijn hak binnen te werken. Aan de overzijde kregen Robert Mühren en Joey Antonioli mogelijkheden om uit te halen vanuit de zestien. Mührens schot werd echter geblokt en dat van Antonioli zeilde over.

Het tot dan toe gevaarlijkste moment van de wedstrijd ontstond na 25 minuten. Uit een hoekschop van Max de Waal wist Eric Llansana de bal knap met de hak richting doel te vuren. Zijn poging belandde echter tegen de paal.

Na een half uur ging het ineens hard. Volendam pakte de leiding via een goed schot van Daryl van Mieghem in de verre hoek. Twee minuten later leek Jong Ajax op 1-1 te komen, want Christian Rasmussen ging met de bal alleen op weg naar doelman Barry Lauwers. Laatstgenoemde wist de poging van de spits echter te stoppen en uit de tegenaanval ging de bal er voor Volendam wel in. Ditmaal was het Ibrahim El Kadiri die raak schoot. De gifbeker moest voor Jong Ajax echter helemaal leeg, want ook Robert Mühren trof doel. Uit een voorzet kopte hij de bal beheerst in de verre hoek.

Jong Ajax leek het helemaal kwijt. De ploeg leed veelvuldig balverlies op eigen helft en had zomaar met een 4-0 achterstand de rust in kunnen gaan. De poging van El Kadiri werd echter goed gestopt door Charlie Setford. Aan de overzijde had het ook nog 3-1 kunnen worden toen Ünüvar weggestuurd werd over de linkerflank. Hij wist echter Rasmussen noch Hansen te vinden, die anders vrij inschieten hadden. Zodoende stond het 3-0 bij rust.

Tien minuten na rust leek Jong Ajax terug in het duel te komen. Middels een fraaie individuele actie lokte Ünüvar een overtreding op de rand van de Volendamse zestien af. De daaropvolgende vrije trap was een prooi voor Max de Waal, die hem fraai langs de muur in de korte hoek krulde. De hoop op een comeback was echter van korte duur, want twee minuten later lag de bal alweer in het Amsterdamse net. Mühren mocht zijn tweede van de middag bijschrijven nadat hij één op één met Setford rustig bleef.

Mede door de vele en regelmatige wissels wist de wedstrijd in het vervolg lang niet meer op stoom te komen. Jong Ajax zocht de aanval en Volendam zakte wat in, maar de Amsterdamse beloften slaagden er zelden in om echt dreigend te worden. Lukte dat wel, dan was de eindpass niet goed. Desalniettemin werd er na 75 minuten toch gescoord. Donny Warmerdam kwam na een goede aanval één op één met Lauwers en tikte beheerst binnen.

Wie hoopte dat het doelpunt tot een Amsterdams slotoffensief zou leiden, kwam echter bedrogen uit. Verder van een kopbal die goed gepakt werd door doelman Lauwers kwam Jong Ajax namelijk niet en dus eindigt de voorbereiding met een nederlaag.

Opstelling FC Volendam:

Lauwers; Kasius (Flint 74'), B. Plat (Eerdhuijzen 46'), Mirani, James (Hilton 66'); A. Plat (Ben Sallam 46'), Twigt (Johnson 74'), Antonioli (Visser 61'); Van Mieghem (Panka 87'), Mühren (Beers 66'), El Kadiri (Kaars 46')

Wissels FC Volendam:

Stankovic, Vlak, Kaars, Eerdhuijzen, Beers, Ben Sallam, Panka, Flint, Visser, Hilton, Johnson

Setford; Van Gelderen (Van der Sloot 62'), Llansana (Yah 46'), Hillen, Salah-Edinne; Warmerdam, De Waal, Hlynsson; Hansen (Giovanni 46'), Rasmussen (Douglas 78'), Ünüvar (Kjaer 62')

De bank: Roggeveen, Douglas, Van der Sloot, Musampa, Dirksen, Yah, Giovanni, Kjaer

1-0 Daryl van Mieghem (31')
2-0 Ibrahim El Khadiri (33')
3-0 Robert Mühren (40')
3-1 Max de Waal (55')
4-1 Robert Mühren (57')
4-2 Donny Warmerdam (76')

- Voorafgaand aan de oefenwedstrijd zal er vanwege het overlijden van jeugdspeler Noah Gesser (16) een minuut stilte gehouden worden. Daarnaast spelen de spelers van Jong Ajax met rouwbanden.