Invaller Taylor bezorgt Ajax in verlenging de overwinning op FK Bodø/Glimt na knotsgek duel

door Jon van Dam 10811

Ajax heeft de volgende ronde van de Conference League bereikt na een knotsgekke return bij FK Bodø/Glimt. Invaller Kenneth Taylor scoorde in de verlenging de winnende goal voor de Amsterdammers. In de eerste helft scoorde Steven Berghuis de eerste treffer.

In het eerste kwartier van de wedstrijd kreeg de thuisploeg twee goede mogelijkheden om de score te openen. Eerst schoot oud AZ’er Hakon Evjen de bal laag richting de vijandelijke goal. Diant Ramaj wist de bal knap naast te tikken. Even later moest de Duitse sluitpost weer handelend optreden. FK Bodø/Glimnt weer gevaarlijk via Saltnas, maar zijn kopbal kon knap gepakt worden.

In de 34e minuut kwam Ajax uit het niets op een 0-1 voorsprong. Uit een spaarzame counter wist Brian Brobbey zijn collega Berghuis te bereiken die de bal feilloos in de bovenhoek knalde. Enkele ogenblikken later hield Kristian Hlynsson geen rekening met de inlopende Jens Petter Hauge, die de bal recht op Ramaj tikte. Gelukkig voor Ajax verdween de bal naast het doel van de Amsterdammers. FK Bodø/Glimt voetbalde nog een aantal kansen bij elkaar, maar wist het doel niet te vinden in het eerste bedrijf. Ajax kreeg in de 43e minuut een tegenvaller te verwerken; Brobbey moest zich geblesseerd laten vervangen door Chuba Akpom.

Ajax begint slecht aan tweede bedrijf

De tweede helft begon rampzalig voor Ajax. Josip Šutalo haalde een doorgebroken speler neer en mocht vroegtijdig gaan douchen. Even later ging het bijna compleet mis toen de thuisploeg een penalty leek te krijgen vanwege hands van Sosa. Echter zette de arbitrage er een streep door vanwege het hinderen van Ramaj. In de 54e minuut knalde Berg namens FK Bodø/Glimt hard op de lat. Na de tumultueuze fase bracht John van ’t Schip met Anton Gaaei een extra verdediger. Carlos Forbs werd als aanvaller geslachtofferd.

In de 66e minuut pakte Albert Grønbæk een domme tweede gele kaart en daarom moest ook FK Bodø/Glimt met tien man verder. In de 83e minuut kwam de ploeg van Kjetil Knutsen op gelijke hoogte met Ajax. Patrick Berg schoot vanaf een meter of twintig raak, hij versloeg keeper Ramaj met een lage stuiterbal in de hoek. Vijf minuten later kreeg Ajax nog een mogelijkheid om opnieuw op voorsprong te komen. Benjamin Tahirović kon bijna uithalen na een fout van keeper Kjetil Haug, maar Berg kwam op tijd tussen beiden. Uit een corner kreeg Devyne Rensch nog een grote kans om te scoren, maar de verdediger tikte de bal naast. De reguliere speeltijd werd afgesloten met een 1-1 stand, waardoor er verlengd moest worden.

Bekritiseerde Taylor schiet Ajax naar volgende ronde Conference League

De verlenging was vijf minuten oud toen FK Bodø/Glimt een grote kans kreeg via Zugelj. De aanvaller passeerde keeper Ramaj, maar schoot wild naast een leeg doel. In de extra tijd bracht Ajax Mannsverk en Rijkhoff binnen de lijnen. In de 113e minuut kreeg de ploeg een grote kans via Akpom. Rijkhoff gaf een steekpass op de spits, maar de Engelsman stuitte op keeper Haug. Een minuut later scoorde Ajax wél de tweede treffer. Invaller Kenneth Taylor zette de uitploeg op 1-2 met een mooi schot dat in de bovenhoek plofte.

FK Bodø/Glimt was nog dicht bij de gelijkmaker via een vrije trap van Berg. De Noorse middenvelder raakte, via Ramaj, voor de tweede keer de lat. Uiteindelijk overleefde Ajax de slotfase en boekte het een uiterst opmerkelijke overwinning in Noorwegen. De Amsterdammers stromen door naar de volgende ronde van de Conference League.