AZ pleit voor Ajax-directeur Geelen als onderhandelaar in tv-rechtendeal

door Bart Veenstra 184

Bron Ajax Showtime, Vandaag Inside

AZ pleit voor Ajax-directeur Geelen als onderhandelaar in tv-rechtendeal

door Bart Veenstra 184

Bron Ajax Showtime, Vandaag Inside

Laatst geüpdatet

AZ heeft maandag tijdens de vergadering van vennoten van de Eredivisie CV gepleit voor Ajax-directeur Menno Geelen als onderhandelaar in de tv-rechtendeal. Chris Woerts meldde maandagavond in het televisieprogramma Vandaag Inside dat Robert Eenhoorn en Menno Geelen de onderhandelingen met Disney moeten gaan overnemen. Uit navraag blijkt dat dit initiatief vanuit AZ is gekomen. De clubs hebben nog altijd geen akkoord gegeven op de mediadeal, zoals die nu door ESPN/Disney is aangeboden.

De clubs hebben nu om uitstel gevraagd en hebben besloten om pas op 5 juni een beslissing te kunnen nemen. Dit omdat er nog onduidelijkheid is over wat het consortium van kabelaars (DELTA Fiber, VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile Nederland) precies wil bieden en of dat juridisch ook mogelijk is. Daarnaast zijn de clubs van mening dat de Eredivisie geen overhaaste beslissingen moet nemen en dat het consortium de kans krijgt om dat te verduidelijken. Bovendien wil men meer geld zien van ESPN dan wat er nu ligt, 170 miljoen euro op jaarbasis. Woerts geeft aan dat men eerder moet denken aan een bedrag van 225 tot 230 miljoen euro. 'Als ze minder krijgen, zijn ze een dief van hun eigen portemonnee', zegt Woerts.

Clubs hopen op hulp van Ajax-directeur Geelen

Op basis van dat laatste deed AZ een opmerkelijke oproep, zo bleek uit navraag door Ajax Showtime. De Alkmaarse club wil namelijk niet dat de Eredivisie CV - lees: Jan de Jong - de deal gaat uit-onderhandelen, maar twee clubdirecteuren. Daarbij schuift AZ zichzelf - met Robert Eenhoorn - naar voren, terwijl de Alkmaarders ook vroegen of Menno Geelen - de commercieel directeur van Ajax - de onderhandeling wil overnemen en afronden.

Normaliter geeft AZ op veel vlakken af op Ajax en zijn beide clubs het vaak oneens met elkaar, maar nu hoopt men op hulp uit Amsterdam. Andere clubs uit de Eredivisie steunen de wens van AZ. Hoe het traject met betrekking tot de televisierechten zich verder gaat ontwikkelen, is nog onduidelijk, maar het lijkt erop dat er 5 juni een stemming gaat zijn over het voorstel wat dan is voorgelegd.

Vorige week werd al bekend dat Ajax een belangrijke eis heeft inzake de mediadeal. De Amsterdammers willen dat alle wedstrijden van Jong Ajax en het vrouwenvoetbal (Eredivisie) live te zien zijn. Dit kan via de televisie, maar ook online. Het is de Amsterdamse club een doorn in het oog dat veel wedstrijden van Jong Ajax niet live te zien zijn. In veel gevallen zijn wedstrijden van het belofteteam van de Amsterdamse club alleen via een schakelkanaal te volgen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.