Younes: Hazard of een nieuwe Höner? | Ajax Showtime

Younes: Hazard of een nieuwe Höner?

door BvdPloeg 62

Younes: Hazard of een nieuwe Höner?

door BvdPloeg 62

Laatst geüpdatet

Samen met Yaya Sanogo lijkt Amin Younes op weg naar Ajax. De buitenspeler van Borussia Mönchengladbach was maandag de grote verrassing van de avond voor menig Ajax-fan. Wie is deze Duitser en waarom kwam Ajax uiteindelijk bij hem uit? Ajax Showtime zet wat cijfers op een rijtje:

Kind van de club
Younes is een geboren en getogen Duitser, opgegroeid in Düsseldorf. Al op zesjarige leeftijd werd zijn talent bij SG Unterrath ontdekt en mocht hij in de jeugd van Borussia Mönchengladbach komen spelen. Vanaf 2000 doorliep hij daar in twaalf jaar de jeugdopleiding, alvorens hij op 1 april 2012 zijn debuut maakte in het eerste elftal. Zes minuten voor tijd viel hij in in de uitwedstrijd tegen Hannover 96. In het veld stonden toen onder meer Marco Reus en Marc-André ter Stegen. Younes zat dat seizoen 2011/2012 nog zes keer bij de selectie, maar kreeg verder geen speeltijd.

Spelen deed de kleine aanvaller in die periode vooral in het tweede van Borussia Mönchengladbach. Vanaf zijn zeventiende deed hij daar regelmatig mee, in zijn debuutseizoen bij het eerste speelde hij verder in totaal twintig wedstrijden voor de beloften. Een jaar later sloot hij definitief aan bij de A-selectie en kwam hij daar in de daaropvolgende twee seizoenen tot 25 wedstrijden en één treffer. Dat deed hij overigens vooral als linksbuiten.

Voor de start van vorig seizoen was Younes inmiddels 21 jaar, maar een vaste basisplaats had hij na twee seizoenen nog steeds niet. Reden genoeg om ergens anders minuten te maken en wel bij FC Kaiserslautern in de 2. Bundesliga. Geen onbekend terrein voor Younes, die er met het tweede van Mönchengladbach ook speelde. Hoewel het begin goed was en hij tot diep in december regelmatig speelde, was het na de winterstop uit met de pret. Younes speelde nog welgeteld 54 minuten in het eerste van Kaiserslautern.

Blessures
Naast het ontbreken van regelmaat in de speeltijd is er nog een rode draad in de carrière van Younes: blessures. In de laatste vijf seizoenen stond de Duitser in totaal twaalf keer langs de kant, uitgesmeerd over ruim zes maanden. De redenen liepen uiteen van een tandenoperatie tot een gescheurde spier. In tegenstelling tot Ajax-aanwinst Yaya Sanogo kreeg Younes echter nooit te maken met zwaar blessureleed. Zijn langste absentie dateert van 2011 toen hij zes wedstrijden bij het tweede van Mönchengladbach miste door een schaambeenontsteking.

Toch kan worden geconcludeerd dat Younes nog geen seizoen pijnvrij is gebleven. Vorig seizoen moest hij nog afhaken met een gescheurde spier en een teenblessure, het seizoen 2013/2014 leverde hem zelfs vier absenties op. Ziekte, enkelklachten en een dijbeenblessure zorgden ervoor dat hij in totaal twee maanden niet kon spelen. Momenteel is Younes fit nadat hij afgelopen zomer het EK U21 speelde met Duitsland.

Die Mannschaft vaste prik
Vaste waarde of niet, veel geblesseerd of niet, Younes is ondanks zijn geringe speeltijd op zijn 22e een vaste waarde bij de Duitse voetbalbond. Dat is een belangrijk gegeven, aangezien 'Die Mannschaft' net als in het profvoetbal domineert op de jeugdtoernooien. Duitsland staat bekend om zijn vele talenten en Younes speelde er sinds zijn vijftiende mee samen. Op 20 mei 2009 maakte hij zijn debuut bij Duitsland U16 onder leiding van coach Stefan Böger.

Böger bleek een belangrijke factor in de nationale jeugdjaren van Younes. Zowel bij Duitsland U16, U17 als U18 was hij de trainer van het jonge talent en hij kwam volop aan spelen toe. Ook met Horst Hrubesch kreeg Younes veel te maken, bij zowel Duitsland U19 als U21. Bij Jong Duitsland speelt de potentiële Ajacied al sinds 2013. Hij kwam er achttien wedstrijden in actie, scoorde drie keer en gaf vier assist. Op het EK U21 in Tsjechië deed hij in alle wedstrijden vanaf de start mee.

In totaal kwam Younes sinds 2009 2.561 minuten uit voor een Duits elftal, verdeeld over 45 wedstrijden. Dat zijn gemiddeld 56 minuten per wedstrijd, meegerekend dat er bij U16 en U17 geen negentig minuten worden gespeeld. In die 45 optredens was Younes tien keer trefzeker en gaf hij vier keer aan. Ongeveer dezelfde cijfers als wanneer hij terugkeert bij zijn club(s). Daar speelde hij sinds 2009 7.764 minuten, verdeeld over 136 duels. Een gemiddelde van 57 minuten per potje, met achttien goals en negen assists als opbrengst (inclusief jeugdjaren U17 en U19).

Liegen de cijfers?
Net als Sanogo lijkt Ajax met Younes op papier geen grote ster naar Amsterdam te halen. De club nam in de laatste jaren wel vaker een gokje met spelers als Marvin Höner, Sam Hendriks, Tobias Sana en Arek Milik. Alleen de laatste wist te imponeren, twee van de andere drie zijn inmiddels alweer vertrokken uit Amsterdam. Dat Höner en Sana, maar ook oud-huurlingen Isaac Cuenca en Bojan Krkic niet slaagden in Amsterdam kwam mede door hun fitheid, waarmee gesteld mag worden dat een (nieuwe) blessure bij Younes en ook Sanogo niet bevorderlijk zal zijn voor hun kansen op speeltijd wanneer ze wél fit zijn.

Ajax-fans kunnen zich vooral vasthouden aan de situatie van Milik, die als onbekende binnen kwam, nooit iets had gepresteerd, maar in zijn eerste jaar 23 keer scoorde. Net als Milik staat Younes in zijn eigen land wel degelijk te boek als een groot talent. Hij is tweebenig en dribbelde op het EK U21 naar hartenlust. Bijvoorbeeld tegen Denemarken, waar hij deze assist gaf. Op social media volgde in die periode meer dan eens de vergelijking met Eden Hazard van Chelsea. Frank de Boer lijkt in ieder geval te hebben wat hij wil: een buitenspeler die iets kan creëren 'in de derde fase'. Het is aan Younes om ook het Amsterdamse publiek te overtuigen dat hij een Hazard is en geen nieuwe Höner.

Lees ook de cijfer-analyse over Yaya Sanogo.

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Heb je Davy Klaassen al op je rug van je shirt staan? Bestel hem in de officiële fanshop.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties