Ajax O18 krijgt tik van AZ in strijd om titel, Ajax O17 haalt uit

door Gino Haverkamp 23

De Ajax-jeugd kende een wisselvallige zaterdag. Ajax O17 haalde uit tegen Alphense Boys (4-0), maar de titelaspiraties van Ajax O18 liepen een flinke knauw op in een directe confrontatie met de leeftijdsgenoten van AZ: 2-0. De wedstrijden van de O16 en de O15 waren afgelast.

FT | Ajax O17 - Alphense Boys O17 (4-0)

Ajax O17 begon sterk aan de wedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Alphense Boys. Al na vijf minuten werden de Amsterdammers voor het eerst gevaarlijk. De doelman zat mis bij een dieptebal, alleen weet Skye Vink het doel niet te vinden. Drie minuten later vindt Vink wel het net. De doelman zit opnieuw mis, nu bij een voorzet, en Vink kopt in open doel de 1-0 binnen. Na het openingsdoelpunt ging het een tijd heen en weer tussen de twee ploegen zonder echte grote kansen.

Aan het einde van de eerste helft ontstaan er opeens meerdere grote kansen voor Ajax. Vink wordt in de 35e minuut oog in oog gezet voor de doelman, maar schiet de bal wild over. Ook David Voute kreeg de kans op de 2-0 na een goede voorzet van Rico Speksnijder, maar wist de bal niet te raken. Ajax gaat als bovenliggende partij, maar met maar 1-0, de rust in.

Het begin van de tweede helft liet hetzelfde spelbeeld zien als de eerste, zonder echte grote kansen. In de 62e minuut kwam dan eindelijk de grote kans. Invaller Kayden Wolff en verdediger Jorrel Hato zetten samen een aanval op die Hato vervolgens zelf wist af te ronden, het doelpunt werd alleen afgekeurd vanwege buitenspel. Een paar minuten later, in de 65e minuut, komt het doelpunt er wel. De verdediging van Alphense Boys probeert de bal uit het strafschopgebied, maar schieten tegen Speksnijder aan. De bal rolt vervolgens achter de keeper het doel in.

Vier minuten laat valt niet van geluk te spreken. Ajax O17 zet een fantastische aanval op. Vink gaat alleen af op de keeper, maar geeft de bal netjes af aan invaller Jermaine Rijssel. Die schiet de 3-0 vervolgens in een leeg doel binnen. Rijssel beleeft een goede invalbeurt. In de 84e minuut dribbelt hij na een steekbal om de keeper heen en maakt zijn tweede van de middag. Daarmee beslist hij de eindscore van de wedstrijd. Ajax O17 - Alphense Boys O17: 4-0

Alegoz; Alders (Hamouchi 70'), Verschuren, Henry, Hato; Appiah (Reiziger 76'), Jansen (Rijssel 46'), Gorter; Speksnijder (Van Driel 76'), Vink (Ugwu 70'), Voute (Wolff 46')

Entius, Hamouchi, Reiziger, Rijssel, Van Driel, Wolff, Ugwu

1-0 Skye Vink (8')
2-0 Rico Speksnijder (65')
3-0 Jermaine Rijssel (69')
4-0 Jermaine Rijssel (84')

FT | AZ O18 - Ajax O18 (2-0)

De kraker om de koppositie tussen Ajax O18 en AZ O18 begon met een lichte overhand voor de ploeg uit Alkmaar, maar echte kansen kwamen er in het eerste kwartier niet. Na een kwartier brak AZ de wedstrijd open, want spits Meerdink tikt de bal binnen na een goed uitgespeelde aanval. De Amsterdammers gingen daarna op jacht naar de gelijkmaker en kwamen een paar minuten later in de buurt. Het mooie wegdraaien en een balletje met de buitenkant van de voet van Jaydon Banel leverde Jay Enem een kans op, maar hij kreeg de bal niet in het net.

In de 25e minuut is Ajax was weer dichtbij een goal. Een uitstekende aanval en voorzet werd door de keeper van AZ weggekaapt bij de eerste paal. Een minuut later kwam Mateja Milovanovic voor het vijandelijke doel, maar de bal werd van de doellijn gehaald. Milovanovic ging ook nog voor de rust op de bon. Hij ‘herstelde’ zijn eigen balverlies en kreeg daarvoor een gele kaart. Ajax ging de rust in met een 0-1 achterstand. AZ was het eerste kwart van de wedstrijd beter, daarna namen de Amsterdammers het hef in handen.

Na de pauze had Ajax de overhand op het gebied van balbezit, maar daar deed het vrijwel de gehele tweede helft vrij weinig mee. Het ontbeerde Ajax O18 aan beweging voorin, waardoor kansen uitbleven. Sterker nog: via AZ-counters moest keeper Tom de Graaff twee keer ingrijpen.

In het laatste kwartier kwam Ajax wel tot wat grotere kansen. Stanis Idumbo kon vanaf elf meter aanleggen, nadat Jeppe Kjaer de bal slim teruglegde. Zijn inzet werd echter op knappe wijze geblokt. In de tachtigste minuut waaide ook nog eens een voorzet van Prince Aning bijna binnen.

Toch was het AZ dat wel succesvol was. Olivier Aertssen vloerde Meerdink in de eigen zestien, waarna de AZ'er een strafschop verdiende en deze zelf verzilverde: 2-0. Ajax kwam die klap niet meer te boven, waardoor AZ als winnaar van het veld stapte. AZ was voorafgaand aan het duel koploper met negen punten, tegenover zeven stuks van Ajax, en dat verschil is nu opgelopen tot vijf punten.