Invaller Martha gidst Jong Ajax met goal en assist laat langs De Graafschap

door BadembaBarrie 171

Jong Ajax heeft vrijdagavond in een wedstrijd met twee gezichten van De Graafschap gewonnen. In Doetinchem waren de Amsterdamse beloften in de eerste helft oppermachtig en deden ze zichzelf tekort door slechts eenmaal te scoren. In de tweede helft creëerden ze echter nauwelijks kansen, tot invaller Ar'jany Martha opstond en de wedstrijd alsnog in Amsterdams voordeel besliste: 1-3.

Het duel begon wat aftastend. Jong Ajax had het meeste balbezit, zonder dat het daar gelijk veel kansen mee creëerde. De Graafschap zette waar mogelijk druk, maar niet genoeg om Jong Ajax uit de concentratie te halen. De eerste kansen waren na zo’n tien minuten dan ook voor Jong Ajax, maar Naci Ünüvar en Max de Waal misten met pogingen vanuit de zestien het doel. Aan de overzijde kreeg De Graafschap de grootste kans, maar Hicham Acheffay wist uit de scrimmage in de doelmond niet te scoren.

Het spelbeeld veranderde in het vervolg van de eerste helft niet en na enkele plaagstootjes van jong Ajax, was het bij de eerste écht grote kans gelijk raak. Kian Fitz-Jim stuurde Ünüvar met een fraaie steekbal weg. De linksbuiten van dienst balanceerde op het randje van buitenspel, maar de grensrechter vlagde niet en dus mocht Ünüvar door. Eén op één met Hidde Jurjus bleef de jongeling rustig en schoof hij de bal laag in de korte hoek.

Na een klein half uur had Jong Ajax die voorsprong moeten verdubbelen. Kristian Hlynsson trok de bal vanaf rechts voor en Youri Regeer leek deze voor het intikken te hebben. Hij raakte de bal echter dermate slecht dat de bal voor de doellijn bleef hangen. Daar probeerde De Waal het, maar zijn poging werd door Jeffry Fortes van de lijn gehaald. In de tweede rebound leek Kenneth Taylor dan toch voor de 0-2 te gaan zorgen, toen hij van vijf meter vol mocht uithalen. Hij kreeg de bal echter wonderbaarlijk genoeg over en dus bleef het 0-1.

Dat kwam de ploeg van John Heitinga duur te staan, want kort voor rust kwam De Graafschap op gelijke hoogte. Trainer Reinier Robbemond zag zijn ploeg worstelen en wisselde nog voor rust tweemaal. Eén van die invallers, Philip Brittijn, gaf de bal mee aan Roland Baas en met een lage voorzet vond hij na 43 minuten Joey Konings, die de bal achter Charlie Setford werkte. Zo ging Jong Ajax niet met een 0-2 voorsprong, maar een 1-1 gelijke stand rusten.

Waar de eerste helft nog rustig begon, brandde het tweede bedrijf vrijwel direct los. Eerst kreeg invaller Christian Rasmussen een grote kans op 1-2, nadat Kenneth Taylor hem één op één met Jurjus zette. De doelman wist het schot echter met zijn voet te keren en kort daarna wist ook Ünüvar de bal na een dreigende situatie niet in het doel te werken. Een minuut later was De Graafschap ineens gevaarlijk toen Konings alleen door kon naar Setford, maar zijn poging ging uiteindelijk via een Amsterdams been achter.

Het was echter duidelijk dat Jong Ajax niet zo dominant zou zijn als in de eerste helft. De thuisploeg gooide meer strijd in de wedstrijd en door de stromende regen werd het veld van De Vijverberg er ook niet beter op. Daardoor kwamen de Amsterdamse beloften maar lastig in hun spel en creëerden ze nauwelijks kansen.

Datzelfde gold lange tijd voor De Graafschap, dat wel wat speldenprikjes uitdeelde, maar niet écht gevaarlijk werd. Toch hadden de Superboeren ruim tien minuten voor tijd op voorsprong moeten komen, toen Opoku een vrije schietkans kreeg vanuit de zestien. Hij schoot echter tegen zijn eigen voet aan, waardoor de bal naast verdween. Enkele minuten daarna kreeg Hilderink uit een vrije trap eveneens een goede kans op 2-1, maar van dichtbij tikte hij de bal naast.

Jong Ajax kwam er eigenlijk totaal niet meer aan te pas en naarmate het eindsignaal naderde, leek het blij te mogen zijn met een punt. Uit een corner van De Graafschap konden de beloften echter ineens counteren. Martha kreeg de bal en stuurde Rasmussen uitstekend weg. Oog in oog met Jurjus bleef de Deen ditmaal wel rustig en werkte hij, relatief tegen de verhoudingen van de tweede helft in, de 1-2 binnen.

In de blessuretijd ontpopte Martha zich als invaller bovendien nog tot man van de wedstrijd. Uit opnieuw een counter werd hij rechts op de vijandelijke helft aangespeeld. In eerste instantie had hij nog moeite om de bal onder controle te krijgen, maar de Doetinchemse defensie bood hem daar alle tijd en ruimte voor. Zo kon de aanvaller naar binnen trekken en richting de verre hoek uithalen, waar de bal uiteindelijk fraai via de binnenkant van de paal in het net plofte.

Door de overwinning klimmen de Amsterdamse beloften in ieder geval tijdelijk naar de derde plaats. Die kan FC Emmen wel weer overnemen als het maandag van Almere City weet te winnen.