Zwart begrijpt het opstellen van Blind: 'Hij wordt bijna alleen maar in zijn kracht gebruikt'

door Cristian de Jong 45

Bron Voetbal International

Zwart begrijpt het opstellen van Blind: 'Hij wordt bijna alleen maar in zijn kracht gebruikt'

door Cristian de Jong 45

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Daley Blind mocht in de wedstrijden tegen Polen en België rekenen op een basisplaats, maar niet iedereen was daar even blij mee. Tyrell Malacia doet het namelijk goed bij Manchester United en zou in de ogen van veel analisten en fans de voorkeur moeten krijgen boven Blind. Echter heeft Pieter Zwart, journalist van Voetbal International, een goede reden gevonden waarom Louis van Gaal tot dusver de voorkeur aan Blind geeft.

In de wedstrijd tegen België verving Malacia in de rust Nathan Aké. Dit betekende dat Malacia centraal achterin zou komen te spelen in plaats van aan zijn geliefde linkerkant. Blind, die in het systeem van Van Gaal vaak als extra middenvelder wordt gebruikt, mocht dus blijven staan.

Zwart heeft hier een verklaring voor. 'Er is over nagedacht', begint Zwart. 'Van Gaal noemt de meest linker centrale verdediger "de linkerback". Dat geeft wel aan wat hij daarmee wil.' Zo is het Blind die vaak aan die linkerkant vastgeplakt zit. 'Ook bij balbezit van de tegenstander is het Blind die vaak doorschuift naar de vleugelverdediger van de tegenstander. Dan is het Malacia die op zijn beurt weer doorschuift en, in dit geval, Kevin de Bruyne moest opvangen. Dan begrijp ik wel dat je daar liever Malacia dan Blind hebt staan.'

Blind in zijn kracht gebruiken

Daarom begrijpt Zwart ook waarom Blind vrijwel altijd in de basiself terug te vinden is. 'Iedereen ziet dat Blind te kort komt op het gebied van snelheid en één op één verdedigen. In het systeem van Van Gaal is dat niet per se nodig als linkervleugelverdediger', vervolgt Zwart. 'Hetgeen wat de linkervleugelverdediger moet doen in het systeem van Van Gaal, is op het juiste moment instappen en spelers kunnen lezen. Als er iemand is die dat kan, dan is het Blind. Hij wordt eigenlijk alleen maar in zijn kracht gebruikt en zijn zwakte wordt opgevangen door Malacia of Aké', aldus Zwart.

Blind lijkt dus zijn plekje in de selectie van het Nederlands elftal voor het WK veiliggesteld te hebben. Op 21 november neemt Oranje het op tegen Senegal. Dit wordt de eerste wedstrijd van Nederland op een WK sinds 12 juli 2014. Toen won Oranje met 0-3 in de strijd om de derde plek tegen Brazilië. Ook toen stond Blind in de basis.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.