Ajax maakt na dit seizoen min of meer vrije val op UEFA-clubranking

door Bart Veenstra 126

Bron Ajax Showtime

Ajax maakt na dit seizoen min of meer vrije val op UEFA-clubranking

door Bart Veenstra 126

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax maakt na dit seizoen een min of meer vrije val op de UEFA-ranking voor clubteams. De ranking is gebaseerd op de prestaties van clubs in de afgelopen vijf jaar. Voor het komende Europese seizoen zal het voor Ajax nog geen grote gevolgen hebben, omdat men bij de UEFA kijkt naar de UEFA-ranking van 2023.

Op de UEFA-ranking van 2023 staat Ajax nog op een tiende plaats. Die hoge positie heeft de Amsterdamse club te danken aan de vele punten die het pakte in de seizoenen 2018/19 (27.000) en 2021/22 (22.000). Ook in het seizoen 2020/21 (19.000) wist Ajax veel punten te verzamelen. Op de UEFA-ranking van 2023 staat Ajax op dit moment op de tiende plaats met in totaal 89.000 punten.

Waar voor Ajax het Europese seizoen echter is afgelopen kunnen bepaalde teams die nu onder Ajax staan nog wel punten pakken. Zodoende zou Ajax op de UEFA-ranking van 2023 nog kunnen dalen. De prestaties van Ajax in het huidige Europese seizoen vielen tegen. In de Champions League werden twee van de zes wedstrijden gewonnen. De overige vier duels gingen verloren. In twee duels met Union Berlin was een gelijkspel in het thuisduel het beste resultaat. Zodoende pakte Ajax in het seizoen 2022/23 slechts 8.000 punten, een enorm verschil met enkele seizoenen hiervoor (zoals hierboven beschreven).

Met het oog op het komende Europese seizoen - het is nog niet bekend of Ajax in de Champions League of Europa League gaat uitkomen - is de plek van Ajax op de UEFA-ranking van 2023 belangrijk met het oog op de potindeling. Hoe hoger de plek op deze ranglijst, hoe groter de kans op een hogere pot. De kans is, net als dit seizoen het geval was, aanwezig dat de kampioen van Nederland een plek in pot 1 verdient. Dit gebeurt als de kampioen Engeland, Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk of Portugal ook de Champions League wint.

Ajax raakt veel punten kwijt op ranking van 2024

Op de voorlopige UEFA-ranking van 2024 maakt Ajax een vrije val. Het is namelijk zo dat de verdiende punten in het succesvolle 2018/19-seizoen dan komen te vervallen. Waar Ajax op de UEFA-ranking van 2022 nog 82.500 punten had en in 2023 zelfs op 89.000 punten staat, maakt de Amsterdamse club op de UEFA-ranking van 2024 een val naar 62.000 punten. Hierbij moet wel gezegd worden dat Ajax nog een heel Europees seizoen (2023/24) heeft om punten te vergaren en iets aan het huidige puntentotaal van 62.000 te doen.

Wel is Ajax zijn plaats in de top-tien op de UEFA-ranking kwijt op de ranglijst van 2024. De Amsterdamse club daalt van plek tien naar plek zeventien. Daarnaast staan er enkele ploegen vlak onder Ajax - denk aan Benfica, Napoli en Tottenham Hotspur - die Ajax met het behalen van goede prestaties in het huidige seizoen nog kunnen passeren.

Ajax kan zich via eigen competitie nog plaatsen voor Champions League van volgend seizoen

Ajax strijdt in Nederland nog altijd om de titel. Een kampioenschap in de Eredivisie betekent een direct ticket voor de groepsfase van de Champions League van volgend seizoen, terwijl de nummer twee zich via de voorrondes van het miljardenbal moet zien te plaatsen voor het toernooi.

In de afgelopen weken heeft Ajax de achterstand op koploper Feyenoord verkleind van zeven naar drie punten. Daarbij moet wel gezegd dat Ajax een makkelijker programma kende dan de concurrent uit Rotterdam. Op zondag 19 maart spelen Ajax en Feyenoord tegen elkaar in de Johan Cruijff ArenA.

Richting het einde van het seizoen kent Ajax een op papier moeilijker programma dan Feyenoord. Waar Ajax in de slotfase van het seizoen nog speelt tegen PSV, AZ en FC Twente, speelt Feyenoord helemaal niet meer tegen clubs uit de huidige top-vijf. Via deze link is het resterende programma van beide titelkandidaten te bekijken.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.