Kranten: 'Ten Hag moet alle zeilen bijzetten om PSV van treble af te houden'

door Gino Haverkamp 61

Uiteraard maakt de bekerfinale ook de tongen los in de Nederlandse ochtendkranten. Hoewel er vanwege Tweede Paasdag geen dagbladen in de winkels liggen, schijnen de Nederlandse media wel hun licht over de confrontatie tussen Ajax en PSV, die in het voordeel van de Eindhovenaren is beslecht (2-1).

De Telegraaf

De Telegraaf spreekt van een 'zinderende' bekerfinale met twee gezichten. Waar Ajax in de eerste helft de bovenliggende partij was, moest het in de tweede helft van ver komen door twee vroege goals van PSV. Dat laatste was bijzonder, gezien duidelijk was dat vermoeidheid wel toe begon te slaan bij de Eindhovenaren. PSV speelde donderdag namelijk nog een Conference League-wedstrijd, tegen Leicester City, terwijl Ajax vrij was. 'PSV bleef goed overeind, waarbij vooral het magistrale spel van de middenvelders Sangaré en Gutierrez in het oog sprongen. Beiden wonnen aan de lopende band duels en met name Sangaré wist zijn lange uitschijfbenen overal tussen te murwen.'

PSV had met grotere cijfers kunnen winnen als Yorbe Vertessen en Bruma in de slotfase hun kansen benutten. 'Maar Ajax wist niet meer echt een vuist te maken. Ook het inbrengen van ex-PSV’er Mohamed Ihattaren, die met gefluit werd onthaald door de Eindhovense fans, bracht daar geen verandering in, zodat de PSV-aanhang een groot feest kon vieren vanwege de winst van de tiende KNVB-beker in de clubhistorie en de eerste sinds 2012.'

Algemeen Dagblad

'Zinderend' is ook een woord dat terugkomt bij het Algemeen Dagblad. Het dagblad zag een eerste helft waarin het spel op en neer ging, maar PSV pakte na rust de regie in handen. Niet alleen door de twee vlotte goals, maar ook door hoe het de voorsprong verdedigde. 'PSV bleef daarna enigszins eenvoudig overeind. Ajax kwam er zo af en toe nog wel eens gevaarlijk uit, een hachelijke situatie werd knap gered door Mvogo, maar de Amsterdammers waren te vaak slordig aan de bal.' Vervolgens was het PSV dat Ajax in de wedstrijd hield door via Vertessen en Bruma kansen te missen.

De dubbel zit er sowieso niet meer in voor Ajax en er is ook werk aan de winkel om de schaal in Amsterdam te houden. Met nog vijf wedstrijden te gaan voert Ajax de Eredivisie-ranglijst aan met vier punten meer dan PSV. 'Waar Ten Hag nu kan fluiten naar zijn derde dubbel met Ajax, zal hij met zijn tobbende elftal alle zeilen bij moeten zetten om PSV-coach Roger Schmidt bij zijn afscheid van de nationale treble af te houden', besluit het AD.

De Volkskrant

De Volkskrant heeft weer een andere lezing van de wedstrijd. Volgens dat medium was er vooral in de tweede helft een golvend spelbeeld waar te nemen. Hoe dan ook: coach Erik ten Hag en doelman Maarten Stekelenburg krijgen de nodige kritiek van de krant. Stekelenburg verving de verguisde André Onana, maar liet zich bij de 2-1 van PSV verrassen door Cody Gakpo, die de bal prompt in de korte hoek schoot. 'Doelman Maarten Stekelenburg reageerde niet eens op de schuiver, als de oude doelman die hij is, vermoeid en zonder ritme. Ajax: gegokt in de roulette van doelmannen en verloren, terwijl aan de andere kant de ook niet onomstreden Yvon Mvogo zich onderscheidde met reddingen.'

Ten Hag stelde niet alleen Stekelenburg op, maar gaf ook Brian Brobbey de voorkeur boven Sébastien Haller. Gegokt en verloren. 'Ten Hag wilde meer diepte en snelheid in de aanval, zeker omdat Antony ontbrak. Zijn plan mislukte. Later moest Haller invallen, toen PSV met 2-1 voorstond omdat alles opeens anders was geworden.'

Tot slot kan ook het inbrengen van oud-PSV'er Mohamed Ihattaren niet rekenen op complimenten. De twintigjarige Ajacied kon zijn stempel niet drukken op de slotfase en viel niet op. 'Het was niet meer dan een provocatie, zeker na de nederlaag door hoongelach ontvangen door de winnaars, die hun honger naar succes laafden aan een spontane, extreme uitbarsting van vreugde.'

Het Parool

Ajax had moeite om tijdens de bekerfinale door de PSV-verdediging heen te komen, zo schrijft Het Parool. Brian Brobbey 'zat in de tang' bij PSV'ers André Ramalho en Jordan Teze, terwijl ook andere Ajacieden niet hun stempel op de bekerfinale wisten te drukken. 'Ajax had sowieso moeite om op een gestructureerde manier op de helft van PSV te komen. De opbouw verliep stroef, veel lange ballen waren een prooi voor de nummer twee van de eredivisie. De keren dat de Amsterdammers wel door de linies heen speelden, was het ook onmiddelijk gevaarlijk.'

Vooral aanvoerder Dušan Tadić was vaak ongelukkig met de arbitrage. 'Scheidsrechter Makkelie wuifde in de eerste helft ook nog een penalty weg toen de Serviër door Joey Veerman werd gevloerd in het Eindhovense strafschopgebied.'