'Eredivisieclubs niet tevreden over ESPN/Disney-deal; beslissing uitgesteld'

door Timo Suur 45

Bron De Telegraaf

'Eredivisieclubs niet tevreden over ESPN/Disney-deal; beslissing uitgesteld'

door Timo Suur 45

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Clubs uit de Eredivisie zijn niet tevreden over de mediadeal van ESPN/Disney. Dat meldt De Telegraaf maandagmiddag. De beslissing over de televisierechten is nu doorgeschoven naar 5 juni. Naast ESPN/Disney zijn ook vier kabelaars in de markt voor de live-televisierechten van de Eredivisie.

Volgens De Telegraaf hebben Eredivisie CV directeur Jan de Jong en de mediacommissie van de Eredivisieclubs de opdracht gekregen om verder te onderhandelen om er een verbeterd voorstel uit te slepen. Het bod van ESPN/Disney, de huidige rechtenhouder, is voor de periode 2025-2035. Daarbij is een bedrag gemoeid van jaarlijks ongeveer 170 miljoen euro. Naast de lengte van dit contract vonden de Eredivisieclubs dat de Amerikaanse partij te weinig bood, zo wordt er geschreven. Bij de mediadeal van de vier kabelaars - KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en Delta - krijgen de clubs uit de Eredivisie gegarandeerd jaarlijks 180 miljoen euro.

De Telegraaf schrijft dat vooral de topclubs ontevreden waren over de mediadeal, terwijl ECV-directeur De Jong alles uit de kast heeft gehaald de afgelopen weken om de deal van ESPN/Disney erdoorheen te drukken. Bij de vergadering op maandag 8 mei bleek de vereiste vijfzesde meerderheid niet haalbaar. Vorige week werd al bekend dat Ajax eisen had gesteld aan de nieuwe mediadeal. De Amsterdamse club wil dat alle wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en vrouwencompetitie live worden uitgezonden op televisie of online.

Ook besluit over invoering NL League en afdracht Europese gelden

Nu is er volgens De Telegraaf besloten om op 5 juni weer bij elkaar te komen over de nieuwe mediadeal. Dit biedt alle geïnteresseerde partijen de kans om een beter bod neer te leggen bij de clubs. Tijdens deze vergadering is ook de intentie om een besluit te nemen over de invoering van een NL League en de afdracht van Europese gelden. Op dit moment moeten clubs vijf procent van de Europese inkomsten afstaan aan andere clubs, maar er ligt nu een voorstel om dit te halveren. De bedragen worden namelijk door de UEFA vanaf 2025 flink opgeschroefd, dus clubs die Europees voetbal spelen staan dan ongeveer even veel geld af aan andere teams.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.