Kudus en Gorter blinken uit in ruime zege op Ludogorets Razgrad

door Brent Tomassen 5944

Ajax heeft de heenwedstrijd in de play-offs van de Europa League met 1-4 gewonnen. Tegen Ludogorets Razgrad was Mohammed Kudus de grote man aan Amsterdamse zijde met een hattrick. Ook Brian Brobbey wist een doelpunt te maken voor de ploeg van Maurice Steijn.

Ludogorets liet vanaf de eerste minuut het initiatief aan Ajax, maar de Amsterdammers wisten in de openingsfase weinig te creëren. Zo was er weinig beweging en ging de bal traag van voet naar voet. Na een kwartier was de eerste kans wel meteen raak. Na een afgeslagen voorzet wilde de thuisploeg rustig uitverdedigen, maar Devyne Rensch zette een goede sliding in op de rand van het strafschopgebied en veroverde de bal. Kudus nam over en schoot de bal beheerst in de korte hoek binnen: 0-1.

Twee minuten later mocht de Ghanees opnieuw juichen. Steven Bergwijn zette een aanval op en passé op Brobbey. De spits leek even te worstelen met de bal en zijn directe tegenstander, maar wist toch Kenneth Tahlor te bereiken. Met een handig steekballetje bereikte Taylor de doorgelopen Kudus, die knap afrondde: 0-2. Hierna kwam Ludogorets wat meer in het stuk voor en dat leverde een mooie dribbel van aanvoerder Keril Despodov, gestuit door Rensch, en een poging van Aslak Witry vanuit een corner op.

Zes minuten voor rust mocht Ajax voor de derde keer juichen. Owen Wijndal slingerde de bal vanaf links voor en na een lichte aanraking van een tegenstander kon Brobbey van dichtbij de 0-3 binnenkoppen, waarbij de bal door de benen van oud-Ajacied Sergio Padt, de huidig doelman van Ludogorets, ging. Zodoende ging Ajax met een ruime voorsprong de rust in.

Matige tweede helft met goed begin

De tweede helft begon opnieuw goed voor Ajax. Carlos Forbs, ingevallen voor Brobbey, werd gelanceerd en bereikte Bergwijn. De aanvoerder behield goed het overzicht en stelde Kudus in staat om zijn derde en de vierde treffer van Ajax van de avond te maken. Even later mocht Ludogorets hopen op een treffer, maar Jay Gorter kon zich onderscheiden met twee knappe reddingen.

Halverwege de tweede helft konden de Bulgaren dan toch juichen. Jorrel Hato kreeg de bal van dichtbij tegen zijn hand geschoten en de scheidsrechter wees naar de stip. Gorter had veel last van een laserlampje dat in zijn gezicht scheen, maar ook de strafschop van Olivier Verdon werd goed ingeschoten: 1-4. Ajax wisselde nog een aantal keer in de laatste twintig minuten van de wedstrijd, waarbij Mika Godts zijn Europese debuut maakte. In blessuretijd voorkwam Gorter met een knappe reflex nog een tweede tegendoelpunt en werd een inzet van Godts vlak voor de lijn weggehaald, waardoor Ajax met een goed gevoel vooruit kan kijken naar de return in de Johan Cruijff ArenA.

20.00 uur | Ludogorets - Ajax (1-4)