Ajax moet tegen Ludogorets waken voor ruimte achter eigen backs

door Brent Tomassen 164

Bron Ajax Showtime

Ajax moet tegen Ludogorets waken voor ruimte achter eigen backs

door Brent Tomassen 164

Bron Ajax Showtime

Ajax heeft het heenduel met Ludogorets Razgrad in Bulgarije met 1-4 gewonnen. Mohammed Kudus scoorde driemaal en ook Jay Gorter kon zich tijdens de wedstrijd onderscheiden met een aantal puike reddingen. Donderdag speelt de ploeg van Maurice Steijn de return in de eigen Johan Cruijff ArenA. Ajax Showtime blikt in aanloop van die wedstrijd terug op het duel in Razgrad en analyseert een aantal sleutelmomenten uit de eerste van twee ontmoetingen tussen beide clubs.

De Amsterdammers kwamen langzaam uit de startblokken in de eerste fase van de wedstrijd, waarin goed te zien was dat Ludogorets het initiatief liet aan de tegenstander. Het spel in het eerste kwartier oogde traag doordat Ludogorets direct ver terugzakte en loerde op een tegenaanval en Ajax schoof de bal in een laag tempo van voet naar voet. Toch maakte Ajax uit de eerste grote mogelijkheid de 0-1. Hierbij valt de manier van drukzetten in het laatste gedeelte van het veld op.

Ajax moet tegen Ludogorets waken voor ruimte achter eigen backs

In bovenstaande situatie beland een afgeslagen voorzet vanaf links voor de voeten van Ludogorets-aanvaller Bernard Tekpetey. De snelle buitenspeler wil een counter inleiden, maar rechtsback Devyne Rensch dekt volledig door op zijn directe tegenstander. Met een sliding pakt Rensch de bal af, waarna Kudus doelman Sergio Padt passeert met een schot in de korte hoek. Een vergelijkbare opbouw naar een goal van Ajax was te zien tijdens de wedstrijd tegen Excelsior. In aanloop naar de 0-1 van Brian Brobbey in Kralingen werd er bij een inworp op eigen helft van de thuisploeg geanticipeerd op een fout van een verdediger. Serano Seymor nam een bal verkeerd aan en werd afgetroefd door Carlos Forbs. Brobbey profiteerde hier uiteindelijk optimaal van. Zeker tegen ploegen die zich ingraven op eigen helft, bleek dit in de afgelopen twee wedstrijden een wapen te zijn waarmee Ajax dit soort tegenstanders kan verrassen. Als Ludogorets donderdag wil stunten, zullen ze waarschijnlijk vaker op de aanval moeten. Hierdoor zouden de ruimtes logischerwijs groter worden voor Ajax, dat er ook voor kan kiezen om de tegenstander juist tot fouten in de opbouw te dwingen door middel van agressieve pressing. Ludogorets had daar, zeker in de eerste helft in Razgrad, veel moeite mee.

Bergwijn duikt veel op in het centrum

Een ander patroon dat zowel tegen Excelsior als in Bulgarije zichtbaar was, is dat Ajax tegen ploegen die zich ingraven graag met een extra man in de as speelt. Hierbij lijkt Steven Bergwijn in deze tactiek van Steijn een sleutelrol te spelen, zoals te zien is in onderstaande afbeelding. Met de aanvoerder als extra nummer tien hoopt Ajax de tegenstander in de kleine ruimte kapot te spelen. Dit pakt tegen Ludogorets goed uit in aanloop naar de 0-2, maar er zit ook een risico aan.

Ajax moet tegen Ludogorets waken voor ruimte achter eigen backs
Ajax moet tegen Ludogorets waken voor ruimte achter eigen backs

Bergwijn wordt in de as aangespeeld en via Brian Brobbey en Kenneth Taylor wordt Kudus in staat geteld om zijn tweede doelpunt van de avond te maken. Hiermee wordt de Bulgaarse defensie overklast door het combinatiespel van Ajax, maar bij balverlies dreigt, zeker tegen betere tegenstanders, een gevaarlijke counter. Taylor werd onder meer door Steijn opgesteld vanwege het feit dat Ludogorets met twee tienen op het middenveld speelde. Deze aanpassing ging ten koste van Branco van den Boomen. In bovenstaande situatie besluit Taylor om deel te nemen aan de aanval en hij levert uiteindelijk de assist op de 0-2.

Ajax blijft in deze situatie in balbezit, maar het inschuiven van Taylor zorgt er wel voor dat Benjamin Tahirović bij balverlies direct in zijn eentje tegenover drie tegenstanders komt te staan. Ajax houdt weliswaar vier verdedigers achter, maar de ruimte tussen de Bosniër en de laatste linie van de Amsterdammers is enorm, waardoor Ludogorets de kans krijgt om ook met de twee aanvallende middenvelders bij te sluiten en zo een overtalsituatie te creëren. Om een eventuele counter onschadelijk te maken, zal er vanuit de verdediging beter aangesloten moeten worden bij de rest van het team, waarbij wel gezegd moet worden dat de kwaliteit om met veel ruimte in de rug te verdedigen vereist is. Een situatie als die in aanloop naar de 0-2 zou in het geval van een tegenaanval een goede test kunnen zijn voor centrumverdedigers Jakov Medić en Jorrel Hato.

Standaardsituaties blijven een gevaar

Ajax kreeg in het seizoen 2022/23 regelmatig een doelpunt tegen uit een standaardsituatie. Bij corners en vrij trappen tegen de Amsterdamse ploeg was het vaak kwetsbaar achterin en tegenstanders wisten hier gretig gebruik van te maken. In het huidige, nog prille seizoen hoefde Ajax nog geen tegendoelpunt uit een standaardsituatie te slikken, maar tegen Ludogorets kwam het goed weg. De Amsterdammers hebben in onderstaande situatie meer spelers in het eigen strafschopgebied dan de Bulgaren, maar toch kan voormalig AZ-verdediger Aslak Witry, die op het laatst aansluit, volledig vrijstaand een poging wagen. Hierbij heeft Ajax het geluk dat de inzet rakelings voorlangs gaat. De mandekking van Ajax werkte tegen Ludogorets een stuk beter dan de zonedekking die een groot deel van vorig seizoen gehanteerd werd, maar het oogt enigszins zorgelijk dat een tegenstander vrij kan schieten in het strafschopgebied, terwijl minstens één speler geen directe tegenstander dekt. Ludogorets leek in het eerste duel deze situatie slimmer in te schatten en richting donderdag mag het dan ook terecht een waarschuwing zijn.

Ajax moet tegen Ludogorets waken voor ruimte achter eigen backs

Backs kwetsbaar met ruimte in de rug

Ajax wist de verdediging de afgelopen weken flink te versterken met de komst van Josip Sutalo, Gaston Ávila en Anton Gaaei. Laatstgenoemde zat in Bulgarije op de bank, terwijl Sutalo en Ávila nog niet speelgerechtigd waren. Dat de versterkingen welkom zijn, bleek ook tegen Ludogorets. Vanaf de aftrap na de 0-4 van Kudus wist de thuisploeg zich onder de eerste druk van Ajax uit te spelen, zoals hieronder te zien is. De defensie van Ajax moet meteen in grote ruimtes verdedigen.

Ajax moet tegen Ludogorets waken voor ruimte achter eigen backs

Rensch staat één-tegen-één met Tekpetey, die snelheid als wapen heeft. In bovenstaande situatie heeft de rechtsback nog een voorsprong op zijn directe tegenstander, maar enkele seconden later is Rensch zijn opponent volledig kwijt. Tekpetey kan doorsprinten richting het doel van Jay Gorter. De doelman toont vervolgens zijn klasse door de inzet van de aanvaller knap te keren.

Ajax moet tegen Ludogorets waken voor ruimte achter eigen backs

Ajax lijkt met een 1-4 overwinning op zak bijna zeker van plaatsing voor de groepsfase van de Europa League, maar dat er, zeker in verdedigend opzicht, nog veel moet gebeuren is ook duidelijk. Tegen Ludogorets was het vooral aan Gorter te danken dat de Bulgaren niet vaker tot scoren kwamen, maar een betere tegenstander dan die van donderdag zal Ajax waarschijnlijk meer pijn kunnen doen. Het lijkt voor Ajax wachten te zijn op het moment dat de defensieve aankopen snel hun opwachting kunnen maken in het wit-rood-wit.

De 1-4 zege zou normaal gesproken voldoende moeten zijn voor Ajax om de return professioneel uit te spelen. Toch zorgen de kansen van Ludogorets na rust ervoor dat Ajax op zijn tellen moet blijven passen. Een snelle tegengoal kan zorgen voor een deuk in het goede gevoel van de thuisploeg. Aan de bal is de ploeg van Steijn echter een paar klassen beter dan de Bulgaarse opponent en met die gedachte zal Ajax de Johan Cruijff ArenA willen trakteren op een ouderwets sfeervolle Europese wedstrijd in Amsterdam.

Brent Tomassen (X: @Brent_Tomassen | E-mail: b.tomassen@ajaxshowtime.com)

Bestel nu iets uit de nieuwe 3rd casual collectie van Ajax!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.