'Clubleiding van Ajax kon niet nagaan hoe Overmars zijn werk deed'

door Gino Haverkamp 292

'Clubleiding van Ajax kon niet nagaan hoe Overmars zijn werk deed'

door Gino Haverkamp 292

Laatst geüpdatet

De clubleiding van Ajax kon moeilijk nagaan hoe Marc Overmars te werk ging als directeur voetbalzaken van Ajax. De inmiddels vertrokken clubman gold als eigenzinnig en deed niet aan vastlegging van zijn werkzaamheden. Uiteindelijk diende er ingegrepen te worden, zo schrijft de NRC.

Bij besprekingen met de Raad van Commissarissen en directie was Overmars op communicatief gebied niet het meest scherpe mes in de la. Collega's moesten zijn gedachten 'uit hem trekken'. Overmars werd zelden gezien met een laptop en de communicatie met zaakwaarnemers verliep voornamelijk via WhatsApp en dan vooral met korte appjes. 'Salariseisen?' en 'Wat kost hij?' zijn twee voorbeelden van hoe Overmars onderhandelde. Na periodes van stiltes, werden die deals wél gesloten. Wat dat betreft genoot Overmars waardering voor zijn werk.

Hoe hij te werk ging, was echter niet makkelijk na te gaan. Overmars, die dyslectisch is, deed praktisch niet aan verslaglegging. Zodoende was het niet bepaald duidelijk voor de Raad van Commissarissen en de directie om te checken wat Overmars nou precies deed. Met wie contact is gelegd, hoe dat contact is verlopen en hoe bepaalde afspraken, vrijwel altijd mondeling, zijn gemaakt was alleen bij de directeur voetbalzaken bekend.

Omdat Overmars goede deals in de wacht sleepte voor Ajax, werd hij hier niet op afgerekend. Wel was duidelijk dat dit verbeterd moest worden. CEO Edwin van der Sar moest Overmars hierop wijzen, maar liet Overmars zijn gang gaan. Dit kon binnen de club rekenen op kritiek. Uiteindelijk werd er onder aansporing van toezichthouders wel gebruikgemaakt van professionele rapportages, maar de consensus is dat dit te laat gebeurde.

Hamstra werd aangesteld om beleid jeugd Ajax te verbeteren

Overmars stond en staat vooral bekend als dealtjesmaker, maar niet als manager. Dat terwijl hij honderden mensen onder zich had bij Ajax. Dit erkende hij zelf overigens ook. Daarom werd Gerry Hamstra aangesteld als soort assistent van de oud Oranje-international om bijvoorbeeld gesprekken te voeren met jeugdspelers en om meer lijn te brengen in hun ontwikkeling. Op die manier werd het voor Overmars makkelijker om zich te focussen op het spelersbeleid van Ajax 1.

In de tussentijd had Overmars echter nagelaten de jeugdopleiding van Ajax goed te managen. Dit wordt bevestigd door meerdere mensen die actief waren of zijn op Sportpark De Toekomst. De kennis was er wel binnen de tal van afdelingen die de jeugdacademie kent, maar er was een slechte onderlinge afstemming. Door het gebrek aan samenhang werkten specialisten apart van elkaar.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.