Eringa niet benaderd in Ajax-onderzoek naar Mislintat

door Robin Ridder 358

Bron NOS

Eringa niet benaderd in Ajax-onderzoek naar Mislintat

door Robin Ridder 358

Bron NOS

Laatst geüpdatet

Pier Eringa is niet benaderd voor het onderzoek van KPMG naar mogelijke belangenverstrengeling van voormalig technisch directeur Sven Mislintat, dat meldt de NOS. Dat Eringa niet is benaderd is opvallend vanwege het feit dat hij op dat moment voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax was.

Uit navraag van de NOS is gebleken dat Eringa niet is benaderd voor het onderzoek naar Mislintat. Het is opvallend te noemen dat Eringa niet is meegenomen in het onderzoek naar de voormalig directeur voetbalzaken. Eringa was in de gehele periode waarin Mislintat werkzaam was bij Ajax voorzitter van het toezichthoudend orgaan binnen de club. Hij nam een sleutelpositie in bij het controleren van de directie tijdens de veelbesproken transferzomer van 2023 en trad in september vorig jaar terug.

Eringa wil niet reageren op de kwestie en ook Ajax wil niet ingaan op de details rondom de oud voorzitter van de rvc. 'Het betrof een onafhankelijk onderzoek van KPMG Forensic. Zij hebben bepaald met wie te spreken en met wie niet', aldus Ajax. Eringa was vorig jaar ook betrokken bij de keuze om KPMG aan te wijzen als onderzoeksbureau.

De rvc is eindverantwoordelijk voor het rapport van KPMG en heeft besloten om de uitkomsten hiervan niet te openbaren. De NOS vindt het daarom lastig te zeggen hoe diepgravend het onderzoek daadwerkelijk is geweest. 'Op welke bronnen en informatie KPMG zich baseert is niet te beoordelen van buitenaf. KPMG heeft geen onderzoeksbevoegdheid en was bij dit onderzoek volledig afhankelijk van openbare bronnen, vrijwillige medewerking van betrokkenen en informatie van Ajax zelf.'

Kritiek op onderzoekswijze

Ook was de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) deze week zeer kritisch op de conclusies die Ajax zelf trok op basis van het KPMG-rapport. Volgens de VEB kreeg KPMG een veel te beperkte onderzoeksopdracht van het toezichthoudend orgaan van Ajax. 'De rvc heeft zelf de conclusies geformuleerd, terwijl diezelfde rvc Mislintat zijn gang liet gaan', stelde het Parool.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.