[Update] FIFA komt met alternatief voor de OneLove-band

door Bart Veenstra 171

Bron De Telegraaf

[Update] FIFA komt met alternatief voor de OneLove-band

door Bart Veenstra 171

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

De KNVB is gezwicht voor de FIFA: de aanvoerder van het Nederlands elftal, Virgil van Dijk, zal tijdens het WK geen OneLove-aanvoerdersband dragen. De FIFA heeft namelijk besloten om aanvoerders met een OneLove-aanvoerdersband een gele kaart te geven.

Tegenover onder meer De Telegraaf reageert de KNVB op het besluit. 'We betreuren het ten zeerste dat het niet gelukt is om gezamenlijk tot een redelijke oplossing te komen. Wij staan voor de OneLove boodschap en blijven die uitdragen, maar onze eerste prioriteit op het WK is de wedstrijden winnen. Dan wil je niet dat de aanvoerder de wedstrijd begint met het krijgen van een gele kaart. Daarom hebben we met pijn in ons hart als UEFA werkgroep, KNVB en als team moeten besluiten om af te zien van ons plan.'

Eerder nog gaf de KNVB aan bereid te zijn om een sanctie te accepteren bij het dragen van de OneLove-aanvoerdersband. 'Zoals eerder aangekondigd, zou de KNVB een eventuele geldboete voor het dragen van de OneLove aanvoerdersband hebben betaald, maar dat FIFA ons hiervoor op het veld wil straffen is nog nooit vertoond. Dit gaat in tegen de geest van onze sport die juist miljoenen mensen verbindt. Wij gaan de komende tijd samen met de andere betrokken landen kritisch kijken naar onze relatie met FIFA.'

Waar staat de OneLove-band eigenlijk voor?

Veel mensen zien een regenboogband in de OneLove-band, al is dat niet het geval. 'Het is een combinatie van de pan-Afrikaanse vlag, die uitdrukking geeft aan trots over je afkomst en ras, en de pan-seksuele vlag, die geldt voor alle seksuele geaardheden en genderidentiteiten. Dit is dus een uiting tegen élke vorm van discriminatie', aldus Jaap Paulsen, woordvoerder van de KNVB.

Oranje begint maandagmiddag aan het WK met een wedstrijd tegen Senegal. Aanvoerder Van Dijk zal het veld dus niet betreden met een OneLove-aanvoerdersband. Het duel, dat om 17.00 uur begint, kun je via het livetopic op deze site volgen.

Update - 12.00 uur (21 november 2022) - FIFA komt met alternatief voor de OneLove-band

De FIFA heeft als alternatief voor de OneLove-band de No Discrimination-campagne naar voren gehaald, zo meldt onder meer Voetbal International. Aanvoerders kunnen die band tijdens het hele WK dragen. In eerste instantie was dat pas het plan vanaf de kwartfinales.

Het dragen van de OneLove-band is niet toegestaan. Doen aanvoerders dit wel, dan krijgen zij hiervoor een gele kaart. 'De FIFA is een inclusieve organisatie die wil dat het voetbal ten goede komt aan de maatschappij door goede en legitieme acties te steunen, maar dat moet wel worden gedaan binnen het kader van de competitieregels die bij iedereen bekend zijn'', legt de FIFA uit.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino geeft aan dat hij de LHBTI-gemeenschap steunt. 'Ik heb over dit onderwerp gesproken met de hoogste leider van het land. Zij hebben bevestigd, en ik kan bevestigen, dat iedereen welkom is. Als iemand het tegenovergestelde beweert, dan is dat niet de mening van het land en zeker niet de mening van de FIFA.'

Bij Jacks kun je nu vijftig keer je inzet terugkrijgen als Nederland van Senegal wint. Check snel hoe het werkt!

Sportbookies heeft de beste WK wedtips op een rijtje gezet!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.