Jong Ajax begint 2022 met solide overwinning op Jong FC Utrecht

door BadembaBarrie 157

Jong Ajax is het nieuwe jaar begonnen met een overwinning bij Jong FC Utrecht. Op Trainingscomplex Zoudenbalch waren de Amsterdamse beloften overwegend de betere ploeg en kwamen ze na een weifelend begin verdiend op voorsprong. In de tweede helft werden meerdere honderd procent kansen verspeeld, waardoor de wedstrijd tot het einde spannend bleef. Vlak voor tijd werd er uiteindelijk alsnog voor een tweede maal gescoord waardoor de wedstrijd in 0-2 eindigde.

Het duel was nauwelijks een minuut oud of Jong Ajax had al op achterstand kunnen en misschien wel moeten staan. Utrecht-speler Mees Rijks kreeg op een paar meter van het doel een poging van een ploeggenoot op zijn voeten, maar schrok daar zo van dat hij de bal niet meer op doel kreeg. In de minuten daarna leken de Amsterdamse beloften even met de rug tegen de muur te komen staan, maar al gauw herpakten ze zich en kregen ze steeds meer grip op de wedstrijd.

Het resulteerde na vier minuten al in een kans voor Youri Regeer, die weggestuurd werd, maar in de zestien te lang twijfelde tussen afgeven of zelf schieten. Zijn voorzet werd uiteindelijk eenvoudig uit de doelmond gehaald. Na ruim een kwartier zette Regeer zijn naam alsnog op het scorebord. De middenvelder van dienst werd aangespeeld in de zestien, leek bij het wegdraaien even de bal te verspelen, maar won deze op inzet terug en schoot hem vervolgens beheerst laag in de linkerhoek voor 0-1.

Wie verwachtte dat de voorsprong de grip van Jong Ajax op het duel zou verstevigen, kwam bedrogen uit. Jong Utrecht werd sterker en gevaarlijker en had het aan de eigen slordigheid in de laatste fase te danken dat het Jong Ajax niet serieus in de problemen bracht. Daar kwam bij dat de flink gewijzigde verdediging, met onder meer debutant Olivier Aertssen, zich uitstekend staande hield tegen de Utrechtse druk. Omdat de thuisploeg niet verder kwam dan een wilde poging van Ayman Sellouf, hield Jong Ajax de voorsprong zonder al te veel problemen vast tot aan de rust.

In het eerste kwartier na rust viel er beduidend meer doelgevaar te bespeuren dan in het laatste half uur van de eerste helft. Eerst ontsnapte Jong FC Utrecht nadat een voorzet van Kian Fitz-Jim dusdanig van richting werd veranderd dat de bal maar net langs de tweede paal ging. Aan de andere kant mocht Jong Ajax van geluk spreken dat Remco Balk zijn schot van de lijn gehaald zag worden.

Na een klein uur hadden de Amsterdamse beloften echter op 0-2 móeten komen toen Giovanni alleen op Kevin Gadelaa af ging. De Braziliaan omspeelde de doelman, maar kreeg de bal vervolgens uit een toegegeven lastige hoek niet meer tussen de palen. Ruim vijf minuten later kreeg hij opnieuw een grote kans. Christian Rasmussen omspeelde aan de rechterkant van de zestien de keeper en legde de bal vanaf de achterlijn terug op de rand van het strafschopgebied. Daar kwam Giovanni aanstormen, maar die schoot de bal net naast het doel, dat alleen nog maar bewaakt werd door verdedigers.

Naarmate de wedstrijd dichter naar zijn einde toekroop, kreeg Jong Ajax het duel steeds beter onder controle. Zonder grote kansen te creëren, was het duidelijk de gevaarlijkere ploeg en had het van Jong FC Utrecht vrij weinig te vrezen. Zelf kreeg Jong Ajax nog wel een grote kans in de schoot geworpen via Fitz-Jim, die de bal op kon pikken na balverlies van Utrecht in de eigen zestien. De middenvelder omspeelde zijn tegenstander behendig, maar Gadelaa kon de bal nog net tot corner verwerken.

In de extra tijd scoorde Jong Ajax alsnog de tweede goal waar het recht op had, al was het een aparte. Gadelaa had de bal aan zijn voeten, maar had hem dusdanig slecht onder controle dat Rasmussen kon afpakken. De Deen dribbelde eerst nog tegen de paal aan, maar werkte de bal uiteindelijk wel binnen, waardoor hij de einstand op 0-2 bepaalde.