'Scouts waarschuwden voor Bassey, maar Ajax betaalde toch 23 miljoen euro'

door Gino Haverkamp 171

Bron NRC

'Scouts waarschuwden voor Bassey, maar Ajax betaalde toch 23 miljoen euro'

door Gino Haverkamp 171

Bron NRC

Laatst geüpdatet

Bij Ajax waren er afgelopen zomer veel twijfels over de komst van Calvin Bassey en Owen Wijndal. Van beide spelers werd er getwijfeld aan hun kwaliteiten. Desondanks haalde Ajax de twee wel naar Amsterdam, voor bedragen van respectievelijk 23 miljoen euro en 10 miljoen euro. De NRC heeft een reconstructie gemaakt van de gang van zaken achter de schermen.

In de lades op De Toekomst lagen tal van scoutingsrapports van Wijndal. Het beeld was eenduidig: er was hevige twijfel over de verdedigende kwaliteiten van de toenmaliger AZ'er. Danny Blind, assistent-bondscoach van het Nederlands elftal en als ex-commissarris toen nog altijd betrokken bij de gang van zaken achter de schermen, waarschuwde de directie dat de komst van Wijndal onverstandig was. Aan zijn mening werd echter niet heel veel waarde gehecht, omdat de international werd aangetrokken als concurrent van zijn zoon Daley Blind.' Ajax betaalde uiteindelijk tien miljoen euro voor een speler waar hevig aan werd getwijfeld.

Ajax werkt altijd met schaduwlijsten, waar namen van eventuele vervangers van vertrekkende Ajacieden op staan. Dat kan een jeugdspeler zijn, maar ook een mogelijke aankoop. Toen Lisandro Martínez onverwachts vertrok naar Manchester United, bleken zijn vervangers op het schaduwlijstje te jong en te onervaren zijn. Toenmalig coach Alfred Schreuder drong aan op een andere speler.

Ajax legt miljoenen neer voor spelers waar twijfels over zijn

Die speler werd Calvin Bassey, die vorig seizoen met Rangers FC de finale van de Europa League bereikte. Het probleem: de scouts van Ajax hadden hem nog nooit live zien spelen. In allerlijl analyseerden de scouts videbeelden van de Britse Nigeriaan, waarbij hevige twijfels over zijn voetballende kwaliteiten werden geuit. Toch betaalde Ajax 23 miljoen euro voor de centrumverdediger annex linksback.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.