NB: 'Had ervoor gekozen om Tagliafico negentig minuten te geven'

door BadembaBarrie 40

Bron Ajax Showtime

NB: 'Had ervoor gekozen om Tagliafico negentig minuten te geven'

door BadembaBarrie 40

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: Ajax completeert perfecte Champions League-reeks door ook Sporting voor de tweede maal te verslaan. Ditmaal met redacteur Thijs Zwagerman. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee!

Stelling: Ajax creëert te weinig kansen door de as van het veld.

‘Ik ben het daar niet mee eens, omdat ik vind dat Ajax van achteruit veel creëert. Vandaag zag je dat in de openingsfase ook, er werd heel veel door de as gecombineerd. Er was veel beweging, het middenveld werd versterkt met Blind en Mazraoui die daar inschoven. Haller fungeerde als aanspeelpunt en daaromheen was veel beweging. Ik vind sowieso dat Ajax veel kansen creëert en scoort, dus ik ben het niet eens met de stelling.’

Wie vond jij tegen Sporting de beste Ajacied?

‘Ik vond Gravenberch positief opvallen, dus dat was goed om te zien. Hij was aan de bal sterk, had veel spelverplaatsingen in huis en was weer ouderwets dominant. Hij was de laatste weken wat onzichtbaar, dus het was mooi dat hij vandaag weer goed speelde.

‘Verder vond ik ook Klaassen goed invallen. Dat viel vooral op in zijn felle druk zetten en hij was ook in zijn passing goed en aanwezig. Dat is iets wat normaal ook nog wel eens ontbreekt bij hem, waardoor hij minder in het spel voorkomt. Tot slot vond ik Martínez van achteruit opnieuw heel goed.’

Erik ten Hag koos er tegen Sporting voor om zijn vaste basisopstelling op slechts twee plekken te wijzigen. Wat vond je van die keuze?

‘Ik vond de keuze voor Neres en Schuurs logisch, gezien Tadic licht geblesseerd was en Timber op scherp stond. Ik vond het ook logisch en begrijpelijk dat Ten Hag niet weer het halve team eruit haalde, zeker omdat je in aanloop naar deze wedstrijd veel meer rust hebt gehad dan tegen Besiktas. Het is bovendien belangrijk om regelmatig met je vaste kern te blijven spelen om dat gevoel erin te houden en ik denk dat dat vandaag goed heeft uitgepakt.

‘Het enige wat ik nog extra had doorgevoerd was Tagliafico voor Blind. Ten Hag benadrukt vaak dat spelers ritme moeten hebben om goed te kunnen spelen en toegevoegde waarde te hebben en Tagliafico heeft vanaf de voorbereiding al weinig wedstrijden gespeeld, waardoor hij dat ritme nooit echt heeft kunnen opbouwen. Dan zijn dit wedstrijden waarin je hem daartoe de kans had kunnen bieden en dat gebeurt dan uiteindelijk met een helftje, maar ik zou er dan toch voor kiezen om Tagliafico vandaag gewoon negentig minuten te geven. Al helemaal omdat het niet ten koste van het ritme van Blind gaat om hem vandaag eens negentig minuten op de bank te houden.’

Het viel op dat er bij Ajax (in de eerste helft) regelmatig erg veel ruimte op het middenveld lag. Waar lag dat naar jouw idee aan?

‘Het heeft er natuurlijk deels mee te maken dat Ajax met veel man aanvalt. De backs, Blind en Mazraoui, stonden ook heel hoog en daardoor geef je sowieso wat ruimte weg. Álvarez zakt dan vaak terug en vandaag was denk ik vooral het gat tussen hem en Gravenberch, maar voornamelijk Berghuis te groot.

‘Dat zag je ook een aantal keer in de opbouw van Sporting. Ajax zet daar vaak al druk en dat gaat een aantal keer goed, zelfs zo goed dat er een goal uit komt. Er waren echter ook een keer of twee à drie dat Sporting er wel onderuit voetbalde, terwijl Ajax alles één op één vastzette. Als je dan heel hoog staat, ligt er ook ineens een heel groot gat.

‘Vandaag gebeurde dat echter inderdaad opvallend vaak en ik denk dat dat voornamelijk een dingetje in de afstemming is. Sporting speelde ook net op een iets andere manier dan de meeste tegenstanders waartegen Ajax heeft gespeeld. Ze hadden twee man écht op het middenveld, twee spelers daarbuiten en een dynamische aanval. De afstemming moet dan goed zijn om dat fatsoenlijk onder druk te kunnen krijgen en vast te zetten. Als Berghuis dan iets te ver van Álvarez vandaan staat of de backs iets te laat omschakelen, wat in het geval van Blind nog wel eens gebeurt, dan heeft Sporting genoeg mensen voorin om dat zo’n situtatie met een man meer uit te spelen.’

Ajax kreeg tegen Sporting voor het eerst sinds de Johan Cruijff Schaal weer meer dan één goal tegen. Wat zag je daar misgaan?

‘Die eerste goal ontstaat natuurlijk uit een uitstekende bal en knappe afronding, maar het is toch weer Schuurs die zijn tegenstander uit het oog verliest en zijn man zo vrij laat. Dat is wel iets wat hij over zich heeft hangen en waar hij maar niet vanaf komt. Bijna iedere keer als hij speelt heeft hij wel van dit soort momentjes en soms blijft het zonder gevolgen, maar hij heeft ook wel heel vaak dat het mét gevolgen is. Nu heb je bij dat moment van vandaag natuurlijk zat aanvallers die hem niet zo goed binnenschieten, want die speler van Sporting schoot hem wel echt heel knap binnen. Verder is de situatie bij dat doelpunt ook niet heel dreigend, dus is het de dekkingsfout van Schuurs die uiteindelijk een doelpunt tot gevolg heeft.

‘De tweede goal wordt fantastisch binnengeschoten, maar Tabata heeft ook wel heel veel ruimte op de rand van de zestien. Dat was naar mijn idee ook wel een afstemmingsdingetje tussen Taylor en Gravenberch. Eén van hen moet de controle houden in de as en die zone bewaken waar Tabata helemaal vrij kwam. Dat was opvallend en past ook wel in het plaatje wat we net schetsten, dat Ajax meer ruimte weggaf.’

In de eerste helft ging de wedstrijd nog redelijk gelijk op. In de tweede helft was het krachtsverschil beduidend groter. Wat was het belangrijkste verschil?

‘Het eerste kwartier/twintig minuten vond ik het krachtsverschil ook wel heel erg groot en in de tweede helft kreeg Ajax dat niveau terug. Het belangrijkste verschil zat eigenlijk in de druk die er gezet werd. Als Ajax de bal een keer verloor, hadden ze hem bijna elke gelijk weer terug en Sporting kon er op die manier geen moment uitkomen.

‘In de tweede helft was het tevens een belangrijk verschil dat er wat goals vielen en daardoor zag je dat eigenlijk alles een beetje begon te lopen, dat het wat frivoler werd. Mensen gingen meer loopacties maken en dat is iets wat ontstaat doordat je twee keer scoort.’

Devyne Rensch en Kenneth Taylor mochten tegen Sporting weer eens wat minuten maken op het hoogste niveau. Hoe vond je hen spelen?

‘Ik vond het leuk om te zien dat Rensch als centrale verdediger inviel toen Schuurs op scherp liep, met een gele kaart en overtreding op zak. Dat zou ook iets kunnen zijn voor de toekomst, nu Schuurs toch weer een beetje een flater heeft gemaakt. Ik wil trouwens wel benoemen dat die assist op Neres natuurlijk heel goed was. Dat is een beetje het typerende voor Schuurs: dat hij aan de bal een meerwaarde heeft, maar in verdedigend opzicht gewoon altijd kwetsbaar is en zijn momentjes heeft die nadelig uitpakken voor Ajax.

'Je zou Rensch op die plek dan ook zeker kunnen proberen. Hij heeft daar bij Jong Ajax gespeeld en is van origine ook een centrale verdediger. Hij vulde het tegen Sporting ook weer prima in. Hij deed niks opvallends en dat is eigenlijk goed en wat je verwacht als je op die positie invalt.

‘Van Taylor vind ik het jammer dat hij in het eerste nooit echt zijn stempel kan drukken zoals hij dat bij Jong Ajax doet. Dat komt natuurlijk ook omdat hij niet zo vaak speelt in Ajax 1. Als hij vaker mag spelen dan soms slechts een korte invalbeurt, is het voor hem natuurlijk ook makkelijker om het spel naar zich toe te trekken en het te verdelen, zoals hij dat bij Jong Ajax doet.

'Ik vond hem vandaag ook niet heel lekker spelen. Hij had een paar keer balverlies door passjes die net niet aankwamen of mislukt wegdraaien hoger op het veld. Allemaal geen hele grote fouten, maar wel dingetjes die niet lekker lukken en die bij bijvoorbeeld Gravenberch wel lukten. Dat is zonde, maar ik kan hem dat niet kwalijk nemen, omdat hij zo weinig kansen krijgt in Ajax 1.’

De groepsfase zit er voor Ajax nu definitief op. Zijn er ploegen die jouw voorkeur hebben in de achtste finale? Of teams die je juist wil ontlopen?

‘Ajax ontloopt als groepswinnaar natuurlijk sowieso veel topclubs. Je kunt volgens mij Paris Saint-Germain wel loten, dus dat is een voorbeeld van een tegenstander die je liever nog even zou ontlopen, al is Ajax daar zeker niet kansloos tegen. Verder laat ik het een beetje op me afkomen en ben ik er nog niet heel erg mee bezig.

‘Ik denk ook vooral dat Ajax door de prestaties in de groepsfase, het aantal doelpunten en het feit dat ze alles gewonnen hebben, zich ook wel van een status voorzien heeft waardoor er nu geen ploeg is die graag tegen Ajax zou spelen.

‘Ik denk dat clubs met voetballende intenties Ajax natuurlijk goed liggen. Dat zijn Sporting en Dortmund ook en dan zie je dat je hele leuke wedstrijden krijgt waarin Ajax eigenlijk altijd wel goed voor de dag kan komen. Je ziet ook dat Ajax heel goed in staat is om ploegen die vooral aanvallend sterk zijn te beteugelen. En als er dan ruimte komt te liggen in balbezit, is Ajax tegen elke tegenstander gevaarlijk. Ik zou dus in ieder geval het liefst een ploeg treffen die ook voetballende intenties heeft, in plaats van een zeer verdedigende tegenstander.’

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Wie was jouw Man of the Match tegen Sporting Portugal?

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties