Ajax kent beduidend moeilijker speelschema dan Feyenoord: wat is het resterende programma?

door Bart Veenstra 228

Bron Ajax Showtime

Ajax kent beduidend moeilijker speelschema dan Feyenoord: wat is het resterende programma?

door Bart Veenstra 228

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax en Feyenoord lijken dit seizoen te gaan uitmaken wie er eind mei de kampioensschaal omhoog mag houden. Na de winterstop leken vijf teams mee te gaan doen om de titel, maar inmiddels lijken FC Twente, PSV en AZ (voorlopig) te zijn afgehaakt. De twee laatstgenoemde clubs zouden nog mee kunnen doen, al kijken we in dit artikel vooral naar het resterende programma van de - op dit moment - twee grootste titelkandidaten: koploper Feyenoord en nummer twee Ajax.

Zie hier de huidige stand van de Eredivisie

Op het moment dat Ajax met 1-1 gelijkspeelde tegen FC Volendam op 26 januari bedroeg de achterstand van de Amsterdammers op koploper Feyenoord liefst zeven punten. Na vier zeges op rij wist Ajax het gat met Feyenoord te verkleinen tot drie punten. Daarbij moet wel gezegd worden dat Ajax een relatief eenvoudig programma kon afwerken, terwijl Feyenoord drie toppers moest spelen in de afgelopen weken. Twee daarvan (tegen FC Twente en PSV) werden gelijkgespeeld, terwijl er wel werd gewonnen van AZ.

Op zondag 19 maart treffen Ajax en Feyenoord elkaar in de Johan Cruijff ArenA. Richting die nu al beladen wedstrijd spelen beide ploegen nog drie wedstrijden. Ajax lijkt richting De Klassieker het moeilijkste programma te hebben. De Amsterdammers spelen voorafgaand aan de wedstrijd tegen Feyenoord nog tegen Vitesse (uit), NEC (thuis) en sc Heerenveen (uit). Feyenoord gaat op bezoek bij Fortuna Sittard, waarna thuiswedstrijden wachten met FC Groningen en FC Volendam.

Richting de confrontatie op 19 maart tussen Ajax en Feyenoord spelen beide ploegen mogelijk allebei nog een return in de achtste finales van de Europa League. Voor Feyenoord geldt dat sowieso, omdat de Rotterdamse ploeg als groepswinnaar automatisch geplaatst was voor de achtste finales. Ajax zal aankomende donderdag de return met Union Berlin moeten zien te overleven, wil het uiteindelijk uitkomen in de achtste finales van het Europese toernooi.

Programma tot de aankomende interlandperiode

Datum Ajax Feyenoord
23-02 (Europa League) Union Berlin (uit) -
26-02 Vitesse (uit) Fortuna Sittard (uit)
01/03 + 02/03 (KNVB Beker) De Graafschap (uit) sc Heerenveen (uit)
04/03 + 05/03 NEC (thuis) FC Groningen (thuis)
09/03 Europa League* Europa League
12/03 sc Heerenveen (uit) FC Volendam (thuis)
16/03 Europa League* Europa League
19/03  Feyenoord (thuis) Ajax (uit)

* = Ajax moet zich nog wel plaatsen voor deze fase van het toernooi.

Ajax eindigt met pittig programma

Ajax kent na de interlandperiode op papier drie 'eenvoudige' wedstrijden, al verandert dat in de laatste vijf wedstrijden van het seizoen. In de slotfase van het seizoen speelt Ajax nog tegen drie clubs uit de huidige top-vijf, terwijl er ook nog een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht - de huidige nummer zeven - wacht.

De meest eenvoudige wedstrijd op papier in de slotfase van het seizoen is die tegen FC Groningen, de huidige nummer zeventien van de Eredivisie. Het verleden heeft echter geleerd dat Ajax het vaak lastig heeft in Groningen. Van de vijf laatste ontmoetingen aldaar won Ajax er drie, terwijl het er ook twee verloor.

Feyenoord speelt na interlandperiode geen toppers meer

Het programma van Feyenoord na de interlandperiode is op papier beduidend makkelijker dan dat van Ajax. De Rotterdammers treffen geen ploegen meer uit de huidige top-vijf en zodoende lijkt Feyenoord een voordeel te hebben ten opzichte van Ajax in de titelstrijd. Voor Feyenoord lijken de wedstrijden tegen Sparta (uit) en FC Utrecht (thuis) de moeilijkste wedstrijden in de laatste fase van het seizoen.

Zowel Ajax als Feyenoord zouden ook na de interlandperiode nog kunnen uitkomen in de Europa League. Daarvoor moeten beide teams zich nog wel zien te plaatsen voor de kwartfinales van het toernooi. Daarnaast zouden Ajax en Feyenoord na de interlandperiode ook nog tweemaal kunnen uitkomen in het toernooi om de KNVB Beker. Begin april staan hiervoor de halve finales op de agenda, terwijl op 30 april de finale wacht.

Programma na de interlandperiode

Datum Ajax Feyenoord
02/04 Go Ahead Eagles (uit) Sparta Rotterdam (uit)
04/04 + 05/04 + 06/04 Halve finale KNVB Beker* Halve finale KNVB Beker*
09/04 Fortuna Sittard (thuis) RKC Waalwijk (thuis)
13/04 Kwartfinale Europa League* Kwartfinale Europa League*
16/04 FC Emmen (thuis) SC Cambuur (uit)
20/04 Kwartfinale Europa League* Kwartfinale Europa League*
23/04 PSV (uit) FC Utrecht (thuis)
30/04  Finale KNVB Beker* Finale KNVB Beker*
06/05 + 07/05 AZ (thuis) Excelsior (uit)
11/05 Halve finale Europa League* Halve finale Europa League*
14/05 FC Groningen (uit) Go Ahead Eagles (thuis)
18/05 Halve finale Europa League* Halve finale Europa League*
21/05 FC Utrecht (thuis) FC Emmen (uit)
28/05 FC Twente (uit) Vitesse (thuis)
31/05 Finale Europa League* Finale Europa League*

* Ajax en Feyenoord moeten zich nog wel plaatsen voor deze fase van de aangegeven toernooien.

Wat is het resterende programma van AZ en PSV?

AZ en PSV, die op respectievelijk vijf en zes punten achterstaan op koploper Feyenoord, zouden ook nog mee kunnen doen om de titel. AZ speelt in de resterende fase van het seizoen nog tegen drie clubs uit de top-vijf. De Alkmaarders gaan op bezoek bij FC Twente en Ajax, terwijl de competitie wordt afgesloten met een thuisduel met PSV. Voor PSV geldt dus dat zij het seizoen afsluiten met een uitwedstrijd bij AZ. Daarvoor spelen de Eindhovenaren nog twee toppers. Komend weekeinde wacht het thuisduel met FC Twente, terwijl op 23 april de kraker tegen Ajax wacht.

Datum AZ PSV
25/02 + 26/02 SC Cambuur (thuis) FC Twente (thuis)
05/03 Vitesse (uit) RKC Waalwijk (uit)
12/03 FC Groningen (thuis) SC Cambuur (thuis)
19/03 FC Twente (uit) Vitesse (uit)
01/04 sc Heerenveen (thuis) NEC (uit)
08/04 + 09/04 Sparta Rotterdam (thuis) Excelsior (thuis)
16/04 Fortuna Sittard (uit) FC Volendam (uit)
23/04 RKC Waalwijk (thuis) Ajax (thuis)
06/05  Ajax (uit) Sparta Rotterdam (uit)
14/05 FC Emmen (thuis) Fortuna Sittard (thuis)
21/05 NEC (uit) sc Heerenveen (thuis)
28/05 PSV (thuis) AZ (uit)

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.