'Ajax had geen zicht op geld dat Malenovic verdiende met transfers'

door Gino Haverkamp 335

Bron NRC

'Ajax had geen zicht op geld dat Malenovic verdiende met transfers'

door Gino Haverkamp 335

Bron NRC

Laatst geüpdatet

Ajax had geen zicht op de persoonlijke, financiële afspraken die zaakwaarnemer Milos Malenovic maakte afgelopen zomer. Dat meldt de NRC na een grootschalig onderzoek. De zaakwaarnemer werd door Ajax ingehuurd om ondersteuning te bieden bij transfers. Ook heeft Ajax de bedrijfsrecherche ingeschakeld om het lek rondom transfers op te sporen.

De NRC stelt in het journalistieke artikel dat Ajax de regie over het eigen transferbeleid is kwijtgeraakt. Door het vertrek van Marc Overmars, werden Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra naar voren geschoven om in de zomerstop transfers te regelen. Vanwege hun beperkte internationale netwerk werd Milos Malenovic, zaakwaarnemer van Dušan Tadić en toenmalig coach Alfred Schreuder, ingevlogen om hulp te bieden.

Zijn rol werd echter enorm binnen de club. In het Amsterdamse Conservatiorium Hotel bereidde hij Ajax-transfers voor. Hier kreeg hij een vaste vergoeding voor en geen commissie, zoals gebruikelijk is bij zaakwaarnemers. Zo wilde Ajax voorkomen dat de Serviër zijn eigen belangen zou najagen. Malenovic sprak veel college-zaakwaarnemers in juli en augustus. 'Het leek wel of hij namens Ajax sprak', zegt één van hen.

Ajax had echter geen zicht of en hoe Malenovic, door het vertrek van Schreuder inmiddels niet meer in beeld binnen de club, verdiende aan transfers. Het NRC zegt dat de makelaar geld kan verdienen via clubs waarmee onderhandeld wordt of via zaakwaarnemers waarmee onderhandeld wordt.

Een anonieme zaakwaarnemer van een buitenlandse Ajacied die deze zomer naar Ajax transfereerde vertelt wél wat over de gang van zaken rondom Malenovic en de onderhandelingen over een transfer van zijn cliënt naar Ajax. Zo werd hij niet door Gerry Hamstra gebeld, maar door Malenovic. Op dat moment was al duidelijk dat de Nederlandse recordkampioen zijn speler wilde kopen.

Tijdens gesprekken in het Conservatorium Hotel beloofde Malenovic de anonieme zaakwaarnemer de deal rond te maken, in ruil voor een fee waarvan de hoogte niet bekend is. De makelaar ging akkoord, omdat zijn cliënt graag naar Ajax wilde. Malenovic heeft geen reactie gegeven aan de NRC over dit specfieke voorval. 'Als Malenovic zich inderdaad heeft laten betalen door andere zaakwaarnemers of clubs, rijst de vraag of hij bij zijn bemiddeling de belangen van Ajax altijd voorop had staan', schrijft de krant.

Ajax huurde bedrijfsrecherche in om transferlek te zoeken

Gedurende de transferzomer kwam veel informatie snel op straat te liggen, ook als het bij niet veel mensen bekend was. 'Het komt voor dat de commissarissen van Ajax in een call met de directie, de trainer en het technisch management akkoord geven voor een transfer, om dat besluit minuten later op internet te lezen', schrijft de NRC.

Dit werd zo problematisch dat de directie van Ajax besloot Hoffmann Bedrijfsrecherche in te huren om het lek te zoeken. Dit zonder succes. Hoewel iedereen zijn of haar mobiel moest inleveren en er werd gezocht naar afluisterapparatuur, werd er niets gevonden.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.