Traditie van de badjas na de bekerfinale ouder dan een eeuw

door Melle Goekoop 4

Bron Sportgeschiedenis.nl

Na de bekerfinale worden elke jaar weer badjassen uitgedeeld aan de spelers. De winnaars krijgen een rode en de verliezers een witte. Sportgeschiedenis.nl ging, naar aanleiding van de finale van zondag tussen Ajax en Vitesse, op onderzoek uit om te ontdekken waar deze opvallende traditie vandaan komt.

Gedurende de eerste helft van de vorige eeuw was het toernooi van de Zilveren Bal de traditionele opening van het nieuwe voetbalseizoen. Dit evenement lijkt het meest op het huidige bekertoernooi, maar dan verspreid over drie speeldagen op één locatie. In 1912 kwam Kees van Hasselt, onder meer oud-bondscoach van het Nederlands elftal, op het idee om badjassen, altijd witte, uit te delen na de wedstrijd.

De reden hiervoor was erg simpel: de kou bestrijden. Na afloop van een finale is iedereen tenslotte bezweet en zou men tijdens het wachten op de uitreiking van de prijs een verkoudheid op kunnen lopen. De traditie leek te stoppen in 1954 toen De Zilveren Bal werd opgeheven en het steeds minder voorkwam bij de finales van de KNVB-beker.

In 1995 werd de traditie nieuw leven ingeblazen, zonder dat men dat bewust wist. 'Ik heb het meegenomen vanuit Engeland. In 1994 werd Amstel sponsor van de KNVB-beker, waarop ik het idee van de badjassen voorstelde met het logo van de sponsor', vertelt sportmarketeer Frank van der Wall Bake, 'De winnaar krijgt de rode badjas en de verliezer de witte. Rood is tenslotte de kleur van Amstel.'

Denk jij dat Ajax na 10 minuten op voorsprong staat tegen AS Roma? Zet in en krijg 6,50 keer je inzet terug!