Nijhuis over penalty: 'Als de spelers op het veld zijn, mag de VAR nog inbreken'

door NielsOpdam 41

Bron ESPN

Bron ESPN

Bas Nijhuis heeft voor de camera van ESPN gereageerd op de commotie rondom de 1-2 van Ajax. Tijdens het uitduel met FC Groningen kregen de Amsterdammers vlak voor rust een penalty. Na een handsbal van Damil Dankerlui floot Nijhuis direct voor de rust, maar uiteindelijk greep de VAR in, waardoor Dusan Tadić Ajax op voorsprong kon schieten.

'Ik fluit af en op dat moment komt direct de VAR op de lijn en die geeft aan: Bas, wacht even, houd de spelers op het veld, want ik moet een situatie checken', begint de arbiter. 'Alle spelers van Ajax kwamen natuurlijk al op ons af, dan voel je al dat er iets aan de hand is. Dan krijg je ineens de melding: Bas ga maar kijken, want er is een handsbal.'

Volgens Nijhuis is alles volgens de regels gegaan. 'Ik fluit die situatie af en als de spelers nog op het veld zijn, mag de VAR zeker nog inbreken, want er kan altijd iets gebeurd zijn. Dat is hier ook gebeurd. Ik zie alleen de spelers staan en niet de arm. Hier is de VAR voor bedoeld en dan mag hij ook gewoon op de lijn komen.'

'Snap de frustratie, maar dit zijn wel de regels'

De scheidsrechter begreep de emoties bij FC Groningen. 'Ik heb de trainer, Buijs, ook even moeten uitleggen hoe het werkt. Ik snap het ook wel, want je gaat in één keer de rust in met een 1-2 achterstand. Ze zeiden: je hebt toch afgefloten, dus hoe kan het dan? Dit kan nog volgens de regels, dat is nu zo met de VAR. Ik snap de frustratie, maar dit zijn wel de regels.'